ATV ekranlarında yayınlanan bilgi yarışması 'Kim Milyoner Olmak İster' yeni sezonda Oktay Kaynarca’nın sunumuyla devam ederken, yarışmanın son bölümünde izleyicilere 'Uzayda yemek yiyen ilk insan kimdir?' sorusu yöneltildi.
Soru ve seçenekler şöyleydi:
Uzayda yemek yiyen ilk insan kimdir?
- A: Yuri Gagarin
- B: Neil Armstrong
- C: John Glenn
- D: Yusuf Güney
Uzayda yemek yiyen ilk insan Yuri Gagarin idi ve dolayısıyla doğru cevap, A şıkkı oldu.
Yuri Gagarin Kimdir?
Yuri Alekseyeviç Gagarin Sovyetler Birliği'nin pilotu ve kozmonotudur. 12 Nisan 1961’de Vostok uzay aracıyla uzaya çıkarak Dünya’nın yörüngesini tamamladı ve böylece uzaya çıkan ilk insan unvanını kazandı. Bu tarihi uçuşla uzay çağını başlatan Gagarin, dünya çapında büyük bir üne kavuştu. Sovyetler Birliği Kahramanlığı gibi pek çok ödül ve onur madalyası aldı.
Gagarin’in tek uzay yolculuğu Vostok 1’di; Soyuz 1 görevinde yedek mürettebat olarak yer aldı, ancak bu görev ölümcül bir kazayla sona erdi. Ardından, Moskova yakınlarındaki Kozmonot Eğitim Merkezi’nde eğitmen yardımcısı olarak çalışmaya başladı. Ancak 1968'de, MiG-15 eğitim jetiyle uçuş yaparken, uçağın düşmesi sonucu öldü.
Gagarin'in boyu 1.57 cm olduğu için Vostok kokpitine uygundu.
Uzayda yemek nasıl yenir?
İlk uzay yiyecekleri, bebek maması kıvamında, diş macunu tüpüne benzer şekilde paketlenmişti. Amerikalı astronot John Glenn, 1962’deki Mercury görevi sırasında bir alüminyum tüpten elma püresi yiyerek benzer bir deneyim yaşamıştı. Zamanla, yiyeceklerin lezzetini koruyarak uzun ömürlü olmalarını sağlamak amacıyla dondurarak kurutma yöntemi geliştirildi. Günümüzde astronotlar, Dünya'da yedikleri yiyeceklerin çoğunu kurutulmuş halde uzayda tüketebiliyor.
Uzay ortamında yemek uçabileceği için, astronotlar tepsilerini sabitleyerek yemek yiyorlar. Ayrıca sıvı halde baharatlar kullanarak yiyeceklerin lezzetini artırabiliyorlar. Uluslararası Uzay İstasyonu’na düzenli olarak gönderilen kargo araçlarıyla taze yiyecekler de ulaştırılıyor; bu yiyecekler hızlı bir şekilde tüketiliyor çünkü raf ömürleri kısa oluyor.