Düzce Bilim ve Sanat Merkezi'nde (BİLSEM) beş yıldır uzay gözlemi ve araştırmaları yürüten fen bilgisi öğretmeni Ayşe Arslan ve Düzce Turgut Özal Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencisi Ömer Selim Esen (14), Uluslararası Astronomi Arama İşbirliği (IASC) tarafından düzenlenen "Asteroit Keşif Kampanyası"na katılarak çalışmalar yaptı.

İSİM VERME HAKKI KAZANDILAR

Amatör astronomların yeni asteroitler bulmaya çalıştığı bu program kapsamında Arslan ve Esen, 2021'de keşfettikleri gök cisminin, Uluslararası Astronomi Arama İşbirliği tarafından bir asteroit olarak tescillendiğini öğrendi. Böylece, keşiflerinin resmi olarak kabul edilmesiyle bu asteroide isim verme hakkı kazandılar.

TÜRKİYE TARAFINDAN KEŞFEDİLEN İLK ASTEROİT

Ayşe Arslan, Asteroit Keşif Kampanyası'na başvurularının kabul edilmesinin ardından kendilerine gönderilen veri setleriyle gözlem yapmaya başladıklarını anlattı. Verileri özel bir yazılım yardımıyla analiz ettiklerini belirten Arslan, hazırladıkları raporları Uluslararası Astronomi Arama İşbirliği Küçük Gezegen Merkezi'ne ilettiklerini söyledi.

Türkiye'nin teknoloji geleceği TEKNOFEST'in yarışmacı sayısı 1,5 milyonu aştı Türkiye'nin teknoloji geleceği TEKNOFEST'in yarışmacı sayısı 1,5 milyonu aştı

Arslan, üç yıl sonra aldıkları e-postada, Türkiye tarafından keşfedilen ilk asteroidin bu olduğunu öğrendiklerini belirterek, "Bu keşfin bilimsel değeri çok büyük, çünkü güneş sistemi içinde Türk araştırmacılar tarafından tespit edilen ilk asteroit. Hem bizim hem de Türkiye için önemli bir başarı." ifadelerini kullandı.

'O ANI HALA UNUTAMIYORUM'

Öğrenci Ömer Selim Esen de bu asteroidi üç yıl önce keşfettiklerini hatırlatarak, "Aradan uzun zaman geçti ama o anı hala unutamıyorum. Benim için çok özel bir anı." dedi. Astronomiye olan ilgisiyle BİLSEM'e geldiğini belirten Esen, yedi yıldır burada çalışmalar yürüttüğünü sözlerine ekledi.

Muhabir: Yakup Çınar