Önce ekim ayı satışlarından başlayalım.
Önce ekim ayı satışlarından başlayalım. Toplamda 91 bin 752 adet araç satıldı. Kimse bu sonucu beklemiyordu. Her anlamda ekonomik rüzgarlar fırtınayı işaret ederken bu rakam inanılmazdı. Genel kanı “2018 yılı zamlarından kurtulmak için talep öne çekildiği” yönünde. Bence kısaca bir açıklaması var: Alakası yok! Türk tüketicisinin bu kadar öngörülü olduğunu sanmıyorum. Peki ne oldu da ekim ayında pazar böyle olumlu yönde patladı. Bunun için önce ekim yıldızlarının bir ay önceki satış rakamlarına bir bakalım. Kim pazar payına oynamış, kim satmış, kim satmış gibi yapmış birlikte analiz edelim.
Ekim ayında 4 binli rakamları gören Nissan eylül ayında 1.754 adet satmış, Seat da bir önceki ay 763 adet satmışken satışını 1.500’lü rakamlara taşımış. BWM her iki ayda da en yakın ezeli rakibi Mercedes’ten rakamsal anlamda dayak yemiş. Eylül ayı BMW 1.487, Mercedes 3.055, ekim ayı da BMW 2.075 Mercedes de 3.529 adet satmış. Borusan Otomotiv yöneticileri eserleriyle ne kadar öğünseler az bence! PSA’nın markasın DS için geçen hafta distribütörlük kargaşası yaşandı ya, eylül ayında 21, ekimde de 0 (sıfır) adet DS satılmış. Bir değişik grafik de Audi’den. Eylülde 1.352 adet satan Audi ekimde 3.785 adet satış yapmış. Ford ise bence eski performansını arayan markalardan. Eylülde 7.525, ekimde 9.549 adet satmış. Başa güreştiği markaların çok gerisinde kalmış. Opel de eylülden ekime iki kat satış yapan markalardan. Eylülde 2.968, ekimde 4.359 adet satış gerçekleştirmiş. Renault, FIAT, Dacia, Volkswagen, Skoda, Citroen, Honda, Toyota gibi markalar her iki ayda da yaklaşık satışlarını gerçekleştirmişler. Satışların dili eylülden ekime satışların bu kadar artmasını normal karşılamıyor. 20 binlik bir artışın “filo payı” çok önemli. Ne kadarı filo, ne kadarı perakende? Markalar bunu sağlıklı olarak açıklarlarsa neden de anlaşılır olacak.
Şimdi gelelim Türkiye’nin Otomobili’ne… Gelişmeleri ve haberleri geçen hafta başından itibaren biliyorsunuz. Ben size önce ocak-ekim toplam satış rakamlarını vermek istiyorum. Toplamda 719.065 adet araç satılmış. 252.600’ü yerli, 466.495’i ithal. Bunu sadece otomobile indirgersek, 164.606 adet yerli, 382.603 adet de otomobil satılmış. Her iki tarafta da ithal oto, yerli oto satışlarını neredeyse ikiye katlamış. Geçen yıl başında İsveç Saab’ı yaklaşık 50 milyon Euro’ya alınıp ve bunun üzerine “yerli otomobil” inşa edileceği söylenirken şimdi o projenin yerine 5’li ortaklık kuruldu. Umarım kısa zaman içinde bu beş şirketin; Karsan, BMC, Vestel, Turkcell ve Anadolu Grubu görev dağılımı ve yol haritası açıklanır. Ama yukarıdaki rakamlar yerli otomobilin Türkiye’de ithal kadar ilgi görmediği yönünde. Sadece elektrikli ve menzili yüksek bir araç üretilirse şansı olabilir…