Dünyanın teknolojik olarak çok hızlı gelişim sürecinden geçtiğini gözlemliyoruz. Peki gelecekte yaşam nasıl olacak?
Dünyanın teknolojik olarak çok hızlı gelişim sürecinden geçtiğini gözlemliyoruz. Peki gelecekte yaşam nasıl olacak?
e-oylama olacak
Kimlik doğrulama, güvenlik ve güvenilirlik gibi nedenler dolayısıyla internetten oy kullanma henüz yaygınlaşmış değil. Bu kaygıların hepsi gelecekte çözülecek, yeni nesil seçmenler, tek tıklamayla internetten oyunu kullanabilecek. Demokrasi dijitalleşirken e-oylama her yerde olacak.
Evlerimize virüs saldıracak
Gelişimini 20 yıl gibi kısa bir sürede büyük yollar kat ederek tamamlayan nesnelerin interneti, gelecekte çok daha farklı noktalarda kendisini göstermeye başlayacak. Teknolojinin hızla yol aldığı bu dönem içerisinde aklın alamayacağı şeyleri uzaktan görmek, dinlemek, yorumlamak ve kontrol etmek mümkün bir hale gelecek. Tüm bu gelişmelerin yanı sıra sahip olunan nesneler ve özellikle evler güvenlik ihlallerine açık olacak. Evlerin dijital güvenliği önem kazanacak; tıpkı bilgisayarların virüslere ve hacker’lara karşı korunması gibi, ev koruma sistemleri de günlük hayatın parçası haline gelecek.
Toplu taşıma kökten değişecek
Toplu taşımacılıkta yeni rüya olarak tanımlanan Hyperloop projesi sonlandığında iki nokta arasındaki mesafenin en hızlı şekilde kat edilmesini sağlayacak. Gelecekteki toplu ulaşım alışkanlarını tamamen değiştirecek Hyperloop, çevresel koşullardan ve iklim şartlarından etkilenmeyecek.
Hepimiz sanal turist olacağız
Son dönemde teknolojisi ve popülerliği iyiden iyiye artan Virtual Reality (Sanal Gerçeklik) ile gelecekte hemen hemen herkes daha önce hiç gitmediği yerlere kolayca erişebilecek, sanal gerçekliği kullanarak yeni yerleri, sanki onları ziyaret ediyormuş gibi görebilecek. Sanal gerçeklik, eğlence sektörünün yanı sıra eğitimde de etkili olacak. Öğrenciler, tarih derslerinde zaman içinde seyahat etmenin yanı sıra sanal saha gezilerine de katılabilecek. İş dünyası özelinde ise toplantılar mekandan bağımsız olabilecek, çalışanlar sanal gözlükler ile eğitimlere, toplantılara, sunumlara katılabilecek ve yorum yapabilecek.
Polis drone’lar olacak
Gelecekte, drone’ların çoklu yetenekleri olacak. Son yıllarda önemli ilerleme kaydeden drone teknojojisi sağlık, eğitim, iş, seyahat ve eğlence gibi alanlarda yaygın olarak kullanılacak. Tüm bunların yanı sıra tarım alanında tohum ekimi, ilaçlama, gübreleme gibi faaliyetlerde drone’lar aktif görev alacak. Drone’lar ayrıca polis birimleri tarafından güvenlik amaçlı kullanılacak, can kaybı yaşanabilecek operasyonlarda görev alacak.
Okula gitmek bitecek
Esneklik, düşük maliyet, kolay erişilebilirlik ve artan animasyonlu öğrenme sayesinde online eğitim hızla gelişecek, daha geniş kitlelere hitap edecek. Çevrimiçi sınıflara evrimleşecek eğitim sayesinde gençler koleje gitmek yerine online olarak eğitim alacak.
Kıyafetler renk değiştirebilecek
Kıyafetler, 20 yıl içerisinde günümüzdekinden farklı formlara dönüşecek. Gelecekte, kıyafetlerin rengini değiştirebilmek kolay bir işlem olacak ve rengi değişebilen giysiler dolaplardaki yerlerini alacak. Ayrıca güneş ışığını ve hareket enerjisini elektriğe çeviren giysiler de tasarlanacak.
Bu evrim niteliğindeki değişim bazen sinir bozucu olabilir
Değişimin kaçınılmaz olduğunu bildiğimizden, işin nasıl değişebileceğini ve bunun için nasıl hazırlanacağımızı düşünmeliyiz. McKinsey Global Institute Raporu’na göre özellikle global nitelikli üretim şirketlerinde var olan mesleklerin yüzde 30'u gelecekte otomatikleştirilebilir.
Halihazırda mobil teknoloji ve hazır internet erişimi sayesinde, uzaktan çalışma zaten yaygın bir çalışma stili ve bu iş anlayışında çalışanların aynı yerde olması gerekmiyor.
Bu, gelecek nesil çalışanların sadece yaşadıkları şehirde iş bulmak zorunda kalmamaları ve farklı şehirlerde hatta farklı ülkelerde iş yapmalarını sağlayacak. Çalışanlar yalnızca kariyerleri doğrultusunda öğrenmek istemeyecek, aynı zamanda yaşam boyu yeni beceriler öğrenme konusunda da istekli olacak.
Teknoloji, insanların işgücünde oynadığı rolü geliştirmeye devam edecek, böylece insanoğlu çalışma hayatı boyunca edindiği yeni becerileri, yaptıkları işe anında adapte edebilecek.
Yapay zekâ algoritmaları ve akıllı makineler, insanlarla iş arkadaşı olacak
İnsan işgücünün, insan ve makinenin ortak kaderi olan geleceğin iş dünyasında en iyi sonuçları elde edebilmek için nasıl iş birliği yapabileceği konusunda bir rahatlık ve kabul düzeyi geliştirmesi gerekecek. Gelecekte meydana gelecek tüm değişiklikleri tahmin edemesek de insanların buna hazırlanmak için yapabilecekleri bazı şeyler olduğundan eminiz. “Kıyamet gününde robotların tüm işleri üstleneceği” gibi gereksiz tahminlere boyun eğmek yerine daha iyimser bir bakış açısı geliştirmeliyiz. Bu da insanların yaratıcılıklarını, hayal güçlerini, sosyal ve duygusal zekâ gerektiren ve tutkularını gerçekleştirebilecekleri işleri yapma fırsatı buldukları bir bakış açısıdır.
Bireylerin yaşam boyu öğrenmeye katılmaları ve buna dahil olmaları gerekecek, böylelikle değişiklikler olduğunda anında adapte olabilecek. Herhangi bir beceri setinin ömrü küçülüyor, bu nedenle bireylerin yeni beceriler edinmeye yatırım yapmaları zorunlu olacak.
Ek olarak, çalışanların kendi kariyer yollarını şekillendirmeleri gerekecek. Tek bir şirkette tek bir kariyer yörüngesinin belirlendiği günler geride kaldı. Bu nedenle, çalışanlar farklı iş deneyimleri yaşamalı ve kendi kariyer yollarını şekillendirmek için inisiyatif almalıdır.
Gelecek daha dijital ve bir o kadar da sanal olacak! Daha neler göreceğiz?