Küresel pazarlamakonusunda otorite olarak kabul edilen Lego’nun eski Global Marka ve İş Geliştirme Başkanı Christian Majgaard, Türkiye Innovation Week’te yaptığıkonuşmada “Herkese tavsiyem kutunun dışına çıkıp farklı düşünmeleri” dedi.

Özellikle gençlerden oluşan kalabalık bir topluluğaseslenen Majgaard, Lego’dan örnekler vererek, “Ezber bozan şirketler başarılıoluyor” dedi. Lego’nun dünya çapında bir marka olmasında büyükemekleri olan ve küresel pazarlama konusunda bir otorite olarak kabul edilen Majgaard, bu yıl “Out of the Box: Human, Culture, Model” ana temasıyladüzenlenen Türkiye Innovation Week’in ruhuyla uyumlu bir sunum yaptı. Sözlerinebaşarılı inovasyon şirketlerinin, ezber bozan olaylara hemen yanıt verdiklerinisöyleyerek başlayan Majgaard, “Lego’nun sahibi olan aile yeniliklere açık biraile. Ama esas değerlerine de her zaman sahip çıktılar” dedi.

“Arada bir yangın çıkması iyidir”

Tepkiler çoğalınca geri adım atıldı! O para kesilmeyecek... Tepkiler çoğalınca geri adım atıldı! O para kesilmeyecek...

ABD merkezli olarak başlayan büyük buhran dönemindeistihdam oranı yüzde 30-32’lere kadar düştüğünde bir marangozun ahşaptan tuğla şeklinde oyuncaklar yaptığını ve bu oyuncakların çok tutulduğunu kaydeden Majgaard, “Birçok firma bu oyuncaklara yöneldi” dedi.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında oyuncak piyasasına plastiklerin girdiğini belirten Majgaard, “Lego’ya sahip olan aile, plastiğin kalitesi konusunda o kadar emindi ki, 1960’lı yıllarda birbirine tutunabilen tuğlaların plastiğini yaptılar. Bir gün talihsizlik sonucu Lego’nun ahşap üretim tesisi yandı ve Lego üretim gamının yarısınıplastikle değiştirdi. O karar Lego için bir dönüm noktası oldu ve Lego ondan sonra bu plastik tuğlaların üretim yeri haline geldi. Arada bir yangın çıkmasıiyidir. Yeni düşüncelere yer açar” ifadelerini kullandı.

Büyük ölçekli bir şirket olmak için yayılmak gerektiğini belirten Majgaard, ‘Lego Danimarka merkezli bir şirket. Bu strateji doğrultusunda Danimarka dışında 12 ülkede kendi mağazalarını açtı. 1990’lıyılların başında evlere bilgisayarlar girmeye başlayınca Lego yine ezber bozmaya devam etti. Web sitesi kurduk. Diğer sitelere benziyordu. Ama ailelerle görüştük ve etkileşimde olmak istediklerini söylediler. Biz de buralara odaklandık. Çünkü Lego’nun müşterisinin kim olduğu önemliydi ve bu iyi yönetildi. Daha sonra Legoland kuruldu. Son yıllarda ise Lego hem film hem kahraman markası oldu. Yani hep ezber bozdu” dedi.

İş hayatınızın ilk yıllarını öğrenmeye ayırın

Özellikle bir markaya bağlı kalan şirketlerin uzun vadeliolduklarını belirten Majgaard, “Yaratıcı olmak ve hayal gücünü kullanmakönemli. Müşterilerin hayatlarını bilirsek daha inovatif ürünler üretebiliriz.Güçlü marka olmak isteniyorsa orijinal olmak gerektiğini unutmamak lazım. Herkese tavsiyem kutunun dışına çıkıp farklı düşünmeleri. Ve özellikle gençlereşu tavsiyeyi vermek istiyorum: İşinizin ilk yıllarını özellikle öğrenmeye ayırın ve öyle düşünün. Para ilk planda olmasın. Parayı sonra nasılsa kazanırsınız” diyerek sözlerini tamamladı. Etkinliğin ikinci gününde yine yoğun bir ilgi vardı.Özellikle genç beyinlerin fikirlerini sergilediği Next Generation, girişimcilerin yatırımcılarla buluştuğu InnovaZone alanı ile dijital sergi veenstalasyonların yer aldığı kültür sanat alanı ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Sabah saatlerinde ise Türkiye Varlık Fonu’na bağlı Türkiye Teknoloji Fonu işbirliği ile gerçekleştirilen “Girişimcilik Ekosistem Buluşması”nda Türkiye’nin en seçkin startup yatırımcıları bir araya geldi.

Kaynak: Haber Merkezi