İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

DEVASA FABRİKAYA KİLİT VURULDU

YAYINLAMA:

Adana’da iki ay önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sheraton Otel'de düzenlenen bir programda, Çukurova bölgesi sanayici ve iş adamlarıyla akşam yemeğinde bir araya gelerek konuşmasında Türkiye’nin kaderi üzerinde oyun oynandığını ve ekonomik saldırıları döviz gibi, faiz gibi makro dengeler üzerinde yapıldığını vurgulayarak gıda sektöründe olan ve bir kamu bankasının haksızlığına uğradığını belirttiği bir iş adamına dikkat çekmişti.

Programa katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun kendisine Türkiye'de gıda sektöründeki bir firmanın durumunu paylaştığını aktaran Erdoğan, şöyle devam etmişti:

"Baktım, felaket bir şey. Niye? Bankalar da kredi vermiyor. Çok enteresan. Adamın kredi alacak hali yok. Niye? O şartlarda kredi alamazsın ki ama öyle bir noktaya gelmiş ki yüzde 20, yüzde 25 ile de olsa gene alacak. Niye? Çünkü devasa fabrikaya kilit vurma noktasına gelmiş. Yani bunlar ölümü gösterip, sıtmaya razı ediyorlar. Böyle şey olabilir mi? Ben haber gönderdim, yardımcı ol ve bu devlet bankası. Özel sektör zaten kıl aldırmıyor. Böyle bir noktada. Ben en sonunda Rıfat Bey'e dedim ki arkadaş siz kendi üyeleriniz arasında bir seferberlik yapın da bu adamcağızı kurtarın. Şimdi buna yazık değil mi? Onun için ben milli seferberlik diyorum. Onun için bu milli seferberlik noktasında yerli ve bunun yanında da kamu bankalarının bu işe yardımcı olması lazım."

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında bahsettiği iş adamı Şanlıurfa’da gıda işi yapan Kaya Gıda’nın sahibi Niyazi Kaya.. Kaya, Cumhurbaşkanlığına bir dilekçe vermiş. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'ndan da haber bekliyormuş ki, henüz arayan soran olmamış. Üç aydır Ankara’da resmi kuruluşlardan haber beklediğini söylüyor Kaya..

Dertli mi dertli iş insanı Niyazi Kaya, bölgede çalışan kamu görevlilerinin biraz daha hassas davranmaları gerektiğine dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özellikle kendi bölgelerine yatırım çağrısı yaptığını hatırlatarak, bölgelerinde bir ekonomik baskı olduğuna inandığını ifade ediyor. Kaya'ya göre, ekonomik olarak yaptırımlar uygulanan iş insanlarının iflas ettirilmesine yönelik çalışmalar yapılıyor. Kaya yetkililerin mutlaka bu bölgede neler olduğuna bakması gerektiğinin altını çiziyor.

Kaya, "Ben zaten her şeyi göze alarak o bölgede yatırım yapıyorum. Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım yapmaya devam edeceğim. İnadına inadına bunu yapacağım. Amacım burada maddi kazanç değil, ülkeme olan, bölgeme olan vefa borcum, ben bu bölgede kazanç sağlamışım. Burası benim vatanım, istihdam sağladığım insanlar kardeşlerim, evlatlarım hepsi bizim. Bu gençlere bizler sahip çıkmazsak başkaları el atar maalesef o potansiyel enerjimizi bize başka şekillerde geri döndürebilir. Ben bunları düşünerek bu bölgelere yatırım yaptım. Yoksa bende gayrimenkule veya başka sektörlere batıya yatırım yapmayı biliyordum ama yapmadım. Zaten benim bir işim vardı, her yıl vergi sıralamasında üst sıralardaydım, kazancım yeterli idi, ama ben niye bu yatırıma girdim.

Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın ‘o bölgeye arzu ettikleri sektörde elli insana istihdam kaynağı açsınlar minnettar kalacağım’ sözü üzerine ben bin beş yüz insana istihdam kaynağı açmışım, ama şimdi kapısına kilit vurup çürümeye terk etmek zorunda bırakılmışım. Ve varımı, yoğumu da oraya gömmüşüm. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın bu konuda ki duyarlılığına minnettarım. Gıda sektöründe bölgeye daha başka tesislerde kurmayı hedefliyorduk, makarna fabrikası bunlardan biri, ben Cumhurbaşkanımızın Adana’da yaptığı konuşmasından çok ümitliydim, fakat şu ana kadar beni arayan olmadı.’ dedi.

Şimdi Niyazi Kaya Şanlıurfa’da kredilerin amacının dışında kullanıldığına olan inancını dile getiriyor, bunların araştırılmasını, kimi çalışanların denetlenmesi için Cumhurbaşkanlığı, TOBB ve Ticaret Bakanlığından yardım bekliyor.

Kaya son çare Kamu Denetçiliği Kurumu, Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç’a da gitmiş. Şimdi cevap bekliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *