İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

İŞLER KESAT!!!

YAYINLAMA:

Satışlarda yaşanan azalmanın şirket kârlarına nasıl yansıyacağını ise gelecek yıl 2018 bilançoları açıklandığında göreceğiz. Beklentiler Apple ve Samsung’un adetsel anlamda yaşadığı düşüşe paralel bir kaybın bilançolarda görünmeyeceği yönünde. Yani bilançolarda da bir kayıp göreceğiz ama adetsel bazdaki kayıpla benzer bir yüzdelikte olmayacak. Bu arada Apple, “dünyanın en değerli şirketi” olma unvanını kimseye kaptırmayacak, Samsung’un da listedeki yeri pek değişmeyecek gibi.

Türkiye’deki durumun da dünya ile paralel olduğunu söylemeye bile gerek yok. Kur baskısı ile bazı markaların Türkiye’de daha fazla para kazanma arzusu birleşince ülkemizde bazı modellerin fahiş fiyatlarla satıldığına şahit oluyoruz. Bu da doğal olarak üst segment cep telefonlarının yenilenme döngüsünü uzatıyor. Bir de ülkemizde son kullanıcıların her geçen gün daha fazla orta segment telefonlara yöneldiğini görüyoruz. Büyük bir kesim 4 bin TL üstü telefonlar yerine 2 bin lira civarındaki telefonlara yöneliyor.

Bu nedenle de Türkiye’de orta segment telefonlara gösterilen ilgi sürekli artıyor. Genel anlamda telefon satışları azalsa da son zamanlarda 2 bin – 2 bin 500 aralığındaki cihazlar neredeyse rekor düzeyde satıyor. En yeni ve en havalı telefonların hayalini kurmaktan bile vazgeçen Türk halkı ödeme dengesini zorlayarak etiket fiyatı 2 bin TL civarında olan cep telefonlarını tercih ediyor.

Samsung üst segmetteki liderliğini koruyor

Bu arada hemen belirtmekte fayda var. Telefon satışları azalsa da üst segment telefon satışlarındaki sıralama değişmiyor. Samsung, Türkiye’de en çok pahalı telefon satan marka olma olarak kalıyor, Apple da Samsung’u takip ediyor.

Bu noktada beni asıl şaşırtan marka Huawei oluyor. Türkiye’nin en pahalı cihazları sıralaması yaptığımızda liderliğe oynayan Çinli marka, sıra pahalı telefon satışlarına geldiğinde listeye bile giremiyor. Hatta bazı satış noktalarında Huawei’nin üst segment telefonlarının renk alternatifleri de bulunmuyor. Ama buna rağmen Çinli üretici şu an Türkiye’de satılan neredeyse her üç orta segment telefondan birini satan marka olarak karşımıza çıkıyor.

Asıl söylemek istediğim orta segment telefonlarda yaşanan yüksek talebin Huawei’ye yaradığı. Bu sayede şirket Türkiye’de en çok satış yapan markalardan biri haline geldi.

Hatta gördüğüm kadarıyla diğer markalar da Huawei’nin uygun fiyatlı telefonlarına rakip cihazlarla piyasaya girerek Huawei’yi sıkıştırmaya çalışıyorlar. Anlayacağınız bir zamanlar yerli cep telefon markası General Mobile’ın yönlendirdiği “ucuz ve kaliteli” algısına Çinli üretici Huawei tarafından en konulmuş gibi.

Zaman zaman Casper gibi markalar da bu fiyat bandında telefonlarla bazı denemeler yapsa da henüz Türkiye’de Huawei’den pazar payı kapabilen bir marka yok gibi. İşin ilginç yanı Apple’ın zaten hedeflemediği bu fiyat aralığı için Koreli Samsung’un da herhangi bir aksiyon almıyor olması. Japon Sony ise “amiral gemisi” tabir edilen en yeni ve en alımlı cihazlarından biri olan Sony Xperia XZ1’i bu günlerde 2 bin 200 TL fiyatla satarak sadece Huawei’ye değil tüm markalara meydan okuyor. Fakat teknoloji marketlerde çalışan personel, ülkemizdeki son kullanıcılara ucuzlayan fiyatıyla Xperia XZ1’i değil yine de “orta sınıf” cihazları öneriyorlar.

Sektörü, cihazların özelliklerini ve markaları bilmeyen son kullanıcılar da 2 bin 200 TL’ye teknolojik anlamda çok modern bir telefon olan Sony Xperia XZ1 almak yerine, yine o fiyatlara “idare eder” modellere yöneliyorlar…

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *