HAVACILIK SEKTÖRÜ GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR..
100 yılı aşan geçmişiyle havacılık sektörü de ürettiğini satabilmek ve yaptıklarını gösterebilmek için girişimlerde bulunuyor.
Elbette bunların başında havacılık fuarı diye adlandırılan etkinlikler
gelmektedir.
Havacılık fuarları arasında en eski olanı, 1908 yılında otomobil fuarı
olarak açılan ve daha sonra uçaklarında dahil edildiği Paris Air Show'dur. Dünyadaki tüm uçak üretici ve tedarikçilerinin eksiksiz katıldığı en köklü havacılık fuarı olma özelliğini de taşıyan Paris Air Show, binlerce havacılık profesyonelinin yanı sıra, bu sektöre ilgi duyan meraklıların da ilgi odağı olmaya devam ediyor. Önemli miktarda satış ve bağlantılara sahne olan bu fuar, her yıl dev markaların gövde gösterisine ve de büyük ticari yarışına sahne
olmasıyla bilinmekte.
Adından en çok söz edilen fuarlardan biri de Londra'da düzenlenen
Farnborough Havacılık Fuarı'dır. 1920-37 yılları arasında Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin gösterileriyle başlayan bu fuar, daha sonra sivil havacılık alanına da açılmıştır.
Farnborough Fuarı da katılan çok önemli firmaların yanı sıra, ziyaretçi sayısıyla da bu alanda çok önemli bir yere sahiptir.
Avrupa'da düzenlenen bir diğer havacılık fuarı ise, 1909 yılından bu yana yapılan Berlin Air Show'dur. Bu fuar Brandenburg Havalimanı'nda yapılmakta olup, Alman havacılığının vardığı noktanın sembolüdür.
Avrupa kıtası dışında yapılan en önemli havacılık fuarlarından biri de Dubai Air Show'dur. 1996'dan beri yapılan bu fuar, bu yıl 12'inci kez kapılarını açacak. İş jeti satışlarının yoğun olarak yapıldığı fuar, Asya'daki en büyük fuar olma iddiasını taşıyan Singapur Havacılık Fuarı'yla tam bir yarış halindedir.
Uçak üreticisi ülkelerden biri de olmanın yanı sıra, süper güç olan Rusya da uçak ve yan teknoloji alanında fuar düzenlemekte. MAKS Rusya Uluslararası Havacılık Fuarı iki yılda bir ziyaretçilerine kapısını açıyor.
Milyarlarca dolarlık uçak alım-satımının yapıldığı fuarlar, ev sahibi olan ülkelerin ekonomisine de önemli katkılar sağlıyor.
Peki, Türkiye bu global yarışın neresinde diye bakarsak, bu güne kadar
ortaya çok süper bir başarı koyduğumuz söylenemez. Havacılık sektörünün henüz şaha kalkıp gelişme gösteremediği 2000'li yılların öncesinde Mint Fuarcılık Şirketi 1996'da cesur bir adım atarak ilk havacılık fuarını Airex adıyla açtı. Dünya piyasalarının adını bile bilmediği bu fuara yaklaşımı temkinli oldu. Bir hevestir gelir geçer diye bakılan fuar her iki yılda bir İstanbul'da açıldı. Bu fuar kendinden bekleneni verebildi mi derseniz, ne yazık ki veremedi.
Yurt dışı fuarları gezenler, bu fuara dudak büzerek baktı, bürokrasi destek olmakta çekimser davrandı.
2000'li yıllardan sonra Türk sivil havacılığının büyük gelişme göstermesine ve THY gibi büyük bir uçak müşterisinin de güçlü sponsorluk desteğine rağmen adını İstanbul Air Show olarak değiştiren fuar, 27-30 Eylül tarihleri arasında Atatürk Havalimanı'nda faaliyetlerine başlayacak.
Bu yıl 12'inci kez kapılarını açacak olan fuara, büyük firmalardan hangilerinin katılacağını bekleyip, göreceğiz. Başarılı olması sektör adına en büyük dileğimiz.
Şimdi ise, İstanbul Air Show'dan cesaret alarak, onların yapamadığını yapmaya aday olan ve bu işe soyunan yeni oluşumla karşı karşıyayız. Adı, Euroasia Air Show.
Havacılığımızın ikinci büyük merkezi olan Antalya'da bu yıl ilki düzenlenecek olan Euroasia Air Show hazırlıklarına büyük bir tanıtım atağıyla başladı. En büyük avantaj olarak tanıtımlarında "Cumhurbaşkanlığı himayelerinde veya desteğiyle" şeklinde bir cümleyi kullanmaları olarak görülüyor.
25-29 Nisan tarihleri arasında yapılacak olan bu fuar, İstanbul Air Show'un ortaya koyamadığı başarıyı gerçekleştirebilir mi bunu bize zaman net olarak göstertecek.
Özellikle yabancı firmaların ne şekilde katılım göstereceği tam bir
merak konusu. İrili ufaklı 400 firmanın katılacağı söylenen ve büyük maddi
harcamalarla yapılan bu fuarın tanıtımı işe yarayacak mı, göreceğiz.
Bu arada unutmadan eklemek isterim ki, her yıl mayıs ayında yapılan
Berlin Air Show, Euroasia Air Show'un önünü kesmek için açılışını aynı tarihe aldı.
Bu oluşumların dışında Bayraktar adlı İHA (İnsansız Hava Aracı) üretiminde öncü olan Baykar Şirketi Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'ın kurduğu ve Mütevelli Heyet Başkanlığı'nı yaptığı Teknoloji Takımı Vakfı'nın organize ettiği Teknofest ise, 25 Eylül 2018'de açılış
yapacak. Dikkate değer bu organizasyon havacılık camiasınca merakla bekleniyor.
Bir de havacılık eğitim fuarı diye lanse edilen ve kurucusu FETÖ'den içeri alınan bir oluşum var ki, başkaları tarafında zorla ayakta tutulmaya çalışılıyor. Tutmaz...
İyi uçuşlar Türkiye'm..