PETRO
Petro demişken, Rusya’nın 1682 yıllarından ölümüne dek yöneten Rus imparatordan bahsetmiyorum.
Veya,
Petro’nun ne Avrupa’ya açılmasıyla başlayan süreçte St. Petersburg şehrini kurmasından, ne de büyük donanmalar ile ülkenin toprak bütünlüğünün genişletmesinden bahsedeceğim.
Güney Amerika kıtasından, Karayip ve Atlas Okyanusuna kadar uzanan 31 milyon nüfusa sahip bir ülke olan Venezuella’nın çıkış biletinden bahsedeceğim.
Venezüella dünyanın en zengin petrol yataklarına sahip bir ülkedir.
2016 dünya ham petrol rezervi 1,7 trilyon varilin yüzde 17,6’sı (yani 301 milyar varillik) bölümü Venezüella’da bulunuyor .
Peki bu kadar petrol zengini bir ülke nasıl olurda ekonomisini sadece petrole dayalı yönetebilir anlamakta zorlanıyorum.
Eğer bir ülke ihracatından çok ithalata dayalı ilerliyorsa Maduro’nun yaptığı gibi ona karşı çıkanı cezalandırma yöntemini kullanıp ülkede hukuk düzeni işlemiyor ve ABD’nin uyguladığı ambargoyu çözmüyorsa, üstüne üstlük enflasyon 2 binlere dayanıyorsa
elbette petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş ile iflas bayrağını çekecektir.
Nitekim de çekti…
Bunun üzerine;
Venezuella Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, petrole dayalı dijital para birimi “Petro” adında şifreli paraya geçiş yaptığını duyurdu.
Hükümet, Petro’yu özetleyen bir kararname yayınladı.
Kararnamede Maduro, ülkenin dijital para birimi Petro’yu desteklemek üzere 5.3 milyar varil (267 milyar dolar petrol rezervi) ham petrol tahsis ettiğini belirtti.
Şimdi kararnameye bakacak olursak; “Petro” sahipleri diğer kripto paralara dönüşebilecek, (Bitcoin, Ripple gibi) Petro’lar ilk etapta 100 milyon basılacak ve birim fiyatı 59,07 dolar olacak.
Peki, Petro ile krizi aşabilecek mi dersiniz?
Üretimsiz bana zor gelse bile dünya dijitalleşiyor ve ekonomisi güçlü veya batmakta olan ekonomiler sanal kripto paralarını çıkarmaya uğraşırken, bizim izleyici olmamamız lazım.