PARA 3.0
Fransa’nın yetiştirdiği en yetenekli askerlerden biri olan Napolyon’un “para, para, para” sözünün yıl 2018 olmasına rağmen etkisinin hiç azalmadığına, ancak paranın şekil değiştirdiğine inananlardanım.
Ülkemiz, son 15 yılda bilgi teknolojileri ve iletişim alanında gelişme gösteren ülkeler arasında yer almaktadır.
Ve…
73 milyonu aşan mobil telefon abonesi bulunmaktadır. BTK verilerine göre Genişbant abone sayısı yaklaşık 47 milyona ulaşmıştır.
Tüm dünyada hızla artan mobil telefon penetrasyonu ve mobil genişbant penetrasyonuna paralel olarak; akıllı telefon kullanımı ve buna bağlı mobil katma değerli hizmetlerin yaygınlığı da artmaktadır. Yaygınlığı artan katma değerli hizmetlerden bir tanesi de mobil ödeme hizmetleridir.
Mobil şebekelerin bir iletişim enstrümanı olarak görev yaptığı ve finansal aktörlerin merkezde olduğunu düşünürsek, küresel çapta mobil ödeme hizmetlerinin büyümesinin son yıllarda hız kazandığı ve önümüzdeki dönemde yaygınlığın daha da hızlı bir şekilde artacağı tahmin edilmektedir.
Gartner tarafından yapılan bir araştırmaya göre; dünyada gerçekleşen mobil ödeme işlem hacmi 2012 yılında bir önceki yıla göre 57 milyon artarak 163 milyon işleme ulaşmıştır. 2013 yılında bu sayı yüzde 44’lük artışla 235 milyon seviyesine çıkmıştır. Dünyada yapılan mobil işlem sayısının 2017 yılında 721 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise, 2012-2013 yıllarında mobil şebeke işletmecilerininden temin edilen bilgiler çerçevesinde, mobil ödeme işlem sayısı 14,88 milyondan 18,98 milyona çıkmıştır.
Gelişmiş ülkelerde, teknolojiye hassas kullanıcıların akıllı telefonlarını alışveriş ve bankacılık işlemleri için kullanmaya başlamaları ile birlikte geleneksel finansal işlemler mobil alana da kaymaya başlamıştır.
Sonuç olarak teknoloji ilerledikçe nakit para işlem hacmi düşmekte.
PayPal Başkanı David Marcus, ekonomide para dönemini şöyle tanımlıyor:
Nakit dönemi Para 1.0
Kredi Kartı dönemi Para 2.0
Mobil ödeme dönemi Para 3.0
Mobil ödeme sistemlerinde ilk testlerin 1995 yılında başlaması ile 2000’lere doğru hayatımıza giren mobil ödeme sistemleri ardından temassız ödemeyle yaygınlaşmaya başladı.
2017 son günlerinde ‘Kara Cuma’dan sonra siber pazartesi ile pazarda sürekli kendini yenileyerek e-ticaret sitelerinin büyük indirimler uygulamasıyla tüketicileri çevrimiçi alışverişe teşvik ediyor.
Bu yıl satışlarının yüzde 16,5 artışla 6,6 milyar dolara ulaşması ve kendi rekorunu kırması beklenen Siber Pazartesi, Türkiye’deki teknoloji mağazaları tarafından da benimsendi.
Ortaya çıkan sonuç ise paranın 3.0 yerine almasıyla nakitsiz dolaşım haline dolaşıyor.
Şimdilerde İngiltere, İrlanda ve Norveç gibi kuzey ülkelerde nakit para taşımamaya dönük eko sistemler oluşmaya başladı.
Biz de takipteyiz…