İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

​THY UÇUŞ EĞİTİM'E YENİ MODERN MERKEZ

YAYINLAMA:

Dilimize, İngilizce Simulation kelimesinden alınarak yerleşen Simülasyon, farklılık, teknik olmayan anlamda bir şeyin benzeri veya sahtesi anlamında kullanılır. Latince kökenli bir kelimeden türeyen simülasyon kelimesinin etimolojik anlamı da ‘’Taklit’’ veya ‘’Benzer’’ anlamına gelir. Türkçe karşılığı ne olabilir dersek ‘’Benzetim’’, ‘’Benzetme’’ diyebiliriz. Simülasyonun gerçekleştirilmesi işleminin yapıldığı cihaz veya makinelere de günlük hayatın değişik alanlarında ‘’simülatör’’ tanımını uygun görüyoruz.

Havacılık sektörü, simülasyonun en çok ve yaygın olarak kullanıldığı alanların başında gelir. Teorik yada fiziksel olarak, gerçek bir sistemin bilgisayar ortamında modellendikten sonra, bu model ile sistemin işletilmesi amacına yönelik olarak, değişik stratejileri değerlendirebilmek için deneyler yürütülmesi tekniğine verilen isimdir de diyebiliriz.

Nasıl ki, sürücü kurslarında adaylar araba kullanmadan ve herhangi bir kazaya neden olmadan şoförlük öğrenebiliyorsa, pilot adayları ve pilotlar da simülatörde bilgi ve deneyimlerini geliştirirler. Bir uçağın kokpit adı verilen kumanda merkezinin bire bir aynısı olan simülatörlerde, pilotlar olası (muhtemel) ihtimalleri canlı gibi yaşar ve ne yapmaları gerektiğini hayata geçirirler.

Yıllar önce, THY’nin Kabin Hizmetleri Başkanı rahmetli Neşe Kocaoğlu’nun davetiyle, İstanbul Florya’daki Eğitim Müdürlüğü binasında ilk kez simülatör koltuğuna oturduğumda çok şaşırmış, gerçek kokpitte ve uçuş yapıyormuş hissine kapılmıştım. Çünkü her şey birebir aynı idi. İnilecek meydan neresi ise, oranın fiziksel ve coğrafi özellikleri de karşımdaydı.

O yıllarda THY’nin sadece, Airbus 320 ve Boeing 737 tipi iki simülatörü vardı. Çünkü, mecazi anlamda ‘’Simülatör uçaktan pahalıdır’’ sözünün havacılar arasında yerleşmesine neden olan bu makine veya cihazların gerçekten milyon dolarlara alınabilmesiydi.

Aradan yıllar geçti, THY büyüdü ve gelişti. Kaptan ve F/O (First Officer) Yardımcı kaptan sayısı arttı. Haliyle bu çok zor yetişen insanların bilgilerini tazelemeleri için daha çok eğitime, daha çok simülatöre ihtiyaç hasıl oldu. Bu arada yerli ve yabancı havayolu şirketlerinden gelen taleplere de cevap verme durumunda kalındığı için simülatör sayısı giderek arttı. Var olan modellerin yanı sıra, Boeing 777 ve Airbus 330 gibi uçakların simülatörlerini da satın almak zorunda kalındı.

Tabii bu arada THY’de simülatör eğitimi için zaman bulamayan özel sektör de kendi başının çaresine bakmaya başladı. Yurt dışında bu eğitimi almak hem ekonomik açıdan pahalı, hem de zaman kaybına neden oluyordu. Bu hizmeti veren yabancı şirketlerin çok para kazandığını gören Gözen Holding, Türkiye’ye simülatör getiren ilk özel şirket oldu. JAR-FCL onaylı, kısa adı IFTC (International Flight Training Center) olan Uluslararası Uçuş Eğitim Merkezi adlı şirketi, İstanbul Serbest Bölgesi içinde kurdular. İstanbul’da 2 adet Airbus 320 ve 2 adet Boeing 737NG tipi ve aynı familyadaki uçaklar için simülatör getiren IFTC, büyük bir Boeing 737-800 filosu olan Sun Express için de Antalya’ya Boeing 737NG simülatörü kurmayı başardı. Hem İstanbul, hem de Antalya’daki bu tesisler kendi şirketleri olan Free Bird Airlines’in yanı sıra THY’ye ve yabancı havayolu şirketlerine de hizmet vermektedir. Merkezde, uçak tip eğitimleri için de iki adet FPT (Uçuş Eğitim Paneli) bulunmaktadır.

Uçak sayısında büyük artış görülen ve özel sektörün en büyüğü olan Pegasus da simülatör eğitiminde sıkıntı çekince Sabiha Gökçen Havalimanı’na Pegasus Uçuş Akademisi adıyla simülatör merkezi kurdu. Airbus 320 ve Boeing 737 familyaları için 2 simülatör ile hem kendi pilotlarına, hem de başka havayolu şirketlerine hizmet vermektedir.

Tabii bunlar olurken uçak sayısı 335’lere kadar çıkan THY’de hem kendi ihtiyacını karşılamak, hem de yerli ve yabancı şirketlere simülatör eğitimi verebilmek için, hızlı bir faaliyetin içine girdi. Florya’da Uçuş Eğitim Merkezi’nin tam karşısındaki arazide yükselen geniş ve modern binalar, THY’nin bu alanda dünyanın sayılı uçuş eğitim merkezlerinden birini hayata geçireceğinin işaretini veriyordu. TAGO Mimarlık tarafından 60 bin metrekarelik arazide, 30 bin metrekare kapalı alana inşa edilen merkez, dünyada tek çatı altındaki en büyük merkez olacak.

THY’de şu anda Tam Uçuş Simülatörü olarak, 4 adet A320, 5 adet B737NG (Hatırlatmak gerekir ki, bu simülatörlerden biri Havelsan tarafından üretilmiş).

2 adet A330, bir adet A330-340 ve 2 adet B777 simülatörü bulunmaktadır. Ayrıca düşük seviyeli uçuş simülatörü olarak da bir adet A320, bir adet A320-A330, bir adet A330-A340, iki adet B737NG ve bir adet de B777 uçakları için simülatör faaliyettedir. Kapasitenin yüzde 85’ını kendi kullanan THY, yüzde 15’lık bölümü de yabancılara kullandırmaktadır. Yükselen yeni uçuş eğitim merkezinin 2017’nın Ekim ayı sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor. Buranın faaliyete geçmesiyle simülatör sayısı 24’e ulaşacak ve mevcut tesislerdeki 10 adet simülatör de aynı yerde hizmet vermeye devam edecek. THY, yeni tesislerin hizmete girmesiyle kapasitenin yüzde 25’ı müşterilere ayrılacak ki, bu durum önemli bir gelir kaynağı oluşturacak. Bu kadar para harcanarak alınan bu simülatörlerle pilotlar daha erken eğitime alınacak ve uluslararası kurallara daha iyi uyum sağlanmış olacak. Tüm bunlar dünyanın en büyükleri arasında yer alan THY’nin kaza- kırım olayları açısından en iyi karneye sahip şirketlerinden biri olma özelliğini sağlayacaktır.

İyi uçuşlar Türkiye’m…

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *