İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

​İTHACA; 10 YILDA İLK 10

YAYINLAMA:

Türkiye potansiyeli çok büyük bir ülkedir. Çünkü fikrimiz var. Fikirlerimize inanıyoruz. İnandığımız işi başarabiliriz. Üretim, bilim, sanat, teknoloji gibi birçok konuda kullanılamayan bir potansiyelimiz bulunur. Kime varsanız proje sahibidir. Kime sorsanız iş fikri geliştirir. Ve fakat harekete geçiremiyoruz.

Neden sorusunun cevabı basit, yöntemi bilmiyoruz.

Hedef var fakat nasıl ulaşılacağı ile ilgili bir planımız yoktur. Sonra bu plana uygun alt stratejiler geliştirilmemiştir. Bu adımlar izlenerek hedefe yürünmemektedir. Bu şartlar altında her fikir, her hedef, her strateji bizim için Kavafis’in Ithaca hikâyesi bile değildir.

Hiç aklından çıkarma Ithaca'yı.

Oraya varmak senin başlıca yazgın.

ama yolculuğu tez bitirmeye de kalkma sakın.

Varsın yıllarca sürsün, daha iyi;

sonunda kocamış biri olarak demir at adana,

yol boyunca kazandığın bunca şeylerle zengin,

Ithaca'nın sana zenginlik vermesini ummadan.

Ithaca varlığı ispatlanamayan bir adadır. Herkes oraya ulaşmak ister. Çünkü hikâyeye göre orası büyülü bir yerdir, orada herkes mutlu, müreffehtir. Ama gel gör ki hikâyedekinin aksine gerçek böyle değildir. Ithaca’ya varmak isteyenlerin orada kazanacağı bir şey yoktur. Çünkü böyle bir ada yoktur.

Asıl kazanç Ithaca’nın insanı çıkardığı yolculukta elde edilecek tecrübedir.

Yola bir çıksak neler öğreneceğiz neler. Peşinden gidilecek fikirlerimiz var, hem de bunların önemli bölümü hayal ürünü değil, gerçekte de var. Ancak yolu ve yöntemi bilemediğimiz için yola çıkamıyoruz. Dost sohbetlerinde tıkanıp kalıyoruz. Bu huyumuzu aşamıyoruz. Doğrusunu yapsak dahi yolculuk fikri bir tarafta kalıyor. Kalkınma planları, vizyon hedefleri olması gerektiği için var sanki.

Türkiye’nin önümüzdeki 10 yıl içinde ilk 10 büyük ekonomi sıralamasına girmesi için ihtiyacımız olan katma değer 1 trilyon USD’dir. (Bu rakam eski GSYİH hesabına göredir.) Kısaca mevcudumuzu iki katına çıkarmamız gerekmektedir. Bunun için yapılacaklar çok sadedir. Önce mevzuat tabanı hazırlanacaktır. 10 yılda ilk 10 hedefi belirlendikten sonra performans göstergeleri belirlenecek ve her performans göstergesinin alt stratejileri oluşturulacaktır. Performans göstergeleri de bellidir; Sanayi ve üretim hedefleri, Hizmetler hedefi (turizm, finans vb), Teknoloji hedefi, Tarım hedefi, Sağlık hedefi, İnşaat hedefi, Savunma hedefi, Enerji hedefi, Yer altı yer üstü zenginlikler hedefi ve diğer stratejik alanlar.

Yani belirlenen toplam hedefin hangi stratejik alanlar ile besleneceğine karar verilmesi performans göstergelerini oluşturur. Sonra bu performans göstergelerinin alt stratejileri geliştirilir. Bu sürecin toplamı başarılı ise hedefe ulaşılır. Öyle bir ulaşılır ki bütün dünya baka kalır. Tıpkı bu fikri ret edecek olanların baka kalacağı gibi.

Başaranlar böyle başarıyor. Dünyada hiçbir mesele tesadüf değildir. Bütün ilişkiler hesaplanabilir. Sadece matematik bilgimiz yetersiz ve o kadar zeki değiliz. Ama diğerleri de öyleler. Bu durum, kullanırsak avantajdır. Kullanmazsak dezavantaj. Artık ortaya çıkarabileceğimiz potansiyelin olabildiğince hesabını yapalım ve harekete geçelim. Başaramazsak bile gelecek nesillerin bizim yol tecrübemize ihtiyaçları var.


Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *