BORIS TRUMP, DONALD YELTSIN
Yıl sonunda muhasebe defterleri kapanır. Yeni defterler açılır. Yarın yeni bir yılın ilk günü olacak. 2016 içindeki tüm acı ve sevinçlerle geride kalacak. Tabii son gün gerçekleşecek büyük gelişme bildiğimiz her şeyi yeniden okumamızı gerektirebilir. 1989 yılının son günlerinde Turgut Özal’a yılın en önemli olayını sorduklarında yılın henüz bitmediğini söylemişti. Kendisi henüz cumhurbaşkanı olmuş, Berlin Duvarı hükmünü yitireli bir ay bile olmamıştı bunu söylediğinde. Daha ne olabilir ki denecek bir yıldı 1989. Ama yıl sonuna doğru Romanya’daki halk ayaklanması ile Çavuşesku devrildi. O yılın son gelişmesi buydu.
2016 içinde birçok büyük gelişmeyle tarihe geçiyor. 15 Temmuz bunlardan en önemlisi ama Obama’nın yılın son günlerinde Rus diplomatlarından üç düzine kadarını 72 saat içinde ABD’yi terk etmeye davet etmesi yılın son büyük gelişmesi olarak kalabilir. Suriye barış görüşmelerinden çıkacak sürpriz bir görüşme ancak yeni yılın haberleri arasında kendine yer bulabilir.
Biraz Obama’nın hırçınlığından söz etmek istiyorum. Sevdiğim ve sık tekrar ettiğim bir söz: Tarih kafiyeyi sever. Boris Yeltsin, ki kendisi Rusya’nın en az sevilen başkanıdır, hileli olduğu öne sürülen seçimlerle iktidarı ele geçirmişti. Bu komünistlerin aldığı büyük bir yenilgiydi. Hilenin arkasında da büyük ölçüde ABD vardı. Rusya hasta bir ayıydı ve elini bile kıpırdatamıyordu. Ülkenin içine salınan oligarklar Rusya’nın tüm enerjisini emdi ve bu dönem Boris Yeltsin’e aitti. Sonra Çavuşesku’nun devrilmesinden tam 10 yıl sonra, fazla votka içerek kameraların önünde sirk palyaçoluğu yapan Boris Yeltsin siyasi ömrünü tamamladı. Hangi pazarlıklar döndüğü bilinmez ama yüzyılın son gününde yani 31 Aralık 1999’da Boris Yeltsin görevden ayrıldığını ve anayasa gereği makamını Vladimir Putin’e devrettiğini açıkladı. Rusya bir palyaçodan kurtulmuş ve KGB geçmişi olan bir başkanın yönetimi başlamıştı. Rusya’nın tüm dünyayı eğlendirme, kaynaklarını çok uluslu şirketlere peşkeş çekme dönemi de sona gelmişti. Deyim yerindeyse yerli ve milli bir başkanla Rusya yeniden doğmaya başladı. Buradan Rusları övdüğümüz sonucu çıkmasın. Çok kanlar döküldü özellikle Çeçenistan’da...
Şimdi yeni bir yıla girerken dünyayı eğlendirecek ülkesini rezil edecek palyaço kontenjanı Trump tarafından dolduruluyor. Obama bu işe çok sinirlendi ama yapacak bir şey yok. Rus diplomatlarını sınır dışı etti ama aynı tarihte ayrılıkçı Kaliforniyalıların Rusya büyükelçisi basın toplantısı düzenliyordu Moskova’da...
Dünya 2016’yı arayacak bir yıla doğru dört nala koşuyor. Dileyelim ki hissiyatım yanlış olsun ve barış dolu bir yıl olsun. Ama çok da mümkün görünmüyor. ABD Rusya’nın yaptığı tüm hataları tekrar etmeden akıllanmaya niyetli görünmüyor.
Trump’la Boris Yeltsin’in ne alakası var diyenlere Time dergisinin 1990’lardaki bir kapağını hatırlatmak isterim. Çizimden oluşan kapakta Yeltsin’in kazanmasına “yardımcı” olan Amerikalı danışmanların gizli hikayesi ballandırılarak hatırlatılıyordu.