İstanbul
Orta şiddetli yağmur
8°
Ara

MECİDİ'NİN "ÇAĞRI"SI NE ANLATIYOR

YAYINLAMA:

Mecid Mecidi’nin Hz. Muhammed filmi mi yoksa Mustafa Akkad’ın Çağrı filmi mi?


Film yarıştırmak sana mı kaldı diye düşünüyor olabilirsiniz.

Çağrı’yı gördüm de diğerini bilmiyorum diyor da olabilirsiniz.

Ama sinema sadece sinema değil ve bu değerlendirme de sinematografik bir değerlendirme olmayacak.

Mecidi İranlı bir yönetmen. Her Müslüman yönetmen gibi Peygamber Efendimizin hayatını film olarak çekmek istiyor. Sonra belki de tüm filmlerinin bütçesinin toplamından daha büyük bir bütçe ile filmi çekmeye koyuluyor.

Basın gösteriminde filmi izleme imkanı buldum. Bazı açılardan Çağrı’ya benzettim bazı açılardan da Çağrı’dan fersah fersah uzak buldum.

Mecidi, bu filmiyle tabir yerindeyse tribünlere oynamış. Filmin temel kaygısı Müslüman olmayanlara Hz. Peygamberi anlatmak. Bu nedenle ağırlıklı olarak Hristiyan tablolarından fırlama görüntülerin içinde buluyorsunuz kendinizi.

Çağrı daha aksiyoner bir filmdi. Çağrı’da merhamet adaletin gölgesindeydi. Mecidi’nin filminde ise adalet merhametin emrine verilmiş. Yorum farkı.

Çağrı klasik siyer anlayışına bağlı kalan bir filmdi. Yönetmeni Suriyeli, Halepli, yapımcısı ise Libya devletiydi. Mecidi ise siyeri Şii bakış açısıyla yorumlamış. Bu da beraberinde birçok sorunu getirmiş.

Çağrı’nın bir çağrısı vardı. Aksiyonerdi. Mecidi’nin Hz. Muhammed filmi ise İslamofobi’ye verilecek cevap gibi bir parantezin içinde kendini ifade etmiş. Dolayısı ile Çağrı’nın özgüveni Mecidi’nin filminde eksik.

Çağrı’da son tahlilde aklımızda kalan Anthony Quinn yani Peygamber Efendimizin amcası Hz. Hamza’ydı. Mecidi filminde ise Peygamberimizin diğer amcası Ebu Talip.

Çağrı’da Hz. Hamza Müslümandı, Mecidi filminde ise Ebu Talip Müslüman olmamasına rağmen sanki İslam davetçilerinden biri gibi gösteriliyor. Belki de en fazla tartışma çıkaracak konulardan biri bu olacak.

Çağrı’da Peygamber Efendimiz cismani olarak gösterilmiyordu. Mecidi’nin filminde ise yüzü hariç birçok uzvu gösteriliyor.

Çağrı, Peygamber Efendimizi hayatıyla “mucize” olarak tanımlarken, Mecidi, Efendimiz’in hayatını mucizelerle çerçeveleme yoluna gitmiş.

Mustafa Akkad, Cadılar Bayramı gibi filmlerin ardından Çağrı ile bir nevi “eve dönüş” yaşarken, Mecidi, Cennetin Çocukları gibi filmlerin ardından Hollywood’a göz kırpmak için Hz. Muhammed filmini seçmiş.

Çağrı filmindeki Hz. Hamza cesareti, inancı simgelerdi, ilham verirdi. Hz. Muhammed filmindeki Ebu Talip ise daha temkinli ve karmaşık duygulara sahip.

Çağrı filmi üç saat 27 dakikaydı. Hz. Muhammed filmi ise iki saat 51 dakikalık uzunluğa sahip.

Çağrı Mustafa Akkad filmlerinin zirvesi kabul edilirken, Hz. Muhammed filmi ise Mecidi filmografisinin içinde ayrık bir eser olarak duruyor. Bunda Müslüman olmayanlara mesajları iletme kaygısı ön plana çıkıyor.

Filmin müziklerine gelince... Hz. Muhammed filminin müzikleri Hintli müzisyen A. R. Rahman tarafından yapılmış ve güzel. Ama Çağrı’nın klasikleşmiş müziklerine erişebilir mi zaman gösterecek.

Sadece Hz. Muhammed filmi bile ilahiyat fakültelerinde sinema ve görsel sanatlarla ilgili derslerin neden olması gerektiğini açıkça ortaya koyuyor. Çünkü sinema sadece bir görsel şölen değil, tarihin en önemli aktarıcılarından biri.


Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *