TİTANİK , BREXİT VE 4 TEMMUZ
Dünya üzerinde İngiltere tarafından işgal edilmiş ülkelerin sayıları, işgal edilmemiş ülkelerin sayısından çok fazladır. İngiltere’nin dünya gücü olarak kendini göstermesinin ardından dünyanın dört bir yanı işgal tarlalarına dönüştü. Bazen Avustralya gibi kocaman bir kıta, bazen Amerika’nın bir kısmı. Bitmek bilmeyen iştahla saldırdıkça saldırdı. Hani şimdilerde DAEŞ’in terörü var ya, işte İngiltere onu nizami şekilde yaparak tün dünyayı kana buladı. Amerika Birleşik Devletleri, İngilizlerin bu teröründen bıkarak bağımsızlığını ilan etmeye karar verdi. İşte o gün, bu gün. 4 Temmuz 1776’da Amerika, İngiltere’den bağımsızlığını ilan etti. Buna Amerika’nın üzerinde güneş batmayan krallığın topraklarından çıkışı diyebiliriz.
Bizim mevcut matbuatın bir kısmı olsa, derdi ki: “Aman efendim muasır medeniyetten uzaklaşıyoruz. Ne gerek var Britanya kolonisi olmaktan vazgeçmeye. “ Ama Amerika’nın kurucu babaları şöyle düşündü: “İngiliz’e ihtiyacımız yok. Toprak bizim halk bizim, İngiliz gitsin kendi bahçesinde oynasın. Sonra İngiltere kös kös geri döndü ve dünyanın başka yerlerini karıştırmaya devam etti.” Özgürlük Günü, yahut Amexit, yani Amerika’nın İngiltere’den bağımsızlığı işte böyle gerçekleşti. Aradan uzun zaman geçti ve İngiltere elde avuçtaki topraklarını teker teker kaybetti. Sonunda yalnız kaldı ve Avrupa’ya yamandı. Hani şu İkinci Cihan Harbi’nde Londra’ya bombalar yağdıran Almanya’nın başını çektiği Avrupa Birliği’ne... Almanya eski Almanya değil, rafine edilmiş bir hegamonik anlayışı var. Bomba atsa dersiniz ki savaş açıyor. Ama şirketleri marifetiyle adım adım ülkelere nüfuz ediyor. Buna bir de Avrupa Birliği marifetiyle ülkesine doluşan işgücü ve sermayeyi eklerseniz çıldırmaları işten bile değil.
Sonunda dediler ki: “Biz de Amerika’dan örnek alalım, biz de Özgürlük Günümüz’ü ilan edelim. Eksik olsun içimdeki Avrupa sevgisi. Zaten direksiyon ve trafik akış yönleri bile farklı.” Birden havaya girdiler ve “Avrupa da kimmiş” dediler. Sonra gördü ki ne kendisi eski haşmetli imparatorluk ne de dünya eski dünya. Avrupa’dan çıktıklarına pişman oldular. Acaba bugün 4 Temmuz’da ABD’ye gidip, “Biz ettik sen etme, gel yeniden birlikte olalım. Hatta sizin himayenizde devam edelim bu işlere. Porto Riko gibi bir statü verin yeter” derler mi? Avrupa’dan dışlanan Britanya halkları ülkeyi kocaman bir gemiye dönüştürüp Amerika’ya taşımaya kalkar mı? Malum Britanya’nın Avrupa Birliği’nden çıkmasının ardından internette İrlanda pasaportu nasıl alınır diye sormaya başlamıştı İngilizler. Öfkeyle kalkan zararla oturuyor. Mültecileri istemeyen, burnu büyük tavırlar sergileyen Britanya, çareyi ABD kapısına mülteci olmakta bulur mu?
Avrupa’dan ümit kesildiğine göre şimdi yeni limanlara yelken açması gerekebilir. Eski sömürgelerde işler kesat. Yeni Dünya’ya yelken açma zamanı gelmiştir belki de... 4 Temmuz için hazırlanan bir mangal partisine yılışarak dahil olabilirler. Dostu değil menfaatleri olan İngiliz devlet aklı, küresel bir buzula çarparak büyük hasar aldı. Gel de Titanik’i hatırlama.