İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

İSKOÇYA'NIN SONDAN BİR SONRAKİ KRALI

YAYINLAMA:

İngiltere ve İskoçya 1707 yılında birleşmeye karar verir. Nikahta keramet vardır derler ya. O günden sonra aynı adanın iki ülkesi sırt sırta verir ve kendilerince keramet, dünya içinse felaket olan zamanları başlatırlar. Hani şu Cesur Yürek filmini izlemişsinizdir. İskoçlar, İngilizlere karşı... İşte kendilerine karşı olan bir milleti yanlarına çekerek hem güvenlik dertlerine son vermişlerdir hem de sağlam bir müttefik bulmuşlardır. Ticari açıdan da askeri açıdan da birlik beraberlik iyi gelmiştir. Şimdi ise ayrılık zamanı yaklaşıyor. Ümit Besen şarkıları çalıyor fonda. Üzerinde güneş batmayan imparatorluk, üzerinden musibet eksik olmayan topraklara dönüşmek üzere. O İngiliz soğukkanlılığı yerini telaşla bir şeyleri düzeltmeye çalışan acemi işletmeciye bırakıyor. İskoçya artık ayrı eve çıkmak istiyor.

İngiltere ve İskoçya, aynı adada aynı geçmişi paylaşan iki ayrı halk. İngiltere Avrupa Birliği’ne hayır derken İskoçya yüzde 60’ın üzerinde oyla Avrupa Birliği’nde kalmayı arzu ediyor. Gözlerin önünden İngiltere ve İskoçya’nın birlikte gerçekleştirdikleri tarih geliyor. Mesela Kırım Savaşı... Şu Katibim şarkımızın bile İskoç birliklerinin marşı olduğu söylenir. İngiltere ve İskoçya’nın birbirleriyle didişirken bir gerçeğe uyandılar. Birlik güçlendirirken ikilik en büyük virüstür. Bünyeyi mahveder.

Bunu dünyanın değişik yerlerinde denediler. Bir yerden çıkmaları gerekince oradaki halkı birbirine kırdırdılar ve sonuçta etkilerini sürdürmeye devam ettiler. Örnek verelim: Filistin. İsrail ve Filistin adında iki devlet kuruldu ve bugün hala sorunlar devam ediyor. Aynı toprak üzerinde süregiden kavga... Elbette her iki taraf da haklı olduğunu düşünüyor. Oyunun kerameti de burada ya... İkisi de haklı olduğunu düşünüyorsa didişme hiç bitmez.

Devam edelim: Kıbrıs

İngiliz yönetiminin ardından adada huzur namına bir şey kalmadı. Ufacık adada yaşanmayan problem kalmadı. Şimdi iki devletli çözümden federasyona kadar birçok konu tartışılıyor. Tartışılmayan tek şey İngiltere’nin Ada’da bulunan askeri varlığı... Dünya küçük oyun karmaşık. Devam ediyoruz. Hindistan. İçinden önce Pakistan sonra Bangladeş isminde iki ayrı ülke çıktı. Pakistan ve Hindistan Keşmir nedeniyle birbirlerine karşı silahlanmayı sürdürüyor. Ortak noktaları ise ülkelerinde devam eden İngiliz nüfuzundan hiç de rahatsız olmamaları... Hatta barışı bile İngiliz sporu olan kriket ile sağlamayı ümit ediyorlar. Eski İngiliz sömürgesi Sudan da tıpkı İngilizlerin at koşturduğu Yemen gibi ikiye ayrılıyor. Yurtta birlik dünyada ikilik. Dünyayı huzursuz eden bu akım şimdi bumerang olarak Manş Denizi’ni aşıp Britanya’ya dönüyor. İngilizler eminim ayrılık ektikleri, huzursuzluk biçtikleri toprakların akıbetini görüp huzursuzlanıyorlardır.

İdi Amin, Uganda...

Bir zamanlar İngiltere’nin müttefiki olan bu adam onlarla ters düştükten sonra kendini İskoçya’nın son kralı ilan eder. Önce sevgi sonra nefret... Hayat garip. Yüzyıllar sonra İskoçya, Britanya’dan ayrılmanın yolunu arıyor. Diğer bir deyişle İskoçya, sondan bir sonraki kralını arıyor. Hayırlara vesile olsun.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *