BRİTANYA , İSPANYA VE NEO-MORİSKOLAR
Britanya kendi yolumu çizerim dedi ve Avrupa Birliği’nden çıkmak istediğini söyledi. Avrupa Birliği telaşta. İsyan büyür de ortada Avrupa Birliği kalmazsa diye endişe içindeler. Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılmasına sebep olan referandum çok farklı anlamlar taşıyor. Türkiye’nin Avrupa’da yeri var mıdır? Hayır yok, diyor referandum. Mültecilerin Avrupa’da yeri var mıdır? O da yok. Müslümanların Avrupa’da yeri var mıdır? Britanya’nın Avrupa Birliği’ne vedasının farklı sonuçları olacak.
Mesela İngilizler İrlanda pasaportuna sahip olmanın yollarını araştırıyorlarmış internette. Pek de dert edilmeyen konular ısıtılıp gündeme getirilecek. Mesela Cebelitarık’ın statüsü. Kıta Avrupa’sındaki tek Britanya toprağı olan Cebelitarık için İspanya sesini yükseltmeye başladı. “Madem Avrupa Birliği’nde değilsiniz burnumuzun dibindeki bu toprak artık İspanya’nın olmalıdır.” Seferoğulları ve Tellioğulları’nın yeşil vadi üzerinden hesaplarını gördüğü filme dönüşecek bu mesele. Bakalım Tosun Paşa kim olacak ilerleyen sahnelerde? Cebelitarık, Tarık’ın dağı demek. Adını Müslüman komutan Tarık bin Ziyad’dan alıyor. Müslümanların mülteci teknelerinde değil, fatihler olarak geldikleri zamanlarda ismini almış. İslam’ın Avrupa’ya ilk geçişi. Hicaz’dan Pireneler’e kadar kurulan devletin Avrupa’daki ilk durağı.
Cebelitarık, hem boğazın ismi hem dağın hem de İber yarımadasındaki bölgenin. İber yarımadasında Britanya’nın ne işi var diye soracak olursanız işler karışır. Mesela Fas’ta İspanya’ya ait irili ufaklı bölgelerin varlığı da akla gelir. Çok da karıştırmamak lazım o nedenle. Cebelitarık, Tarık bin Ziyad’dan başlamak üzere fatihlerin memleketi oldu, doğrudur. Ama bir hikayesi daha var. Cebelitarık aynı zamanda Endülüs’e veda edilen son topraktır. İspanyolların Müslümanları Avrupa’dan silme harekatının son aşamasında kıtada kalan son Müslümanlar, Moriskolar Cebelitarık’tan Fas’a doğru gitmek zorunda kaldı. Elbette canlarını kurtarabilenler. İspanya ve İngiltere’nin iştahı bitmedi. Biri Amerika’nın güneyini diğeri kuzeyini kolonileştirdiler. Yüzyıllar geçti ve o büyük lokmaları yutamayacaklarını anlayıp sırtlan adımlarıyla gerisin geriye yürüdüler.
Arada küçük bir hesap kaldı: Cebelitarık. Cebelitarık’ın küçük nüfusu Avrupa Birliği’nde kalmak istediğini ifade etti. Bu cılız sesin hiç faydası olmadı. Endülüs’ü silmek için icat ettikleri Müslüman düşmanlığı bugünlerde İslamofobi ismiyle yeniden gündemde. Kıtanın yeni Moriskoları mülteciler. Sevenleri çok fazla değil veya sesleri yeterince çıkmıyor. Avrupa, yüzyıllar sonra yeniden kendini İslam düşmanlığı etrafında tanımlıyor. Hicaz’dan Endülüs’e yeniden tanımlama süreci. Derindeki tartışma şu: Avrupa, Müslümanı kabul edebilir mi? Müslüman Avrupalı olabilir mi? Cebelitarık milli takımında birçok kökenden oyuncu var. Müslüman yok. İslam adına sadece Tarık’ın isminin kaldığı bir toprak eski bir soruyu işte böyle gün yüzüne çıkarıyor. Mağripli tarım işçileri, derme çatma botlarla Akdeniz’in kuzeyine geçmeye çalışan mülteciler... Sanki Moriskoların torunları Endülüs’e dönmek için can atıyor. Kendilerinin bile bilmediği bir geçmişi arıyor. Cebelitarık’a uzaktan selam vererek...