İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

FORMUN ALTI FORMUN ÜSTÜ

YAYINLAMA:

Ekonomik ve İşbirliği Kalkınma Örgütü Raporu

(OECD)

Savaş yıkıntıları içindeki Avrupa'nın Marshall Planı dâhilinde 1961 yılında kurulan Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü (OECD), üyelerinin büyük bir bölümü AB üyelerinden olup, sanayi alanlarında da zengin ülkeler arasındadır. 34 tam üyesi vardır. Amacı ise; bu üye ülkelerin güçlendirilmesine katkı sağlarken, finansal istikrarın eşzamanlı olarak korunduğu üye ülkelerde özellikle gelişmekte olan ülkelerde halkın yaşam standardının iyileştirilmesi, sürekli ve dengeli ekonomik gelişim sağlayan politikaya destek, yardım ve işsizliğin ortadan kaldırılması;

Ülkeler arasında ayrım gözetmeyen dünya ticaretinin geliştirilmesine destek verilmesi. OECD'ye üye veya bu örgüte üyelik talebinde bulunan ülkeler, sosyo-politik ve ekonomik yaşamda, aşağıda belirtilen üç ilkeyi vazgeçilmez değerler olarak benimsemişlerdir.

Bunlar;

Demokrasi; İnsan haklarına ve yurttaş özgürlüğüne bağlılık Asıl soru Türkiye bu işin neresinde? OECD, Ekonomik ve İşbirliği kalkınma Örgütü’nün tahminlerine göre, Türkiye büyümede 34 üye ülke arasında bir basamak yukarı çıkarak yıl sonunda ilk üçte yer alacak.

Türkiye, 2017'de ise ikinci sıraya yükselecek. OECD'de iyi performansına göre Türkiye; ilk çeyrekte %4,8 ile beklentilerin üzerinde büyürken, Türkiye için 2016 büyüme tahminini yüzde 3,4'ten 3,9'a yükseltti. Orta Vadeli Program'da bu yıl %4,5 büyümesi öngörülen Türkiye, OECD tahmininde olduğu gibi yılı %3,9 ile tamamlasa bile, bir basamak yukarı çıkarak üçüncü sırada yer alacağını belirtti.

OECD üyesi ülkeler arasında büyümede %5 ile İrlanda ilk sırada yer alırken,%4,4 ile İzlanda, %3,9 ile Türkiye izleyecek. Ardından, Lüksemburg % 3,7, İsveç % 3,4, Slovakya% 3,1 büyüyecek. Yeni Zelanda ve Polonya ise % 3 seviyesinde büyüme kaydedecek. ABD'nin 2016'da % 1,8 büyüyeceği tahmin edilirken, büyüme oranları İngiltere'de % 1,7, Almanya'da % 1,6, Fransa'da % 1,4 olacak. Büyümede son sırada ise ekonomik krizin etkilerinden kurtulamayan Yunanistan yer alacak. Yunanistan bu yıl yüzde 0,2 küçülecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *