İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

TÜRKİYE MİLLİ GELİR BEKLENTİSİ

YAYINLAMA:

Küresel terörizmin artışı ve beraberinde turizm sektörünü etkileyerek hızlı bir daralmayla karşı karşıyayız. Diğer yandan, dış politikadaki belirsizlik turizm sektörünü de etkiliyor. Türkiye, yıllık 35 milyondan fazla yabancı turist ağırlayan ve TÜİK verilerine göre bu işten yıllık yaklaşık 25-35 milyar dolar civarında gelir yaratan bir ülke idi. Cari açığımızın 40 milyar dolar civarında olduğu düşünülürse ne demek istediğimi daha kolay anlaşılabilir. IMF tahminlerine göre 186 ülkenin milli gelirleri toplamı 75,7 trilyon dolara ulaşılması beklentisindedir.

Peki ya Türkiye?

Türkiye milli gelirin 2016 yılında 721.2 milyar dolar olacağı öngörülüyor. Dünya milli gelir sıralamasında 18.sırada yer alıyor. Bu durumda, bir yıl içinde ürettiğimiz mal ve hizmetlerin yaklaşık %4'ü kadar turizm geliriyken, döviz adına da önemli olduğunu düşünüyorum.

GSYH AZALMASI BEKLENEN ÜLKELER…

BREZİLYA

IMF tahminlerine göre, bu yıl Brezilya'nın milli geliri geçen yıla kıyasla 126,7 milyar dolar azalacak ve Brezilya, bu yıl milli gelirinde en fazla düşüş yaşayan ülkesi olacak.

RUSYA Bu dönemde milli geliri en fazla azalması beklenen ülkeler arasında Rusya 56,9 milyar dolarlık,

KAZAKİSTAN 21,8 milyar dolarlık

KOLOMBİYA’da 10,7 milyar dolarlık düşüşle listenin ilk sıralarında bulunuyor.

Bu yıl toplam 16 ülkede milli gelirin geçen yıla kıyasla azalacağı tahmin edilirken, bu ülkelerdeki toplam daralmanın 238,3 milyar doları bulması bekleniyor.

GSYH BÜYÜMESİ BEKLENEN ÜLKELER

IMF'nin 2016 yılı GSYH tahminlerine göre, milli gelir açısından dünyanın en büyük ekonomilerinde listeler yine değişmemiş.

ABD 18,7 trilyon dolarlık milli gelir büyüklüğüyle listenin başında yer alıyor. Ardından,

ÇİN 12,3 trilyo$

JAPONYA 4,2 trilyon$

ALMANYA 3,5 trilyon$

İNGİLTERE 3,1 trilyon$

Listenin ilk 5’i ile toplam milli gelirin 2016 yılında 41,7 trilyon dolara ulaşması beklenirken, bu da toplam dünya milli gelirinin % 55'ine denk geliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *