NÜFUS COĞRAFYASI
Doğum Yeri İstatistikleri…
Türkiye İstatistik Kurumu, (TUİK) verilerine baktığımda Ülkemizde her 10 kişiden 3’ü doğduğu ilden farklı bir ilde yaşadığını görmek bizim ne kadar savrulduğumuzu göstermiş oldu. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS), 2015 sonuçlarına göre ikamet ettiği ilde doğanların oranı %64,9 iken ikamet ettiği ilden farklı bir ilde doğanların oranı %31,3’tür. Ülkemizde ikamet eden nüfusun %2'sinin doğum yeri ise yurt dışıdır.
Türkiye’nin nüfusu 78 milyon 741 bin 053 İkamet ettikleri ilde doğanlar 51 milyon 072 bin 793 (%64,9)
Farklı bir ilde doğanlar 24 milyon 627 bin 713 (%31,3) Yurtdışında doğanlar 1 milyon 592 bin 437 (%2)
Bilinmeyen 1 milyon 448 bin 110 (%1,8) sanırım balon
Neden insanlar doğdukları yerden göç ederler?
Nüfusun yaşı ve cinsiyet yapılarına bakıldığında eğitim ve çalışma koşulları bölgenin sanayi üretimi, sağlık hizmetleri, ulaşım ve eğitim yetersizliği ana etkenlerdir.
• Artan nüfus ile şehirleşme gelişir ve eğer yukarıda saydığım ana etkenler yok ise işsizliğe ve de göç’e neden olur.
• Nüfus artışı, ülkenin üretim kapasitesinin ve kalkınma hızının üzerinde seyrediyorsa, birçok sorunları beraberinde getirir yani yine göç’e neden olur.
• Şehirlerin kalkınmasını eğitilmiş nüfus sağlar. Eğer bu nüfusu tutacak etkenler yoksa göç’e neden olur.
• Doğal ortamın zenginliklerinden ve kaynaklarından faydalanma ancak insan gücüyle olur eğer nüfusu tutamıyorsanız kaynaklarda mundar olur tıpkı tarıma elverişli topraklarımızın yok olması gibi.
• Nüfusun tabii dengeli olarak artması gerekir. Aksi halde aşırı nüfus artışı gelişmeyi de engeller. Nüfus’un azalması gelişmeyi etkilediği gibi, bu durumda da iş gücü azalır, gelişmeyi olumsuz etkiler ve yine göç’e neden olur. Bakınız Ülkemizde Doğduğu ilde ikamet etme oranının en yüksek olduğu il yüzde 90,1 ile Kahramanmaraş. Ardından Şanlıurfa ve Adıyaman geliyor.. Doğduğu ilde ikamet etme oranının en düşük olduğu il Yalova. Kocaeli ve Tekirdağ takip ediyor. İstanbul’da ikamet edenlerin yüzde 3,1'i yurt dışı doğumlu.
İSTANBUL
Bu istatistik verilerine bakınca hakikaten global bir şehir olduğunu anlamak mümkün. Ayrıca İstanbul’da yaşayanlar arasında en çok yurtdışı doğumluların yer alması çok şaşırtıcı.
İstanbul’da ikamet edenler arasında ikinci sırayı yüzde 2,5 ile Sivas, üçüncülüğü de yüzde 2 ile benim de doğduğum şehir olan Ordu almakta.
İstanbul’da yaşayan yurt dışı doğumlular arasında ise ilk sırayı yüzde 23,7 ile Bulgaristan doğumlular almakta.
ANKARA
Diğer bir büyük şehir olan Ankara’da ise, farklı bir yerde doğup Ankara’da yaşayanlar arasında ilk sırada doğum yeri Çorum (%4,6) olanlar gelirken, ikinci sırada Yozgat (%4,1) ve üçüncü sırada Kırıkkale (%2,3) doğumlular yer almakta.
İZMİR
İzmir’de ise en çok Manisa doğumlular (%3,7) ikamet ederken, Manisa’yı sırasıyla yurt dışı (%2,9) ve Erzurum (%2,3) doğumlular takip ediyor. Doğum yeri yurt dışı olup İzmir’de yaşayanlar içinde Bulgaristan doğumlular yüzde 40,3 ile ilk sırada yer almakta.
Son olarak yurt dışı doğumluların oranlarına bakalım.
Ülkemizde ikamet eden ancak yurt dışında doğan nüfusun, doğdukları ülkelere göre dağılımı incelendiğinde, ilk sırada yüzde 23,8 ile Bulgaristan doğumluların yer aldığı görüldü. Bulgaristan doğumluları sırasıyla, Almanya (%16,5), Irak (%6,1), Suriye (%4,8) ve Azerbaycan (%3,3) doğumlular takip etti.
Suriye ve Irak toplamına bakarsak yüzde 10,9. Bölelim nüfusa bakalım ne kadar Ortadoğulu misafirlerimiz varmış.