İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

SÜNNİ-SÜNNİ ÇEKİŞMESİYLE GİDEN HALBUSİ

YAYINLAMA:

Gündeme düşen son dakika haberiyle herkes “İran” dese de her zaman ki gibi ben yine farklı bir perspektiften bakıp “Sünni-sünni çekişmesi” dedim tıpkı Kasım Süleymani’nin öldürülmesine herkes ABD dese de benim “Şii-Şii çekişmesi sonucu” demem gibi.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, elindeki dokümanlar eşliğinde aldığı kararla Sünni Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi'nin milletvekilliğini düşürdü hafta içi.

Evet Halbusi’ye yönelik verilen bu karara herkes şaşırsa da ben pek şaşırmadım zira uzun zamandır “off the record” sohbetlerde Halbusi’den rahatsızlığını dile getiriyordu Sünni siyasetçiler. Sünni siyaset yürüten isimler “tek kişinin himayesinde olmaktan mutlu değiliz. Halbusi hiçbirimizi görmüyor, dinlenmiyor, önemsenmiyor, muhattap almıyor” diyordu zaten.

Özetle Irak’ta Halbusi’ye emanet edilen Sünni siyaset devri kapandı. Şimdi Halbusi’nin yerine gelecek isim ve bu isimle belirecek yeni Sünni siyaset çerçevesi merak ediliyor. Kulislerde dört beş kişinin adı geçse de henüz öne çıkan bir isim yok.

Yaklaşık on yıllık bir aradan sonra yerel seçimlere hazırlanan Iraklılar 18 Aralık’ta sandık başına gidecek. Adaylar Halbusi ile propaganda hazırlığı yapmışken bu saatten sonra ne olur derseniz hiçbir şey olmaz derim zira gidenin yerinin en hızlı dolduğu yerdir siyaset mecrası.

“Yeni Dünya Düzeni” ile Ortadoğu’da açılan yeni kartları ve Irak’ta yapılmaya çalışılan revizyon hamlelerini Türkiye ile birlikte pek çok ülke yakından takip ediyor fakat bu takipte objektif okumalara ve öngörü yeteneklerine de ciddi anlamda yer verilmesi gerektiği unutulmamalı.

Irak’ta mevcut siyaset tablosunda Türkiye’ye dair neler mi var?

Türkmenler; ITC Kerkük Milletvekili ve İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Erşat Salihi’nin her söyleminde savunduğu “Irak’ın bütünlüğüyle birlikte Kerkük’ün de Özel Federal Yönetim statüsüne kavuşması” fikrini ısrarla destekliyor.

Milletvekili Salihi “Arap-Kürt-Türkmen çerçevesinde kalarak çoğunluğa ve azınlığa bakmaksızın eşit yönetim haklarına sahip olmalıyız” diyor.

Türkiye’nin Sünni siyaseti Körfez Ülkelerinin inisiyatifine bırakmaması isteniyor. İsrail’in Filistin’e yönelik devam ettiği saldırılara Türkiye’nin 7/24 sesini yükseltmesi, karşı durması, dünyayı duyarlı olmaya davet etmesi, gerekli tüm insani yardımı ulaştırmasına rağmen Körfez Ülkelerinin suskunluğu büyük tepkiye ve güven kaybına neden oldu Irak’ta.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *