KONSERDEN ALBÜME MAZHAR ALANSON SENFONİK
Müzik endüstrisi pandeminin acısını çıkartırcasına festival üstüne festival düzenleniyor. Hani millette para yok filan diyorlar ama tüm konserler, festivaller hınca hınç doluyor. Çok festival var ama bir tane de adam gibi konser yok.
Bu yıl son beş hatta belki de son on yılın festival ve konser rekoru kırılacak. Müthiş bir konser ve festival yağmuru var. Daha çok alternatif müzik ağırlıklı olsa da her türden etkinliğe rastlamak mümkün. Ben biraz zor cinsten bir müzik dinleyicisi olduğum için bu konserlerin nerdeyse hiçbiri bana hitap edemiyor. Çünkü Türkiye’de bir davul, bir klavye iki gitar alan sahneye çıkıyor ve resmen kafa ütülüyor. Ben yemiyorum ama yiyenler var ki müzisyenler ve solistler, gruplar bunu yedirmeye devam ediyorlar. Yazarken bile sinirleniyorum. Arkadaş koca yaz mevsiminde yüzlerce konser, festival, etkinlik yapılıyor bir tane ya, bir tane de senfonik konser olmaz mı? Yok işte, maalesef yok.
Albümde CRR konser kaydı
İşte böyle bir müzik endüstrisi içinde yaşarken geçtiğimiz hafta bir albümün yayınlandığını öğrendim. Mazhar Alanson’un 3 Mart 2019 tarihinde İstanbul CRR (Cemal Reşit Rey) salonunda verdiği senfonik konserin kaydı albüm olarak yayınlanmış. Baktım Mazhar’ın en baba şarkıları var. Orkestrayı usta müzisyen maestro Turhan Yükseler yönetmiş. Eskiden olsa hemen kasetçiden gidip albümü aldım diyecektim ama şimdi devir değişti. Hemen Spotify’ı açtım ve heyecanla albümü dinlemeye başladım.
Eksikleri olsa da güzel bir albüm olmuş
Mazhar Alanson’un yayınlanan bu senfonik konser albümünde 17 tane şarkı yer alıyor. “Yandım”, “Buselik Makamın”, “Ah Bu Ben”, “Bodrum”, “Güllerin İçinden” gibi şarkıları seslendirmiş. Hepsi de çok kaliteli sağlam şarkılar. Turhan Yükseler yaylıların ön planda olduğu düzenlemeler hazırlamış. Ritim biraz zayıf kalmış, arada Mazhar Alanson’un yaptığı espriler olmasa albümden çıkartılsaydı daha güzel olacaktı ama yine de çok beğendim. Bu tarz albümler çölde su bulmak, sokakta 100 dolar bulmak gibi bir şey. Yani ender gerçekleşen bir olay. Onun için bu albümü gönlümde hissettim ve benimsedim. Çok muhteşem düzenlemeler var mı? Yok! Benim tanıdığım Turhan Yükseler çok daha iyi senfonik düzenlemeler hazırlar. Ama demek ki sade tutmak istemişler. Yaylıların gitarların önde olduğu sade düzenlemeler yapılmış şarkılara.
MFÖ ve Mazhar klasikleri derlenmiş
Senfonik müziğe meraklı olanların dinlemesi ve incelemesi gereken bir albüm olmuş. MFÖ klasikleri ve Mazhar Alanson’un en sevilen şarkılarını derlendiği güzel bir seçki olmuş.
Gönül isterdi ki bu albüm CD veya plak olarak da yayınlansaydı. Ama yok artık gönlün istediğini değil sektörün bize dayattığına razı olacağız.
İnşallah bu yaz bir tane adam gibi senfonik konser olur da gider izler ve dinleriz. Avrupa’da özellikle Yunanistan’da konser albümü yayınlamayanları nerdeyse adamdan saymıyorlar ama bizim solistlerimiz yan gelip yatarak kolaydan para kazanmayı sevdiği için hiç öyle senfonik konser olayına girmiyor. Mazhar Alanson bu olaya girmiş ve konserini üç yıl sonra albüm olarak dijital platformlara sunmuş. Bravo Mazhar’a bazen gırgır şamataya vuruyor işi ama yaptı da mı tam yapıyor. Dinlemenizi tavsiye ederim.
Albümde Yer Alan Şarkılar:
1.Intro
2.Yandım
3.Ah Bu Ben
4.Sarı Laleler
5.Buselik Makamına
6.Benim Hala Umudum Var
7.Bodrum
8.Yapma
9.Hamak
10.Mecburen
11.Psikopat
12.Aşkın Kenarından
13.Güllerin İçinden & Buselik Makamına
14.Gözyaşlarımı Bitti mi Sandın & Tam Ortasındayım
15. Sanatçının Öyküsü
16.Ne Bileyim Ben
17.Hep Yaşın 19
18.Neden Bana Aşk Şarkısı Yazan Çıkmaz?
Ayrılık acısı çekenlere şarkı geldi
"Afili Yalnızlık", "Hoşçakal", "Soğuk Odalar", "Bu Kez Anladım", "Sen Beni Unutamazsın" gibi klasiklerin yaratıcısı Emre Aydın yaza yeni yeni teklisi "Kırlangıç" ile giriyor. Sözü ve müziği Furkan Erol'a, düzenlemesi Burak Bedirli'ye ait romantik şarkıda Emre Aydın ayrılık acısı çekenlere seslendi. Emre Aydın müziğini artık oturttu. Ciddi bir kitlesi var. Konseri hınca hınç doluyor. Öyle radyolarda filan şarkısı çalan popçulara taş çıkartacak başarılara imza atıyor desem abartı olmaz.
Alanya HEP Üniversitesinde mezuniyet heyecanı yaşandı
Türkiye’nin genç ve dinamik üniversitesi, dijitalleşmeye verdiği önemle Akdeniz’in Dijital Üniversitesi olma vizyonuyla yoluna devam eden, Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi mezunlarını uğurladı. 23 Haziran akşamı Alanya'da düzenlenen mezuniyet törenine çok sayıda davetli katıldı. Mezunlarını ayrı ayrı kutlayan Rektör Prof. Dr. Gülbuğ Erol, Türkiye’ye yurt dışından gelen öğrenci sayısında yaşanan artışla beraber rekabetin de artacağını ve Alanya HEP Üniversitesinin hem Türk hem de yurt dışından gelen üniversite adaylarına kapılarını açarak Alanya gibi doğa ile iç içe bir coğrafyada hem huzur hem de kaliteli eğitim alma imkanı vermek için seferber olduklarını söyledi.
Alanya eğitim almak için çok güzel bir yer. Ben öğrencileri ve ailelerini bazen anlamıyorum. İstanbul’un taşı toprağı altın olmadığı gibi üniversitelerinin de büyük bir bölümü öyle matah üniversiteler değil. İstanbul taş çatlasa on tane gerçek anlamda iyi üniversite var. Gerisi ticarethane. Benim İstanbul dışında yaşayan bir üniversite adayı veya velisi olsaydım kapalı gözle Alanya’ya yollardım. İstanbul’un egzoz kokan, akademisyenine değer vermeyen onlarca üniversitenin yer aldığı bu para tuzağı İstanbul’a kanmayın. Bir kardeş tavsiyesi.
Bodrum’da nostalji rüzgârı esmeye başladı
Radyo mecrası çok kötü tıkandı. İnsanlar radyoyu artık nerdeyse yüzde yüz oranında müzik dinlemek için dinliyor. Abuk sabuk konuşan, ne dediğini bilmeyen DJ’lerin dönemi artık sona erdi. Bir de Spotify’lar, podcastler de çıktı radyonun pabucu tamamen dama atıldı. Ama nedense radyolar Türkiye’de bu konuda pek bir şey yapamıyor. Maçı kaybetmiş futbolcular gibi sahada dolaşıyor, kalitesiz müzikler, popüler olacağız diye çıstak çıstak şarkıların ardı ardına sıralamayı bir şey sanıyorlar. Hele pandemiden sonra nerdeyse hiçbir radyo adam akıllı bir yenilik yapamadı. Ama bir radyo var ki nerdeyse İstanbul’daki tüm ulusal radyolara gerek teknolojisi ile gerekse içerikleriyle meydan okuyor. Adı: Radyo Halikarnas.
HD ses kalitesinde nostalji
Türkiye’nin aralıksız yayın yapan en eski radyolarından biri olan ve Bodrum ve çevresinde yayın yapan Radyo Halikarnas Bodrumlulara büyük bir sürpriz hazırladı. Yaza girerken teknolojisini ve yayın formatını değiştiren Radyo Halikarnas Türkçe ve yabancı nostalji içerikli yeni yayın akışına başladı. 1970’lerden 2000’lere kadar yayınlanan hit şarkıları arşivine ekleyen Radyo Halikarnas Bodrum’da 105.8 frekansından yayın yapıyor. Halikarnas’ı dinlemenizi tavsiye edeceğim. Hani ille de Bodrum’da olmanıza gerek yok. İnternetten de dinleyebilirsiniz. Ben halikarnasradyo.com.tr üzerinden dinliyorum. Çok kaliteli bir internet yayını var, HD ses kalitesinde yayını. Açın cep telefonunuzu, otomobilinizin müzik sisteminden bluetooth’a bağlanın, hele bir de İstanbul trafiğindeyseniz trafikte de dinleyin, iyi gidiyor göreceksiniz. Halikarnas, çok ciddi bir nostalji müzik açığını kapatıyor.