İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

Yapay zeka ile yapılan bir plak

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Yapay zeka ile yapılan bir plak

Yapay zekanın yeri her geçen gün aramızda daha fazla yer kaplamaya devam ediyor. Yapay zeka ile görsel, tasarım, video, ses, müzik, metin vs. gibi birçok şey yapılıyor ve her geçen gün yapay zekanın hayatımızdaki etkisinin artacağı da şüphesiz ortada. Hatta belki de şu an imkansız gibi görünen şeylerin, çok uzun yıllar sonra yapay zeka sayesinde gerçekleştiğini bile görebiliriz. Sonuçta bir dönem henüz renkli televizyonlar bile yokken, görüntülü canlı konuşmalar bir hayalden ibaretti. Uzun yıllar önce söyleseler, gerçekleşeceğine asla inanmayacağımız şeyleri teknoloji ve yapay zeka sayesinde şimdi yaşıyoruz. Hayatımız daha fazla kolaylaşıyor mu, yoksa kolaylaştıkça bazı şeyler anlamını yitiriyor mu? Orası bir soru işareti.

Her neyse, 2002 yılında Aşkın Nur Yengi’nin yorumladığı “Yalancı Bahar” şarkısı yapay zeka yoluyla efsane müzik grubu Queen’in solisti Freddie Mercury’e söyletilmişti. İnanılmaz beğenmiştim. Zaten bir Freddie Mercury aşığı olarak, onun sesinden sevdiğim Türkçe bir şarkıyı dinlemek paha biçilemez bir olay. Hayatta olmayan sevdiğiniz bir starın sesinden, sevdiğiniz bir Türkçe şarkıyı dinliyorsunuz. Sanki yeni söylemiş gibi… Mümkün olmayan bir şeyin yapay zeka sayesinde mümkün hale getirildiği bu durum aslında çok önemli ve bence bu durum kesinlikle değerlendirilmeli.

Mesela hayatta olmayan dünya starlarına, klasikleşmiş Türkçe şarkılar söyletilse ve bu bir albüm haline getirilse hem ses getirir, hem de dinleyeni çok olur. Mesela ben bir müzik yapımcısı olsaydım eğer şöyle bir albüm yapardım: Freddie Mercury, Elvis Presley, Michael Jackson, Whitney Houston, The Beatles, Bob Marley, Amy Winehouse ve Tina Turner gibi önemli dünya starlarına yapay zeka yoluyla “Gökyüzünde Yalnız Gezen Yıldızlar”, “Kimler Geldi Kimler Geçti”, “Duydum ki Unutmuşsun”, “Sevmekten Kim Usanır”, “Gitme Sana Muhtacım”, “Agora Meyhanesi”, ve “Vurgun” gibi klasikleşmiş hem çok sevilen slowları hem de Türk müziği şarkılarını okuturdum. Böyle değerli isimlerden, böyle değerli şarkıları dinlemek o kadar keyifli olurdu ki, başa sarıp sarıp dinlerdik. Sonra bu albümü hem dijital mecralarda yayınlar, hem de mutlaka plak olarak da bastırırdım. Veya sadece tek bir isim bu şarkıları okurdu ve ona özel bir albüm olurdu. Mesela tüm bu sevdiğimiz şarkıları Freddie Mercury’nin yorumladığını düşünün. “Yalancı Bahar” nasıl ki dikkatimizi çekip hoşumuza gittiyse, bu albümün de inanılmaz derece de hoşumuza gideceğinden eminim.

Tabi belki telif olayları vs. pek çok aşama veya engel olabilir bunu yapmak için o kısmı bilmiyorum. Ama eğer bir müzik yapımcısı olsaydım araştırıp bunu yapmak için gerekli izinleri alıp elimden geleni yapardım. En azından yapay zeka yoluyla yapılan bir müzik albümü olup belki de Türkiye’de ve hatta dünyada bir ilke imza atılacak olabilirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *