YENİ KEŞİF HASUNİ HARABELERİ
Diyarbakır’ın Silvan ilçesi Albat Dağı eteklerinde bulunan Hasuni Mağaraları, ilçenin en yüksek tepelerinde bulunuyor. Mağara içersin de birbirine bağlı 300’den fazla odayla geçmiş yıllarda yapılan çalışmalarda, milattan önce 1000 ile milattan sonra 13’üncü yüzyıla ait kalıntılara rastlandı. Mezolitik devri günümüze taşıyan yapı olma özelliğini barındıran Hasuni Mağaralarında yer alan su depoları, hamam, kaya merdivenleri, taş döşeme yolları, kaya kilisesi ve kilisenin yanında mini amfi tiyatroyla tam bir görsel şölen sunuyor. Terör olaylarında zarar gören mağara, şimdilerde güvenlik problemi olmadan vatandaşların uğrak noktası haline getirildi. İlk yerleşim yeri olan Hasuni Mağaraları şimdilerde turizme kazandırılarak yerli ve yabancı ziyaretçilerini bekliyor.
SUNDANCE FİLM FESTİVALİ GENİŞLİYOR
Usta oyuncu Robert Redford'dan ilhamını alarak kurulan Sundance Film Festivali, koronavirüs pandemisine göre kurallarını değiştirecek. Festival başkanı Tabitha Jackson'ın yaptığı açıklamaya göre, festival 2021 yılında yalnızca Utah'ta gerçekleştirilmeyecek. Festival, Amerika'daki farklı şehirlere doğru genişletilecek.
YENİ VE YENİDEN GALATA KULESİ
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilen Galata Kulesi'nin müze olacağını açıkladı. Bakan Ersoy, Beyoğlu Kültür Yolu ve Atatürk Kültür Merkezi'nin yapımına ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu konuşmada Galata Kulesi'yle ilgili olarak da şunları söyledi: "Kulenin terasına asansörle çıkacaksınız. İnerken merdiven kullanacaksınız ve kulenin tüm katlarını gezeceksiniz. İstanbul'un tarihi ve arkeolojik değerlerine bakarak müzede bilgiler alacaksınız. Galata Kulesi bir yönlendirme merkezi haline gelecek. Kulenin içindeki restoran, kafe ne olacak diyorsanız? Etraf restoran, kafe dolu. Biz oradan para kazanmak zorunda değiliz. Biz orada cazibe noktasını turist çeker halde kullanarak, içine modern bir müze kuruyoruz. Dijital etkinlikler olacak içinde. Biz İstanbul'un diğer cazibe noktalarına turisti yönlendirmeliyiz. Para kazanma işini turist yapabilir."
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yürütülen restorasyon çalışmaları öncesi ön hazırlıklara başlandı. İki gün önce başlayan çalışmalarda, Galata Kulesi'nin etrafı tahta perdelerle kapatılırken, dış cephe onarımı için iskeleler kuruldu. Yaklaşık 2.5 ayda tamamlanması planlanan restorasyon çalışmalarının ardından Galata Kulesi 15 Eylül'den itibaren müze olarak hizmete açılacak.
YÜZYILIN KÂBUSU!
Türk edebiyatının güçlü seslerinden Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın eseri Hakka Sığındık - İşitilmedik Bir Vaka Selim İleri’nin sunuşu ile Everest Yayınları’ndan çıktı. Türk edebiyatına eski İstanbul yaşantısından canlı tasvirler sunan, kıvrak üslubuyla halk dilini ustalıkla kullanan, mizahı daima ön planda tutan Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın kaleminden bir solukta okunacak fakat hemen unutulmayacak bir roman, Hakka Sığındık.1. Dünya Savaşı henüz bitmiş, yüzyıllardır İstanbul’un korkulu rüyası olan yangınlara bir de İspanyol gribi salgını eklenmişti. Bir gecede birkaç mahalleyi kül eden meşhur İstanbul yangınları gibi hızla yayılan hastalık, ölümü paylaştırmakta zengin, fakir gözetmeyerek bir tür eşitlik sağlamış, bazen sırf şaşaalı yaşamlarını meraktan bazen sadece göz hakkı teslim edilir umuduyla gece gündüz zengin konaklarını izleyen yoksullar için yürek soğutan gizli bir intikam olmuştu. Hakka Sığındık gizemli bir tehdit mektubu, İspanyol gribi ve iki zengin konağından ardı ardına çıkan cenazelerin arasındaki gizli bağı çözmek için batıl inançların vahim gülünçlüğünden yola çıkıp yoksulluğun, kimsesizliğin katı gerçeğine ulaşan bir macerayı anlatıyor. Bu macerada, Hüseyin Rahmi Gürpınar, her zamanki dikkatli gözlemleri ve içten anlatımıyla yoksul mahallelerinin, yangın yerlerinin, kimsesiz çocukların, salgının, üzerinden yüz yıl geçmesine rağmen pek de değişmeyen çoksesli bir fotoğrafını çekiyor. Her bakışta yeni ayrıntıların keşfedileceği kalabalık bir fotoğraf bu.
GÜNÜN SÖZÜ: DEMİR TAVINDA DÖVÜLÜR