8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
Dünya Kadınlar Günü'nün kökleri, işçi hakları hareketlerine dayanıyor ve 8 Mart Birleşmiş Milletler tarafından da Dünya Kadınlar Günü olarak kabul ediliyor.
Bugün neredeyse tüm dünyada ses getiren eylemlere sahne olan 8 Mart'ın tohumları 1908 yılında, New York'ta 15 bin çalışan kadının daha kısa mesai süreleri, daha yüksek maaş ve seçme hakkı talep etmesiyle atılmıştı.
Bir yıl sonra Amerika Sosyalist Partisi 8 Mart'ı Ulusal Kadınlar Günü ilan etmişti. Bu özel günü uluslararası hale getirme fikrini ortaya atan ilk kişi ise Clara Zetkin'di.
1910 yılında Kopenhag'da toplanan Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı'nda Dünya Kadınlar Günü fikrini önerdi. Konferansa 17 farklı ülkeden katılan 100 kadın, Zetkin'in önerisini oy birliğiyle kabul etti.
İlk uluslararası etkinlikler ise 1911'de, Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre'de düzenlendi. Dünya Kadınlar Günü'nün 100. yıldönümü de büyük organizasyonlarla kutlanmıştı.
Yarın ise Dünya Kadınlar Günü, Dünya Kadınlar Günü'nün resmiyet kazanması için ise on yıllar geçmesi gerekti.
1975'te Birleşmiş Milletler Dünya Kadınlar Günü'nü kabul etti ve her yıl için özel bir tema belirlemeye başladı. 1996'da belirlenen ilk tema 'Geçmişi kutlamak, geleceği planlamak' şeklindeydi. Bu yılın temasıysa "Çalışma hayatını değiştiren kadınlar: 2030'a kadar eşitlik".
BM verilerine göre çalışma yaşındaki kadınların sadece yarısı iş gücüne katılıyor.
Dünya Kadınlar Günü'nde, kadınların toplum içerisinde, siyasette ve iş hayatında elde ettiği başarıları kutlanıyor. Ancak aynı zamanda 8 Mart'ın kökleri hâlâ sesini duyuruyor. Kadınlar Günü'nde cinsiyet eşitsizlikleri vurgulanıyor ve protestolar düzenleniyor.
Bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, eşitlik, özgürlük ve mutluluk dolu bir yaşam sürmelerini diliyorum.
NUTELLA MİLYON'A DOĞRU GİDİYOR
Nutella Türkiye için Markakod’un hayata geçirdiği "Nutella" adlı mobil uygulama 1.5 yıllık sürede 550 bini aşkın kullanıcıya ulaştı. Yazılım, tasarım, sosyal medya ve dijital pazarlama alanlarındaki hizmetleriyle 12 senedir sektörde adından söz ettiren Markakod’un Nutella Türkiye için hayata geçirdiği mobil uygulaması, 1.5 yılda 550 bin kullanıcıya ulaştı. "Nutella" adlı mobil uygulamada kullanıcılar, satın aldıkları Nutella kavanozlarının kapaklarının altında yer alan kodu, mobil uygulamaya girerek puan toplayabiliyor, bu puanlarla uygulama içerisinde yer alan hediyelerden kazanabiliyor. Nutella uygulaması, dinamik anket yapısı, anlık bildirimler ve çeşitli görevlerle kullanıcılara puan kazandırmayı ve kullanıcıları uygulama içerisinde aktif tutmayı amaçlıyor.
3 hafta üst üste haftanın uygulaması seçildi. Markakod'un çalışmalarını yürüttüğü Nutella mobil uygulaması "Nutella"; Mutluluğa Puan kampanya sürecinde 1.5 yılda 550 bini aşkın kullanıcıya ulaştı. Bu dönemde 650 binden fazla kod okutuldu, uygulama 3 hafta üst üste Apple Store’da haftanın uygulaması seçildi. Uygulama globalde ödüle layık görüldü. Kullanıcılar ve Nutella arasındaki iletişimi merkeze koyan mobil uygulama, Mobile Marketing Association (MMA) tarafından Türkiye’de “En iyi mobil uygulama” alanında Altın, “En iyi promosyon” alanında Gümüş ödül aldı. Türkiye Ödülleri’nde bir Altın, bir Gümüş ödül sahibi olan Nutella, rekabetin uluslararası boyut kazandığı Global Ödüller’de de “En iyi mobil uygulama” kategorisinde Bronz ödül aldı.
GÜNÜN SÖZÜ: Sahip oldukların için şükredersen daha fazlası seni bulur. Sahip olamadıklarına odaklanırsan, zaten onlar da yetmemeye başlar. OBRAH WINFREY