İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

EYT siyasi göz boyamadır

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
EYT siyasi  göz boyamadır

Geçmiş yıllarda olumsuzluklarını gördüğümüz ülkeye yüz milyarlarca dolara mal olan o siyasi göz boyamanın şimdiki yeni versiyonu. Elbette emeklilik hakkı kazananlar için sevindirici bir durum. Ekonomistlere göre bu kapsamda maliyetler tek seferlik tazminatların yaklaşık 300 milyar TL, emekli maaşlarının ise yıllık 150-180 milyar TL olacağı öngörülüyor. Resmi gazetede yayınlandıktan sonra resmileşecek olan EYT çıkmazda olan ülke ekonomisini daha da zora sokacak. Ülkemiz siyasetinde seçimler yaklaşırken bunun olumsuz örneklerini tarihimizde çok yaşadık.

Seçim kaybetsek de yokum”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "SGK sistemini çökertir. Biz bunu yapmayacağız. Milletimin zararına olan bir şeyde asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum" demişti. Fakat seçim yaklaştıkça işin rengi değişmeye başladı. Anket sonuçları ortaya çıktıkça tüm olmaz denilenler olmaya başlıyor siyaset böyle bir şey.

Yıl 1991 dönemin Başbakanı Süleyman Demirel. Süleyman Demirel hükümeti tarafından getirilen Erken Yaşta Emekliliğe Türkiye sadece 8 yıl dayana bildi. Ülkeye yüz milyarlarca dolara mal olan o siyasi göz boyamanın AKP hükümetinde yeni versiyonu uygulanıyor.

Emekliliğin en önemli iki parametresinden biri yaş haddi diğeri ise hizmet süresi. Turgut Özal dönemini kapsayan dönemde çıkan kanunla ilk kez emeklilik kadınlarda 55, erkeklerde 60 yaş şartı getirildi. Bu dönemde hem yaş haddi hem de hizmet süresi vardı.

Süleyman Demirel yönetimindeki DYP-SHP koalisyon hükümeti, 1992’de bir yasayla Emekli Sandığı, Bağ-Kur, Tarım Bağ-Kur ve emeklilikte yaş şartını kaldırdı. Emeklilik tamamen hizmet süresine bağlı oldu. Kadınlar 20, erkekler 25 hizmet süresini doldurunca emekli olabilecek hale geldiler.

38 yaşında emeklilik olur mu?

18 yaşında işe başlayan bir kadın, 38 yaşında emekli olabildi. Söz konusu karar sistemi çökertince 1999 tarihinde Turgut Özal’ın ilk başta uygulamaya koyduğu, yaş haddi ve prim günü uygulamasına geri dönüldü. Böylece emeklilik yaşı kademeli olarak kadınlarda 58’e erkeklerde de 60’a çıkarıldı. 2008 yılında ise ilk kez sigortalı olanlar için, kademeli emeklilik ve 7 bin 200 gün prim ödeme şartı getirildi.

Aldığımız nefese vergi ödeyeceğiz

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) Ekim 2022 verilerine göre Türkiye'de emekli sayısı 13,1 milyon. Bu rakama artı olarak 2 milyon 250 bin kişi daha eklenecek. 15.3 milyon kişinin emekli maaşı aldığı bir ülkede zaten çıkmazda olan ülke ekonomisi daha da zora girecek. SSK primleri iş verenin altından kalkamayacağı duruma gelecek. Köprülerden otoyollardan geçmek lüks olacak. Devletin muayene başına aldığı katkı payı ücreti özel hastanelerle yarışır duruma gelecek. Görünen şu ki; aldığımız nefese bile vergi ödemeye başlayacağız.

Sağlıcakla…

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *