İstanbul
Orta şiddetli yağmur
8°
Ara

Müsterih olma önlem al!

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

TÜRKİYE son dönemde ne kadar kötü rakam, kötü olarak anılan olay varsa vallahi de billahi hep en ön sırada yer alıyor. Bakın enflasyonda Dünya'nın zirvesindeyiz, keza işsizlikte yine aynı.Yoksulluk ve açlığa bakarsak 60 milyonun üzerine çıktık. Bununla kalmayalım anımsatalım isterseniz.Türkiye Yolsuzluk Algı Endeksi'nde son 10 yıl içerisinde en çok puan kaybeden ülkeler arasında yer alırken son 2 yılda 10 basamak geriledi. , Türkiye 180 ülke arasında 96. sıraya düştü.
 

Yolsuzlukta en önlerdeyiz
Türkiye, Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile karşılaştırıldığında, 27 üye ülkeden de düşük puan alarak Bulgaristan’ın ardından sonuncu sıraya yerleşti. 38 OECD ülkesi arasında 37. sırada yer alan Türkiye, G20 ülkeleri arasında ise sondan üçüncü sırada bulunuyor.Yolsuzluk Algı Endeksi’nde, Danimarka (88), Yeni Zelanda’nın (88), Finlandiya'nın (88) ardından ikinci sırayı 85 puanla Norveç, İsveç, ve Singapur paylaşmaktadır. Endeksin son sıralarında ise Suriye (13), Somali (13) ve Güney Sudan (11) bulunuyor.
 

Yolsuzluk endeksi nasıl hesaplandı?
Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün açıklamasına göre 2021 Yolsuzluk Algı Endeksi sonuçları, temel demokratik ilkelerin, hukuk devletinin ve medya özgürlüğünün yolsuzlukla mücadelenin vazgeçilmez unsurları olduğunu gösteriyor. Yolsuzluğun yaygınlaşmasını ve sıradanlaşmasını sağlayan cezasızlık uygulamaları sürüyor. Medya kuruluşlarına, gazetecilere, sivil topluma yönelik baskı ve yıldırma politikaları devam ediyor. Her ülke için en az 3 uluslararası kurumun yürüttüğü araştırmanın bulgularına dayanarak hazırlanan 2021 Yolsuzluk Algı Endeksi; uzmanların, sivil toplum örgütlerinin ve iş dünyası temsilcilerinin kamu kesimindeki yolsuzluğa dair algılarını yansıtıyor. Araştırma metodolojisine göre 0 puan en yüksek yolsuzluk algısına, 100 puan ise en düşük yolsuzluk algısına işaret ediyor.
 

Basın özgürlüğü'nde yerlerdeyiz
Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün her yıl açıkladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde bu yıl 180 ülke içerisinde 149'uncu sırada yer aldı. Türkiye, 2021 yılında da 153'üncü sırada yer almıştı.
 

Göçmen sayısında rekor
Devam edelim 21 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla şehirlerde yaşayan Suriyeli sayısı 3 milyon 602 bin 470 kişi olarak açıklandı. Bu rakamı Mülteciler Derneği açıkladı. Tabi bu rakam kimilerine göre diğer göçerlerle 9 milyonun üzerinde ve kötü rakamla da dünyada ön sıralardayız.
 

Uyuşturucu da istismarda zirvedeyiz!
Gelelim hepimizin merak ettiği Türkiye cinsel istismarda kaçıncı sırada sorusunun yanıtına. Türkiye, bu utanç verici tabloda 99. sıradadır. WPR’nin raporuna göre, Türkiye’de her 100 bin kişiden 1.5’i zorla cinsel saldırıya uğruyor. İstanbul esrar kullanımında 10 kentin yer aldığı listede Barselona’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Eroin kullanımında da ABD’nin New York kentinin ardından ikinci sırada yer alan İstanbul, kokain kullanımında ise başka kentlerin gerisinde yer alıyor. Değerlendirmede, 2018 yılı uyuşturucu bağlantılı ölümlerin milyon nüfusa göre AB ortalamasının milyonda 23,7, Türkiye‘de ise 12 olduğu belirtilirken, “Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) üyesi 30 ülke arasında milyonda ölüm oranında Türkiye 18. sırada.
 

Uyuşturucu da sınırları zorluyoruz
Dünya şehirleri ile İstanbul‘daki uyuşturucu kullanımı da karşılaştırıldı. Buna göre esrar kullanımında birinci sırada Barcelona, ikinci sırada İstanbul yer alıyor. İstanbul eroin kullanımında da ikinci sırada yer alıyor. Birinci sırada ise New York var.Türkiye’nin metropol illerinden olan Adana ve İstanbul esrar kullanımında dünyada ikinci ve üçüncü sırada görülmektedir. Eroin kullanımında ise İstanbul Newyork’tan sonra dünyada ikinci sırada yer almaktadır.Türkiye nüfusunun %15,8’i 15-25 yaş grubunda. 12 milyon 971 bin 396 çocuğumuz madde bağımlılığı riskine karşı savunmasız durumda. Türkiye’de yaklaşık 10 milyon insan madde ve davranış bağımlısıdır. Yaşlara göre aşırı doz uyuşturucu sebebiyle 30 yaş altı ölümlerin oranı en yüksek Türkiye’de gerçekleşti. Bununla birlikte 2017’de 941 insan aşırı doz uyuşturucudan hayatını kaybetmesiyle rekor ölüm sayısı kaydedildi.
 

Rakamlar aldatmaz
Sevgili DOSTLAR Yazarken benim içim şişti. Sanıyorum okurkende sizlerin. Bu aslında öteki Türkiye.Ama Dünyada tanınan yüzüyle bir Türkiye. Geçin siz onları turizmde şöyle imiş efendim. Dünya da güçlü devletmişiz. Yaeri gelmişken turizmin gerçeklerine de kısa bir değineyim. Turizmci kadim dostum Deniz Tüfekçi not göndermiş diyor ki; "Basında boy boy haberler, demeçler ; Otellerimiz dolu!..., Ekim’e kadar yer yok…! Oteller dolu da, peki , para kazanıyorlar mı?Ya da sahiden ortada bir kazanç varsa bu kimin cebine gidiyor, kim kazanıyor?Ciro yapmak para kazanmak anlamına gelmez. Karlılık önemlidir.Türkiye’de otel odalarının %40’a yakınını çok uluslu internet pazarlama kuruluşlarınca satılmaktadır. Dünya ortalaması %30 civarındadır. Şehir otellerimiz İnternet üzerinden herkesçe malum otel pazarlayan kuruluşlar Türkiye’de özellikle şehir otellerinde %8 ila %50 (yanlış okumadınız)arasında komisyon alarak odaları satmaktadırlar. Avrupa’nın her hangi bir ülkesinde bu kuruluşlara otellerin ödediği komisyon oranı %8-12 arasındadır. Bu oranlar o ülkenin ticareti düzenleyen kurumları tarafından belirlenmiştir. Kimse ,’’mal benim,istediğim kadar komisyon veririm!’’ diyemez ,ya da komisyon talep edemez. Türkiye’de durum şöyle, kim daha çok komisyon ödemeyi kabul ederse, o otel satış listesinde daha görünür noktalarda, yukarıdaki sıralarda yer alır. Ne kadar çok komisyon ödemeyi kabul edersen seni daha çok ve çabuk satarım diyor sistem. Akıl almayacak yüksek komisyon oranları" diyor. Ve Türkiye'nin batan amiral gemisi turizmin de içler acısı halini özetliyor. Yani bu ülkenin hali nerden baksnız tutarsılık nerden baksanız ahmakça. Kim ne derse desin bu iş akşamdan sabaha. Seçimden hemen sonra da düzelmeyecektir. Çünkü verilen tahribat çok ama çok ağırdrı. Deyim yerindeyse fevkaledeninde fevkinde bir sıkıntı bulunmaktadır.


Vaka sayısı artık önemli değil
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü corona kaynaklı ölümlerin artışına dikkati çekti: Vaka sayıları artık bence çok önemli değil. Çoğu kişi test yaptırmadığı için gerçek rakamı da yansıtmıyor. Maalesef ölüm sayıları giderek artıyor bu da beklenen bir durum. Ülkemizde özellikle son günlerde belirgin bir artış gösteren Covid-19 vakaları tedirgin etmeye devam ederken, ölüm sayılarının fazla olması ürkütüyor. Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kurban Bayramı sonrası vaka sayılarında ciddi bir artışın olduğunu ancak şu anda bu artışın oranının azaldığını belirterek ölüm sayılarındaki artışa dikkat çekti. Özlü, ölüm sayılarının giderek artmasının beklenen bir durum olduğunu kaydederek “Vaka sayılarında nispeten iyiye gidiş olduğunu söyleyebilirim. Ama maalesef ölüm sayıları giderek artıyor bu da beklenen bir durum” dedi. Şu anda corona vaka sayılarında artışın devam ettiğini ancak artış oranının azaldığını ifade eden Prof. Dr. Tevfik Özlü, şunları söyledi: “Bayram sonrası vakalarda ciddi bir artış oldu. Şu anda artış devam ediyor ama artışın oranı azaldı. Yani haftadan haftaya katlanarak artıyordu şu anda en azından o durum yok. Daha hafif daha ılımlı bir artış var. Vaka sayılarında nispeten iyiye gidiş olduğunu söyleyebilirim. Ama maalesef ölüm sayıları giderek artıyor bu da beklenen bir durum. Çünkü ölüm hastalıktan iki üç hafta içerisinde meydana geliyor. Hasta olduktan sonra hemen ölüm oluşmuyor. Dolayısıyla şu anda rastladığımız ölüm rakamları iki üç hafta önceki vaka sayılarına mutabık oluyor. O açıdan çok şaşırtıcı değil beklenen bir durum. En üzücü tarafı ölüm sayıları, yani vaka sayıları artık bence çok önemli değil.Çoğu kişi test yaptırmadığı için gerçek rakamı da yansıtmıyor. O bakımdan vaka sayıları üzerinde çok durmak istemiyorum ama ölüm sayıları önemli. Şu anda Omicron geçen yıl ve daha önceki yıldaki virüse göre daha hafif hastalık yapıyor ama özellikle yaşlılar aşılanmamış olanlar ya da genç de olsa kronik hastalığı olanlar maalesef yine ağır seyredip ölümcül sonuçlanabiliyor. Böyle takip ettiğimiz ağır hastalarımız var ölümler açıkça bunu ortaya koyuyor. O bakımdan özellikle yaşlı ya da genç de olsa kronik hastalığı olanlar ya da tam doz aşılı olmayanların kendisine dikkat etmesi lazım.”

Vaka sayısında Dünya'da 5'nci olduk
Gelelim sinsi sinsi vuran başımızın belası Corona'da son duruma. Türkiye vaka sayısında dünya beşincisi: “Önlem alma zamanı” geldi ama bakan mı var ki Dostlar! Test yaptırmak sınırlandırılmış olmasına rağmen, Sağlık Bakanlığı tarafından doğrulanmış verilerle dahi Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü haftalık vaka sayısı tablosunda 5. sıraya çıktı. Bilim Akademisi de geçtiğimiz hafta İstanbul'da normalden yüzde 25 fazla ek ölüm yaşandığını ortaya koydu.
Tabloda Japonya 1 milyon 498 bin 719 vaka ve 1078 ölümle birinci sırada yer aldı. İkinci Güney Kore, üçüncü Vietnam, dördüncü ABD oldu.Artan vaka sayılarının ardından ölümlerin de artması endişe yarattı. Artık bence “Müsterih olma zamanı değil, önlem alma zamanı” geldi. Dostlat!
 

Ölümler yüzde 25 arttı
Öte yandan pandeminin ürkütücü seyrini gösteren bir çalışma da Bilim Akademisi’nden geldi. Salgının başından bu yana İstanbul’daki haftalık ölüm sayılarını takip eden bilim insanları Dr. Mesut Erzurumluoğlu ve Defne Üçer Şaylan’ın analiz ettiği rakamlar şöyle:
"Temmuz başından beri artış eğiliminde olan ölüm sayıları 5 Ağustos 2022'de tamamladığımız 31. haftada 2015-2019 ortalamasına kıyasla %25; 2015-2019'da gerçekleşen en yüksek değerlere göre %14 daha fazla gerçekleşti. Haziran 2022'de 2015-2019 ortalamasında gerçekleşen ölüm sayıları Temmuz ortasından itibaren tekrar yükselmeye başladı, 31. haftada yükselmeye devam ediyor.
Pandemi öncesi 2015 ile 2019 yılları arasında İstanbul’da ortalama 1332 kişi ölürken, pandeminin başladığı 2020 yılında bu rakam 1416’ya, 2021’de 1882’ye kadar çıktı.
Bu yılın özellikle Mayıs ve Haziran aylarında normal düzeyine inen ölümler Temmuz ayıyla birlikte hızla yükselişe geçti ve 30 Temmuz- 5 Ağustos haftasında ortalama ölüm sayısı 1659’a kadar yükseldi."
 

İstanbul'da her gün fazla ölüm 76 kişi
İstanbul'da 2020-2021'de gerçekleşen ek ölüm sayıları şöyle:
2020'de İstanbul'da, 2015-2019 ortalamasına kıyasla gerçekleşen ek ölüm (1 Ocak-31 Aralık) ~ 18 bin 550
2021'de İstanbul'da, 2015-2019 ortalamasına kıyasla gerçekleşen ek ölüm (1 Ocak -31 Aralık) ~ 23 bin 380
2022'de İstanbul'da, 2015-2019 ortalamasına kıyasla gerçekleşen ek ölüm (1 Ocak – 13 Mayıs) ~ 10 bin 150

SON SÖZÜM ; İnsanların umutlarını ve hayallerini çalanlar, en büyük hırsızlardır. Sbuhi Quluzade.. Ve "Eskiden bir adamı hırsızlık edince hapse atarlardı. Şimdi doğruyu söylediği için hapsediyorlar. Maksim Gork"
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *