İstanbul'da yaşanan taksi sorununun çözülmesi için Uygulama Tabanlı Taksi Taşımacılığı Sistemi ile 2 bin 500 yeni taksi devreye girdi.

UKOME toplantısı, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün başkanlığında, Çırpıcı Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi.

Toplantıda, "Taksi Taşımacılığının Düzenlenmesi Teklifi" görüşüldü.

Elif Çakır Evli Mi, Alevi Mi, Eşi Kim, Kiminle Evli? Elif Çakır Kimdir Biyografisi! Elif Çakır Evli Mi, Alevi Mi, Eşi Kim, Kiminle Evli? Elif Çakır Kimdir Biyografisi!

Uygulama tabanlı 2 bin 500 yeni taksinin istendiği teklifte, araçların yalnızca Elektronik Ulaşım ve Yönetim Lisansı almış uygulamalar üzerinden çalışması ve yoldan yolcu alamayan taksi sistemi olması istendi.

"Çağa ayak uyduran sistem"

Teklifte, bu sistemde, araç tipinin ayırıcı renk ve farklı tasarımda T plakalı taksi olması, uygulamadan tetiklenen taksimetre, tepe lambasız, yalnızca uygulama ve entegre taksi durakları üzerinden yolcu alımı ve güvenlik bölmesi olması şartları da yer aldı.

Ulaşım Akademisi tarafından sertifikalandırılmış şoförlerin kullanacağı, uçtan uca denetim, çevrim içi ödeme ve TAHKUK onayı ile yıllık çalışma ruhsatnamesi şartlarının da olduğu teklifte, güvenlik amacıyla araçta güvenlik bölmesi olması ve yolcu bulmada verimlilik ile kamu tarafından denetlenebilir olması açısından sistemin tercih edildiği belirtildi.

Gürkan Akgün, uzun süredir bu konuda çalıştıklarını ve bu sistemin, çağa ayak uyduran bir sistem olduğunu söyledi.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Temsilcisi Eyup Aksu, uygulama kullanımının mecbur olmaması ve taksilerde tepe lambası bulunması gerektiğini kaydetti.

Teklif oy birliğiyle kabul edildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel ise Başkan Gürkan Akgün'ün teklifle ilgili yaptığı konuşmayı 2020 senesinde kendisinin yaptığını söyledi.

Burada önemli olanın idarenin iradesi olduğunu ifade eden Yücel, sistemde vatandaştan komisyon alınmamasının önemli olduğuna değindi.

Şoförlerin yolcu seçemeyeceğini ve her çağrıya cevap vereceğini anlatan Yücel, sistemin hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, 2 bin 500 uygulama tabanlı yeni taksi taşımacılığı teklifi oy birliğiyle kabul edildi.

9 Eylül Pazartesi toplu taşıma yarım gün ücretsiz

Toplantıda ayrıca 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlayacağı 9 Eylül Pazartesi günü toplu ulaşım araçlarının 06.00-14.00 arasında ücretsiz olacağı duyuruldu.

Bakan Uraloğlu dün müjdeyi vermişti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dün sosyal medya hesabından İstanbul'daki taksi probleminin çözümüne ilişkin paylaşımda bulunmuştu:

"Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımızın şikayetlerine konu olan taksi sorununun çözülmesi için Uygulama Tabanlı Taksi Taşımacılığı Sistemi’ni onaylayacağız. 2 bin 500 araçla başlanacak yeni taksi sisteminin kurulmasına dair yapılacak olan UKOME Toplantısı’nda gündemde yer alan teklife ilişkin olarak oy hakkı olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile bağlı kurumlar olarak uygun görüş vereceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız. Taksi sorununun çözümü adına attığımız bu adımın İstanbul’umuza hayırlı olmasını diliyoruz."

İstanbul’un taksi sorununu çözümü konusunda beklenen ancak yetersiz adım atıldı ve trafiğe 2,500 yeni eTaksi’yi sokacak “Uygulama tabanlı taksi uygulaması” UKOME’de onaylandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi UKOME toplantısı 1453 Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. Toplantıda, İBB’nin 2 bin 500 yeni taksinin hizmete alınmasını içeren ‘Uygulama Tabanlı Taksi Taşımacılığı Sistemi’nin oy birliğiyle kabulüne karar verildi.

Uygulama kapsamında hizmete girecek 2 bin 500 taksi yalnızca İBB lisanslı dijital taksi çağırma uygulamalarıyla hizmet verecek, yoldan yolcu alamayacak, ödemeleri kredi kartı ve İstanbulkart ile alınacak, taksi renk ve tasarımı yolcuların dijital taksileri tercih edebilecek şekilde yapılacak.Uygulama tabanlı taksiler tepe lambasız olacak. Araçların güvenlik bölmeli olması planlanıyor. Böylelikle yeni taksilerin yolcu ve güzergah seçmelerinin önlenmesi hedeflenirken eski taksiler eksik rekabet nedeniyle ‘eski tas eski hamam’ çalışmaya devam edecek.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün taksilerin Ulaşım Akademisi tarafından sertifikalandırılmış şoförlerin kullanacağı, uçtan uca denetim, çevrim içi ödeme ve TAHKUK onayı ile yıllık çalışma ruhsatnamesi şartlarının da olduğu teklifte, yolcu bulmada verimlilik ile kamu tarafından denetlenebilir olması açısından sistemin tercih edildiği belirtildi. Gürkan Akgün, uzun süredir bu konuda çalıştıklarını ve bu sistemin, çağa ayak uyduran bir sistem olduğunu söyledi.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Temsilcisi Eyup Aksu ise, uygulama kullanımının mecbur olmaması ve taksilerde tepe lambası bulunması gerektiğini kaydetti.Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel ise Başkan Gürkan Akgün’ün teklifle ilgili yaptığı konuşmayı 2020 senesinde kendisinin yaptığını söyledi. Burada önemli olanın idarenin iradesi olduğunu ifade eden Yücel, sistemde vatandaştan komisyon alınmamasının önemli olduğuna değindi. Şoförlerin yolcu seçemeyeceğini ve her çağrıya cevap vereceğini anlatan Yücel, sistemin hayırlı olmasını diledi.

Lisans sahibi 3 şirket bulunuyor

Edinilen bilgiye göre hizmete girecek 2,500 yeni taksi plakası için alacak ihalelere girecek şirketlerin uygulama tabanlı taksi taşımacılığı lisansına sahip olmaları gerekiyor. Bugün İstanbul’da Uber, BiTaksi ve Taksim uygulama bazlı taksi taşımacılığı lisansına sahip ve hizmet veriyor. Ayrıca paylaşımı yolculuk uygulamasına ilişkin düzenlemenin yapılması için aktif çaba gösteren TAG-Martı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığı bir lisans başvurusu var. Bu da söz konusu ihalelere bugün itibarıyla üç şirketin girebileceği anlamına geliyor.

Öte yandan, İstanbul’da halen 19 bin 198 sarı taksi, 118 Turkuaz taksi, 278 lüks taksi ve 717 adet de 8+1 minibüsten dönüştürülen engelsiz taksi bulunuyor. Toplamda 20 bin 311 olan taksi sayısı, bu son ekle 22 bin 811’e çıkacak.

Muhabir: Serpil Portakal