AB Komisyonu Başkanı Von Der Leyen, Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.
Türkiye'nin Suriye'de ve bölgede istikrarın sağlanması için "çok önemli bir rol" oynadığına dikkat çeken von der Leyen, "Terörizme karşı birlikte çok dikkatli olmalıyız. Özellikle doğu Suriye'de IŞİD'in tekrar canlanması riskine izin veremeyiz," dedi.
"Biz hep Suriye'de mevcudiyetimizi koruduk ve ihtiyacı olanlara destek verdik. Bu adımları arttırmalıyız, HTŞ ve diğer temsilcilerle angajmanımızı sürdürmeliyiz," dedi.
Von der Leyen, AB'nin üst düzey diplomatik temsilcisinin Şam'a geri döneceğini belirtti.
Toplantıdan sonra resmi X hesabından bir paylaşımda da bulunan Başkan, Türkiye ile AB arasındaki diplomatik ilişkilere dikkat çekti.
"AB - Türkiye ilişkisi önemlidir" diyen Von Der Leyen, "Ekonomik ilişkimiz her yıl daha da güçleniyor" ifadelerini kullandı.
"Ve Türkiye göç konusunda kilit bir ortak olmaya devam ediyor. Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapma çabalarını desteklemek için 2024'e kadar 1 milyar euroluk ek kaynak yolda."
AB, Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT) çerçevesinde Ankara’ya 6 milyar Euro destek sağlamıştı.
Türkiye'de geçici koruma altındaki Suriyelilerin sayısının 3 milyona yakın olduğu tahmin ediliyor.
Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılında Türkiye yüzbinlerce Suriyeli mülteciyi kabul etmişti. Ancak ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir ortamda kamuoyunun mültecilere yönelik bakış açısı kısa sürede değişti ve Erdoğan hükümetini mültecilerin güvenli, gönüllü ve onurlu geri dönüşleri için tedbirler aramaya sevk etti.
Suriye'de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki muhalif militanların başkent Şam'a girmesinin ardından Beşar Esad iktidarının devrilmesi, Türkiye'deki Suriyeliler tarafından memnuniyetle karşılanırken, Suriye Konsolosluğu'nun bayrağı da muhaliflerin bayrağıyla değiştirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'de istikrarın sağlanmasıyla birlikte gönüllü geri dönüşlerin artacağını belirterek, kalabalığı azaltmak için üçüncü bir sınır kapısını yeniden açmayı planladığını duyurdu.