1998 yılından bu yana her yıl aralıksız olarak düzenlenen Kadın Sığınakları ve Dayanışma Kurultayı’nın 27. Yılında, Kadın Dayanışma Vakfı'nın ev sahipliğinde Ankara'da bir araya geldik. Kurultaya bu yıl kadın ve LGBTİ+ örgütlerinin yanı sıra 75 kamu kurumu ve belediyeden toplam 340 kadın katıldı. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel Yönetimlerin Yerini Tekrar Düşünmek başlığı etrafında yürütülen tartışmalar 2 Kasım Cumartesi günü sunumlarla başladı. 

Zelal Yalçın, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel Yönetimlerin Sınırları ve Potansiyelleri başlıklı sunumda, belediyelerin yasal mevzuat çerçevesinde yapabileceklerinin ne kadar geniş olduğunu hatırlatarak kadınlara yönelik çalışmalar için mevcut imkanlara işaret etti. Gülsun Kanat ise Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Tarihimizde Yerel Yönetimlerle İlişkimiz isimli sunumunda kurultayın 26 yıl boyunca yerel yönetimlerden neler talep ettiğini hatırlatmanın yanı sıra kadınları güçlendirecek kadın destek hizmetlerinin niteliklerine değindi. Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün ise Belediyelerde Eşitlik Politikaları için Katılım ve İzlemenin Anlamı sunumunda sorunu ortaya koymanın değil onunla ne yapıldığının politik olduğunu hatırlatarak belediye çalışmalarını izleme ve katılmanın feministler için nasıl bir politik yöntem olduğunu tartıştı.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kamu Kurumları ve Yerel Yönetimlerin Uygulama ve Sorumlulukları oturumuna katılan Ankara, Diyarbakır, İzmir Büyükşehir Belediyeleri ile Bodrum Belediyesi’nden katılımcılar ise belediyelerinin şiddetle mücadele ve cinsiyet eşitliği bağlamında uygulamalarını ve karşılaştıkları sorunları ele aldılar. Kurultay ikinci gününde tematik atölyeler ile devam etti.

İzmir'deki elektrik akımı faciası davasında duruşma günü İzmir'deki elektrik akımı faciası davasında duruşma günü

Türkiye’nin her yerinden kadınların buluştuğu 27. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı’nda kadına yönelik şiddetle mücadele politikalarını tartıştığımız ve sonuç bildirgemizi yayınlayacağımız güne is kayyum haberleri ile uyandık. 31 Mart sonrasında Batman’dan İzmir’e, Mardin’den Antalya’ya, Diyarbakır’dan Edirne’ye belediyelerden, kamu kurumlarından, kadın örgütlerinden kadınlar olarak kadınların şiddetten uzaklaşabilmesi, eşit ve özgür bir yaşam için temel yöntemleri konuştuk. Bunların gerçekleşebilmesinin ön koşulu temel demokratik haklarımıza koşulsuz erişebilmemizdir. Kayyumun olduğu, halkın iradesinin olmadığı yerde eşitlik ve özgürlükten konuşma koşullarımızı dahi kaybediyoruz.

Kurultayın son günü, “Feministler kayyuma hayır diyor!” diyerek basın açıklamamızı yaptık, kayyumun karşısında ve bu belediyelerde çalışan kadın arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu bir kez daha dile getirdik.

Kurultay sonuç bildirgesi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kamuoyu ile paylaşılacak.

Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı Bileşenleri*

  1. Adana Kadın Dayanışma Merkezi ve Sığınma Evi Derneği (AKDAM)
  2. Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği
  3. Aydın Söke Kadın Sığınma Danışma ve Dayanışma Derneği
  4. Bodrum Kadın Dayanışma Derneği (BKD)
  5. Çanakkale Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği ve Kadın Danışma Merkezi (ELDER)
  6. Deniz Yıldızı Kadın Dayanışma Derneği
  7. Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği (EKAMEDER)
  8. Engelli Kadın Derneği (ENG-KAD)
  9. Fethiye Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği
  10. Günebakan Kadın Derneği
  11. İzmir Çiğli Evka 2 Kadın Kültür Evi Derneği / ÇEKEV
  12. İzmir Kadın Dayanışma Derneği
  13. Kadın Dayanışma Vakfı
  14. Kadın Zamanı Derneği
  15. Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV)
  16. Katre Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği
  17. Koza Kadın Derneği
  18. Lotus Kadın Dayanışma ve Yaşam Derneği
  19. Mersin Bağımsız Kadın Derneği (BKD)
  20. Mimoza Kadın Derneği
  21. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı
  22. Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği
  23. Muğla Emek Benim Kadın Derneği
  24. Rosa Kadın Derneği
  25. Star Kadın Derneği
  26. Uluslararası Göçmen Kadınlar Dayanışma Derneği (UGKDD)
  27. Urla Kadın Dayanışma Derneği (URKAD)
  28. Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP)
  29. Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği

* Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı bileşeni olan Adıyaman Kadın Yaşam Derneği, Ceren Kadın Derneği, Gökkuşağı Kadın Derneği, Muş Kadın Çatısı Derneği, Muş Kadın Derneği, Selis Kadın Derneği ve Van Kadın Derneği’nin faaliyetine 22 Kasım 2016 tarihli Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK/677) son verildiğinden listede yer alamamaktadır.

Muhabir: BÜŞRA BOZOK AYTEK