Bundan 8 yıl önce şirketlerin dijital dönüşümünde yazılım süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla, 2 yıl süren Ar-Ge çalışmalarının ardından Xpoda’yı lanse eden markanın kurucusu ve CEO’su Şenol Balo, düzenlenen etkinlikte iş ortaklarına Xpodium’u anlattı.

Etkinlikte konuşma yapan Teknoloji ve İş Stratejisti Refik Tuncer, global pazarların potansiyeline dikkat çekerken, Xpoda iş ortaklarından, NoCodeTime’dan Tunç Eryiğit, FdbTech’ten Faruk Soruk, Gökkuşağı Yazılım’dan Mustafa Topçu, UlusTech’ten Hayri Erden, Ems Teknoloji’den Ercan Aycan, Biqsoft’tan Okan Ersoy ve Nita Yazılım’dan Refik Yazgan Xpoda platformunda hazırladıkları uygulamaları katılımcılar ile paylaştı. Hiç kod yazmadan veya daha az kodla yazılım geliştirme imkânı sağlayarak yazılım geliştirme süreçlerini kısaltan, klasik kodlama ile çok uzun sürecek projelerin 20 kata kadar daha hızla geliştirilmesini mümkün kılan Xpoda, “Hazır No Code Uygulamaları” mağazası Xpodium’u iş dünyasının kullanıma sunmaya hazırlanıyor.

Bir ilk olan Xpodium’da, iş ortaları tarafından geliştirilen kurumsal iş uygulamaları, bir havuzda toplanacak, bir paket yazılım gibi satışa sunulacak, uygulamalar iş ortakları tarafından şirketlerin taleplerine göre özelleştirilecek. Özel yazılımların çok uzun geliştirme süreleri ve bu nedenle yüksek maliyetli oluşları, paket yazılımların ise sadece yüzde 60 verimlilik sunması ile dünyanın her gün daha fazla yüzünü no code teknolojisine döndüğü günümüzde, Xpoda attığı bu yeni adımla, şirketlere özel yazılımı daha da ulaşılır kılarken, iş ortaklarına daha hızlı ürün gelişme fırsatının yanı sıra pazarın kapılarını ardına kadar aralamış olacak.

Bursa'da Yeşil Sanayi ve Yeşil OSB Zirvesi başladı Bursa'da Yeşil Sanayi ve Yeşil OSB Zirvesi başladı

“Xpodium, Türkiye’nin yazılım fabrikası olması için gerekli bir adımdı” Xpoda CEO’su Şenol Balo, “Xpoda olarak 8 yıldır “Az Kod, Çok İş” söylemimizle; uzun, zorlu ve karmaşık yazılım süreçlerini kolaylaştırıyor, şirketlere esnek, hızlı ve düşük maliyetli çözümler üretiyoruz. 60 iş ortağımız ile 20.000 kullanıcılık bir müşteri kitlesine hizmet veriyoruz. Şirketler Xpoda iş ortakları ile ihtiyaç duydukları yazılımlara hızlı ve maliyet etkin ulaşabilirken, isterlerse Xpoda ile kendi yazılımlarını çok kolay şekilde kendileri de geliştirebiliyor. Şimdi Xpodium ile hem iş ortaklarımıza sunduğumuz katma değeri hem de şirketlerin dijital dönüşümlerine kattığımız faydayı bir adım daha ötesine taşımaya hazırlanıyoruz.

2024 yılının son çeyreği itibarıyla birçok hazır no code uygulamasını özelleştirilebilir şekilde Xpodium ile iş dünyasına sunacağız” dedi. Xpoda’nın yazılımcı odaklı engelleri de ortadan kaldırdığına dikkat çeken Şenol Balo, “Yazılımcı yetiştirmenin uzun bir süreç olması, yazılımcı sayısının yetersizliğine karşın Xpoda Akademi’de 8 yıldır eğitimler düzenliyoruz. Eğitim alıp Xpoda iş ortağı olup yeterlilik kriterlerini karşılayan, ürün geliştiren herkes Xpoduim’a geliştirdikleri uygulamaları yükleyip, iş dünyasına sunabilecek.

Gartner’ın araştırmasında 2025 yılına kadar geliştirilen uygulamaların yüzde 70’inde No Code ve Low Code teknolojilerin kullanılacağı belirtiliyor. Türkiye pazarında, yaklaşık 700 bin yazılımcıya ihtiyaç var. No code teknoloji ile bunun önüne geçebilir, Türkiye’yi bir yazılım fabrikasına dönüştürebiliriz. Yazılım dünyasında çözüm no code olurken, özelleştirilebilir hazır no code yazılımları da pazarı tetikleyecek. Biz de bugün bir ilk olarak Xpodium’un fitili yaktık, başlama vuruşunu gerçekleştirdik” dedi.

“Xpodium ile yazılıma erişim daha da hızlanacak”

Bugün perakende, lojistik, hizmet, üretim, sağlık sektörü gibi her sektörden ve her ölçekten firmanın no code teknolojisini kullandığını belirten Balo, “Kurumsal iş uygulamaları sektör bazında benzerlik gösteriyor olsa da her şirketin farklı, benzersiz süreçleri olabiliyor. O nedenle Xpodium’daki hazır ama şirketlere göre özelleştirilen ürünlerin yer alacak olması özellikle küçük ve orta işletmelerin yazılıma erişimini daha da hızlanacak” dedi.

Muhabir: Haber Merkezi