2025'te tank fabrikası bitecek, ilk ALTAY teslim edilecek 2025'te tank fabrikası bitecek, ilk ALTAY teslim edilecek

Meteksan Savunma, deniz üzeri keşif ve gözetleme görevleri için tasarlanmış yeni radar sistemi HELRAD’ı (Maritime Search and Weather RADAR-MSWR) ilk kez SAHA EXPO 2024 fuarında tanıtacak. Bu yeni nesil helikopter radarı, deniz güvenliğini artırma hedefiyle geliştirilen ileri radar teknolojisi ve benzersiz özellikleriyle dikkat çekiyor.

HELRAD'ın Özellikleri

HELRAD, Meteksan Savunma’nın radar sistemleri konusundaki uzmanlığını kanıtlayan bir ürün olarak öne çıkıyor. Su üstündeki tespitleri, Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS) verileriyle birleştirerek 200’e kadar teması, rota ve sürat bilgileriyle birlikte otomatik olarak takip edebiliyor. Bu özelliği sayesinde, HELRAD Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet güçlerine deniz güvenliği, kaçakçılıkla mücadele ve düzensiz göç konularında önemli bir güç çarpanı sunuyor.

Kullanım Alanları

HELRAD, ilk kez Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın helikopter platformları için geliştirildi. Kullanıcı ihtiyaçları ve platformun kısıtları doğrultusunda farklı yerleşim alternatifleri ile özelleştirilebilen bir yapıda tasarlanmıştır.

Küçük Hedef Tespiti

Denizde küçük hedeflerin tespit edilmesi için tasarlanmış bir özellik sunarak, daha küçük nesnelerin bile etkin bir şekilde izlenmesini sağlıyor.

Kısa ve Uzun Menzil İzleme

HELRAD, kısa mesafelerde detaylı izleme yapabilme yeteneği ile dikkat çekerken, geniş alanları kapsayarak uzun menzil gözetimi gerçekleştirebiliyor.

Hava Durumu Takibi

Radar, deniz ortamında hava durumunu takip edebilme özelliği ile kullanıcıların operasyonel etkinliğini artırıyor.

Çoklu Sektör Kapama ve Arazi Haritalaması

HELRAD, “Çoklu Sektör Kapama” özelliği sayesinde yalnızca ilgili alanlara yayın yapma yeteneğine sahip. Ayrıca, kara kütleleri gibi yüzey nesnelerinin tespiti ve görüntülenmesi için arazi haritalama işlevi de sunuyor. Bu sayede, hem deniz hem de karasal tehditlerin etkin bir şekilde izlenmesi sağlanıyor.

Zorlu Koşullara Dayanıklılık

MIL-STD standartlarına uygun olarak kalifikasyonları yapılmış olan HELRAD, zorlu deniz koşullarında güvenilir ve etkili bir şekilde çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu özellikleriyle HELRAD, hem yerli savunma sanayisinin bir başarısı olarak öne çıkıyor hem de ulusal güvenliğe katkı sağlıyor.

SAHA EXPO 2024 fuarında sergilenecek olan HELRAD, gelecekteki deniz güvenliği operasyonlarında önemli bir rol oynayacak.
 

Muhabir: Ahmet Muammer Güngör