Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ/PDY terör örgütünün emniyet yapılanması ile PKK/KCK terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında 50 şüphelinin gözaltına alınmasına karar verdi. Söz konusu operasyon, Ankara merkezli 19 ilde eş zamanlı gerçekleştirildi.
Başsavcılıktan yapılan açıklamaya göre, Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen iki ayrı soruşturma kapsamında, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün Emniyet Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirdiği yapılanmaya yönelik operasyon başlatıldı. Örgütün, emniyet personelini kodlama ve eleman kazanma faaliyetleri doğrultusunda "mahrem imam" olarak görevli 35 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Bu kişilerden 7'si halen kamu kurumlarında aktif çalışan personel olarak görev yapıyor.
Bir diğer soruşturma kapsamında ise PKK/KCK terör örgütünün Türkiye'deki yapılanmalarını koordine etmek amacıyla oluşturduğu sözde "Kürdistan Demokratik Topluluğu/Türkiye Masası (KCK/TM)" yapılanmasına yönelik operasyon yapıldı. Yapılan çalışmalar ve tanık ifadeleri doğrultusunda, örgütle bağlantılı 15 kişi hakkında gözaltı kararı alındı. Bu şüphelilerin sözde komitelerde örgütsel görev üstlendikleri tespit edildi.
Ankara merkezli yapılan operasyona, 19 ilde eş zamanlı gözaltı işlemleri başlatıldı. Gözaltına alınan şüphelilerin yakalanması ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edilmeleri için Ankara İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından çalışmalar sürdürülüyor.
FETÖ/PDY YAPILANMASI
FETÖ, organize suç, terör ve casusluk şebekesine dönüşmüş bir kült yapılanmasıdır. FETÖ’nün yoğun mevcudiyet gösterdiği bölgeler; Kuzey Amerika, Balkanlar, Avrupa, Orta Asya ve Afrika olarak sayılabilir. Örgüt faaliyet gösterdiği ülkelerde siyasi ve ekonomik nüfuz elde etmeyi hedeflemektedir. Türkiye’deki ana yapılanmasını kaybeden örgüt, yurtdışı yapılanmasıyla ayakta kalmaya çalışmakta, diğer ülkelerdeki faaliyetlerini Batı ülkelerindeki finansman kaynaklarından sağlamaktadır. Örgüt ayrıca, basın, medya, sosyal medya ve lobi faaliyetleriyle dezenformasyon ve provokasyon çalışmalarını yurtdışından yönetmektedir. Dünyanın yaklaşık 160 ülkesinde faaliyet gösteren FETÖ, din-politika-para üçgeninde şirket, vakıf, dernek, okul, medya kuruluşu vb. yüzlerce oluşumla faaliyetlerini sürdüren bir organizasyon hüviyetine bürünmüştür.
FETÖ’nün yasadışı finansman, vize usulsüzlüğü, belge sahteciliği gibi giriştiği organize suç faaliyetleri bazı ülkelerde soruşturmalara konu olmuştur. Muhataplarımızdan FETÖ mensuplarının iadesi ve malvarlığını dondurma taleplerimizin karşılanması beklentimiz sürekli gündemde tutulmaktadır.
FETÖ’yle mücadele uzun soluklu bir çabadır. Çeşitli ülkelerdeki FETÖ okulları ve diğer yapılanmaları kapatılmış veya devredilmiş durumdadır. 2024 itibariyle 22 ülkede FETÖ ile iltisaklı 252 okul Türkiye Maarif Vakfı (TMV) tarafından devralınmıştır. Devralınan FETÖ ile iltisaklı eğitim kurumları dışında, stratejik öncelik arz eden bazı bölgelerde alternatif okullar oluşturmak ve Türk diasporasının eğitim ihtiyacını gidermek amacıyla 212 yeni okul açılmıştır.
TMV’nin halihazırda 21 eğitim merkezi, 1 üniversitesi, 11 Türkiye Araştırma Merkezi, dünya genelinde 41 yurt binası bulunmaktadır. TMV 54 ülkede 465 okulda, 1 üniversitede, 21 eğitim merkezinde toplam 46.275 öğrenci ile faaliyetlerine devam etmektedir. Yurtdışındaki FETÖ iltisaklı okul ve eğitim kurumlarının kapatılması, FETÖ unsurlarından arındırılması ve Türkiye Maarif Vakfı’na (TMV) devredilmesine yönelik girişimleri devam etmektedir.
FETÖ’yle mücadelede uluslararası alanda da sonuçlar alınmaya başlanmış, bu çerçevede, çeşitli ülkeler ve uluslararası örgütler FETÖ'yü terör örgütü olarak ilan etmiştir; 19 Ekim 2016 tarihinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları 43. Toplantısında FETÖ terör örgütü olarak ilan edilmiş; benzer bir karar 1 Aralık 2016 tarihinde Asya Parlamenterler Asamblesi tarafından alınmış; 27 Ocak 2017 tarihinde ise, İİT Parlamenterler Birliği’nin 12. Konferansında teyit edilmiştir. KKTC’nin yanısıra Pakistan Yüksek Mahkemesi, 28 Aralık 2018 tarihinde aldığı kararla FETÖ’yü terör örgütü olarak tanımlamıştır. 2021 yılı Ekim ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın Togo, Burkina Faso ve Liberya Devlet Başkanlarıyla yaptıkları Zirve sonrası yayınlanan dörtlü bildiride FETÖ’nün ismi terör örgütü olarak yer almıştır.
Öte yandan, Asya Parlamenterler Asamblesi (APA), 10 Ocak 2023 Antalya Deklarasyonuyla, sırasıyla 2016 ve 2019'daki 9. ve 12. Genel Kurul Toplantılarını hatırlatarak, FETÖ ile mücadelesinde Türkiye ile dayanışma ve tam desteğini bir kez daha vurgulamıştır.