Bakanlığın açıklamasında her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasının “Halk Sağlığı Haftası” olarak belirlendiği aktarılarak, hafta boyunca halk sağlığı konularında toplumu bilgilendirmeye ve toplumun farkındalığını artırmaya yönelik çalışmaların yapıldığı bildirildi.
2024 yılında Halk Sağlığı Haftası’nın ana temasının “Sağlığını Erteleme, Harekete Geç” olarak belirlendiği kaydedilen açıklamada “Ana tema kapsamında her gün için ayrı olacak şekilde aşağıda yer alan konular çerçevesinde etkinlikler düzenlenmesi, toplumun bilgilendirilmesi ve toplumda farkındalık oluşturulması hedeflenmiştir.” denildi.
Açıklamada aşının, hastalığa yakalanmadan önce kişinin bağışıklık kazanmasını sağlamak amacıyla yapılan en etkili halk sağlığı mücadelelerinden biri olduğuna değinilerek, şunlar aktarıldı:
“Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Aşılamayla özellikle bebeklerde ve çocuklarda bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkışı önlenebilir. Bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve engelliliğin önüne geçilebilir. Aşılama her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden biridir.”
Aşının insana çok faydalı bir keşif olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Aşı sayesinde pek çok bulaşıcı hastalığı önlemek, hatta bazısını yeryüzünden silmek mümkündür. Aşının prensibi şudur: Hastalık etkeni, hastalık yapıcı özelliğinden arındırılmış bir hâlde vücuda verilir ve bağışıklık sistemi uyarılır. Vücut daha sonra o mikropla tekrar karşılaştığında bağışıklık sistemi mikrobu tanır ve aşılanma sayesinde daha önceden geliştirdiği metotla o mikroplarla savaşır.”
Aşı uygulamalarının, Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Göç Sağlığı Merkezleri, Seyahat Sağlığı Merkezleri ve hastanelerde yapıldığı belirtilen açıklamada şunlar aktarıldı:
“Ulusal Çocukluk Dönemi Aşı Takvimi’nde yer alan aşılar ile risk gruplarında yer alan kişilere yönelik uygulanan aşıların önemli bir bölümü T.C. Sağlık Bakanlığı sağlık tesislerinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Toplumda bir hastalığa karşı ne kadar çok kişi aşı olmuşsa o hastalığın görülme olasılığı, o hastalığın neden olduğu ölümler, o hastalığın neden olduğu engellilik durumları ve o hastalıkla mücadele için harcanan para o kadar azalır. Sağlık sistemi daha az etkilenir. Aşı olmak, kişinin hem kendine hem de topluma karşı sorumluluğudur.”