Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, plakalara "ağır kusur" ayarı konusunda ilginç açıklamalarda bulundu.
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, plakalara “ağır kusur” ayarı konusunda ilginç açıklamalarda bulundu. Apaydın’ın açıklamalarına göre; araç muayenelerinde uygulanan kusur tablosunda yapılan değişiklikle standartlara uygun olmayan plakalar, muayeneden geçemeyecek HGS’de yanlış ceza yazılmasına da neden olan, plakalarda rakamların arasında vida bulunması, yazıların silik, bold, italik veya kapatma şeklinde olması ağır kusur kapsamında değerlendirilecek. TŞOF Başkanı Apaydın, “Muayeneden geçemeyen araçların sahipleri, plakaları, Trafik Şube Müdürlüklerinden alacakları belgeyle TŞOF ile Kayıt Tescil Bürolarında 31 lira karşılığında değiştirebilecek.” diyor. Hızlı Geçiş Sisteminde (HGS) yanlış ceza yazılmasına da neden olan rakamların arasında vida bulunması, yazıların silik, bold, italik veya kapatma şeklinde olması ağır kusur kapsamına alınmış oldu. Söz konusu düzenlemeyle plakalardaki yazı ve rakamların, Karayolu Trafik Kanunu’nun tescil plakaları bölümünde belirtilen 11 santimetre genişliğinde, 52 santimetre uzunluğunda olmayan plakaların bulunduğu araçlar, TÜVTÜRK tarafından yapılan araç muayenesinden geçemeyecek.
Basılı dergicilikte dijital hamle
Otomobil dergiciliğinde son 6-7 yılda pıtırcık gibi türeyen dijital dergiler şu sıralarda “can çekişiyor” desek abartmış olmayız. Ücretsiz yayınlanan dergilerin ne kadar okunduğu, ne kadar indirildiği o kadar abartıldı ve artık saçma rakamlar telaffuz edildi ki, markalar dijital otomobillere reklam vermekten hemen hemen çekildiler. Ne zaman çıkıp çıkmadığı belli olmayan, 300-500 kez indirilmesine rağmen bunu 10-20 bin yapan dergilerin bu işte payı büyük. Ama bunun karşılığında basılı dergilerin dijital versiyonları çok büyük rakamlarla artık uygulamalardan okunuyor. Bunun öncülüğünü de Dmags ve Turkcell Dergilik yapıyor. Turkcell Dergilik son aylarda “dergilik” uygulamasında büyük bir hamle yaptı. Rakamlar inanılmaz derecede yüksek ve bu dergiler parayla satılıyor. Bayi fiyatının yarısı ama olsun önemli olan doğru okura bir bedel karşılığında ulaşmak. İşte bu ortamda 5 yılı aşkın bir süredir ücretsiz olarak yayınlanan OTODERGİ de radikal bir karar vererek artık ücretli olarak yayınlanmaya başladı. Kendi uygulamasında, DMags ve Turkcell Dergilik’te 3.49 gibi makul bir rakama 2 aydır satılan OTODERGİ bu geçişin ilk yayını oldu. Ardından basılı dergi olarak yayın hayatını sürdüren Autocar ise basılı hayatına son verdi artık sadece digital ortamda yayınlanacak. Ancak Autocar özel sayılar şeklinde çıkacak.
Ve bir söylenti!
Hazır otomobil dergiciliğinden söz ederken, geçen hafta kulağıma gelen önemli bir söylentiyi de aktarayım. Doğan Dergi Grubu’nun efsane otomobil dergisi Auto Show’un 2018 itibariyle kapanacağı söyleniyor. Yıllardır haftalık olarak çıkan daha sonra aylık olarak yayın hayatını sürdüren Auto Show’u Doğan Dergi Grubu kapatır mı, bilemiyorum. Ama bu ihtimal bile birçok yayıncının iştahını kabartacaktır. Bence bu konuda en doğrusu Alman partner Auto Bild ve Auto Show yönetiminin açıklama yapması. Auto Show kapanırsa OTOHABER’in de kapanması söz konusu olabilir ne yazık ki…