STM, tamamen yerli imkanlarla geliştirdiği Türkiye'nin ilk milli vurucu insansız hava aracı (İHA) KARGU'ya zırh delici harp başlığı ekledi. Yoğun bir geliştirme sürecinin ardından, zırh delici başlıkla donatılan KARGU, ilk test atışında belirlenen hedefi tam isabetle vurdu.

Zırh delici mühimmatıyla havalanan KARGU, hedef olarak seçilen zırhlı araca dalış yaparak, ilk atışında hedefini yüksek hassasiyetle imha etmeyi başardı.

Düşman Bölgelerinde Tespiti Zor

KARGU, düşük radar görünürlüğü sayesinde düşman hatlarında tespit edilmesi oldukça zor bir platformdur. Tek bir asker tarafından kolayca taşınabilen ve sadece bir dakika içinde kurulup göreve hazır hale gelen KARGU, operasyonel esneklik sunuyor.

Üzerindeki yapay zeka, görüntü işleme yetenekleri ve taşıdığı patlayıcıyı hedefe ulaştırma kapasitesiyle operasyonlarda büyük bir avantaj sağlıyor.

Vurucu Döner Kanatlı İHA (VİHA) olarak bilinen KARGU, Yer Kontrol İstasyonu ile entegre çalışarak gece ve gündüz fark etmeksizin operasyonel faaliyetlerini sürdürebiliyor.

Gerektiğinde Kendini İmha Ediyor

30 dakikadan fazla havada kalabilen ve 10 kilometre menzile sahip olan KARGU, sahip olduğu görev iptali, eve dönüş ve kendini imha etme özellikleriyle de dikkat çekiyor.

Yüksek performanslı seyrüsefer ve kontrol algoritmaları ile donatılan KARGU, aynı zamanda sürü İHA teknolojisine sahip. Bu teknoloji sayesinde birden fazla KARGU, koordineli bir şekilde görev yapabiliyor.

GPS Olmasa da Operasyona Devam

Ayrıca GPS'e ihtiyaç duymadan görev yapabilme kabiliyeti sağlayan KERKES Projesi de KARGU'nun en önemli özellikleri arasında yer alıyor.

Neden KARGU ismi verildi?

KARGU, eski Türkçe'de "dağ başındaki gözlem kulesi" ve "atmaca" anlamlarına geliyor.

Denizdeki yeni avcı İHA, SAHA EXPO'da ortaya çıkacak Denizdeki yeni avcı İHA, SAHA EXPO'da ortaya çıkacak

Tamamen otomatik seyir özelliklerine sahip olan bu vurucu İHA, özellikle tehlikeli bölgelerde askerlerin bölgeye girmesine gerek kalmadan tehditleri tespit edip etkisiz hale getirebiliyor.

Operatör kontrolünde çalışarak, karmaşık çatışma bölgelerindeki hedeflerin tespit edilmesini ve imha edilmesini sağlıyor. Bu sayede keşif, gözetleme, istihbarat ve hassas vuruş imkanları sunarak operasyonlarda büyük bir fayda sağlıyor.

Taktik Mini İHA Nedir?

Taktik Mini İHA’lar, yapay zeka ve makine öğrenimi ile desteklenen, uzaktan kumanda edilebilen veya tamamen otonom uçabilen insansız hava araçlarıdır.

Geleneksel pilotlara ihtiyaç duymayan bu İHA'lar, kameralar, sensörler ve askeri operasyonlar için gerekli diğer ekipmanlarla donatılarak farklı görevler icra edebilir. Taktik Mini İHA'ların en büyük avantajı, küçük boyutları ve tek bir asker tarafından kolaylıkla kontrol edilebilmeleridir.

Askeri operasyonlardan acil durum müdahalelerine kadar geniş bir kullanım alanına sahiptirler.

Muhabir: Eray Aksoy