Ketebe Yayınları, Türk edebiyatında ve düşünce dünyamızda derin izler bırakan Nuri Pakdil’in bütün eserlerini okurla buluşturdu. “İnsan! Seni savunuyorum: sana karşı!” diyen Nuri Pakdil’in bütün eserlerinin tanıtım toplantısı, yazarın vefat yıl dönümü olan 18 Ekim tarihinde Rami Kütüphanesi’nde gerçekleşti. Lansman ve anma programına, eski Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Ketebe Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Furkan Çalışkan, Ketebe Yayınları Edebiyat Dizi Editörü Aykut Ertuğrul, Yazar ve Edebiyat Dergisi Yayınları Yayın Yönetmeni Necip Evlice ve Yazar İbrahim Paşalı katılım gösterdi.  

ÇALIŞKAN: BU KÜLLİYATLA PAKDİL ÜZERİNE ÇALIŞMAK İSTEYENLERE BİR ENSTİTÜ GİBİ ALAN AÇMAK İSTİYORUZ

Ketebe Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Furkan Çalışkan Nuri Pakdil’in eserlerini yayınlamaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek, onun eserlerinin ve düşünce dünyasının yeni nesillere aktarılmasının önemine vurgu yaptı. Edebiyat Dergisi ve Pakdil’in açtığı yolun izinde yürümeye devam edeceklerini belirten Çalışkan, “Bugün Nuri Pakdil’in eserlerini yayınlıyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Nuri Bey, hayatıyla ve sanatıyla bir bütün olarak değerlendirilebilecek bir isim. Yıllarca Edebiyat Dergisi ve dergi ekibi, hatırası uzun yıllar sürecek büyük bir iş başardılar. Biz de bu hatırayı koruyarak ve Nuri Bey’in metinlerini yeni nesillere ulaştırarak bu yolu sürdüreceğiz. Amacımız, Nuri Pakdil’i ve onun düşünce dünyasını yeni nesillere daha çok tanıtmak. Onun metinleriyle daha önce karşılaşmamış insanlara ulaşmayı hedefliyoruz. Ayrıca, Pakdil üzerine çalışmak isteyen akademisyenlere, yazar adaylarına ve doktora talebelerine bir alan ve imkan açmayı arzuluyoruz. Yayıncı olarak hedeflerimizden biri de Nuri Pakdil’in düşüncesi üzerine daha fazla çalışma yapılmasını sağlamak ve bunu bir enstitü gibi yapmaktır” diye konuştu.

Programda bir konuşması gerçekleştiren Furkan Çalışkan, “"Pakdil, hayatı boyunca edebiyatın ve düşüncenin ipiyle, insanı kendi hakikatine doğru çekmeye çalıştı. Onun eserleri ve yaşamı bir bütündü. Bize düşen, kendi hakikatimizi hatırlamak adına onu daha fazla insana ulaştırmaktır. Ketebe Yayınları olarak, Nuri Pakdil'e iyi bir ev sahipliği yapmak istiyoruz."” açıklamasında bulundu.

ERTUĞRUL: NURİ PAKDİL’İN ESERLERİNİ TİTİZLİKLE HAZIRLADIK

Ketebe Yayınları Edebiyat Dizi Editörü Aykut Ertuğrul ise, Nuri Pakdil’in külliyatına yönelik yapılan çalışmalardan ve gelecekteki planlarından bahsetti. Pakdil’in yaklaşık 50 kitabı olduğunu, ancak ilk etapta 20’sinin yayın planına alındığını belirtti. Ayrıca, Pakdil’in yazılarındaki imla hassasiyetine ve üslubuna sadık kalındığını vurguladı. Ertuğrul şöyle konuştu:

“Nuri Pakdil külliyatı, çevirileri, oyunları, şiirleri ve denemeleriyle birlikte yaklaşık 50 kitaptan oluşuyor. Biz ilk 20 kitabıyla yayın planımızı oluşturduk ve bugün itibariyle okuyucularımıza sunduk. Lansman sırasında ‘Koca Adam Merhaba’ sloganını kullandık. Bu slogan, Necip Evlice’nin hazırladığı Nuri Pakdil’e yazılmış mektuplardan esinlenerek belirlendi. Nuri Bey’in daha önceki yayıncısı olan Necip Bey tüm kitapları yayına hazırladı. Ayrıca, Nuri Pakdil’in imla ve üslubuna sadık kalan Edebiyat Dergisi çevresinden Şaban Özdemir, Duran Boz, Fatih Bedir, Ali Karaçalı gibi önemli yazarlar kitapların son okumalarını yaptı. Kalan 27-28 kitabı da bir yıl içinde yayımlamak istiyoruz. Ayrıca, Nuri Bey’in notlarından çıkacak yeni kitaplar da olabilir, bu da bizi heyecanlandırıyor.”

Ketebe: Bu Bir Başlangıç

Nuri Pakdil külliyatının tamamının bir yayım yılı içerisinde yayımlanacağını duyuran Ketebe Yayınları, ilk etapta yayın programına 20 kitap ile başladı. Bu kitaplar arasında Nuri Pakdil’in en bilinen eserlerinden Anneler ve Kudüsler, Batı Notları, Biat serisi, Bağlanma, Klas Duruş, Otel Gören Defterler serisi, Derviş Hüneri ve Nuri Pakdil’e birbirinden önemli edebiyatçıların yazdıkları mektupların yer aldığı Koca Adam Merhaba! gibi kitaplar bulunuyor. 

Klas Duruş ve Edebiyat’ın Külliyatı

Nuri Pakdil ve arkadaşlarının çıkardığı Edebiyat dergisi Türk edebiyatının dergi yayıncılığında kırılma noktalarından birini teşkil etmekteydi; Ketebe Yayınları bir “saygı duruşu” olarak Nuri Pakdil’in eserlerini ve daha sonrasında Edebiyat dergisi verimlerinden ortaya çıkacak olan eserleri “Edebiyat Dergisi Kitaplığı” adıyla, yeni bir dizide bir araya getirdi.

Nuri Pakdil’in şiir, deneme, tiyatro, mektup, anı türlerinde verdiği eserlerin yanında yapmış olduğu çevirilerin de yayınlanacağı külliyat, Nuri Pakdil’in kendine has üslup ve imla hassasiyetlerini bilen son derece titiz bir ekip ile birlikte yayıma hazırlandı. 

20. yüzyıl Türk düşünce ve kültür hayatının en çarpıcı figürlerinden biri olan Pakdil, edebi kimliğini eserlerine yansıttığı yenilikçi ve cesur üslubuyla hem kendi döneminde hem de kendinden sonra gelen kuşaklar üzerinde derin etkiler bırakmıştı.

Eserlerin Yayımlanma Süreci

Çağatay Odabaş’ın Yeni Sergisine Ünlü İsimler Katıldı Çağatay Odabaş’ın Yeni Sergisine Ünlü İsimler Katıldı

Nuri Pakdil külliyatının yayıma hazırlanma sürecinde geniş bir ekip ile özenli bir çalışma yürütüldü. Nuri Pakdil’in yayıncılık serüveninde de yanında bulunan isimlere ek olarak, Ketebe Yayınları editör kadrosu da bu külliyatının hazırlığında rol aldılar. 

Ketebe Yayınları Edebiyat Dizi Editörü Aykut Ertuğrul’un koordine ettiği eserlerin yayımlanış sürecinde; Nuri Pakdil’in yayıncılık yolculuğunda kendisinin yanında bulunan ve onun üslup ve imla hassasiyetini en iyi bilenlerden biri olan Necip Evlice kitapları yayına hazırlarken, Ketebe Yayınları’ndan Rıdvan Tulum ve Hande Yıldırım Önsöz bu külliyatının ortaya çıkmasında titiz bir çalışma yürüttüler. Kitapların son kontrollerini ve okumalarını ise Duran Boz, Ali Karaçalı, Atıf Bedir ve Şaban Özdemir gibi isimler üstlendi.

Muhabir: CÜNEYT ZEREN