Estetik olmadan fit haliyle dikkat çeken şarkıcı, "Lise hayatımdan başlayan sportif kafa yatkınlığım hep vardı. Bazı spor dallarına sevdiğim, bazılarına ise havalı olduğu için gidiyordum. Atletizm takımı çok havalıydı. En az adamın olduğu yer ise gülle takımıydı. Oraya girdim, ayıp olmasın diye aldılar. Tenis takımına girmeye çalıştım, acayip iyi isimler olduğu için almadılar. Top toplayıcı olarak aldılar sonra... Sonra 'Rocky' filmleriyle spor salonu alışkanlığı aldı. İlk albümüm çıkmadan önce Boston'da işletme okuduğum için kafamda iş planı yaptım. Görsel sanat yapıyoruz, form ve vücut olarak iyi olmak istedim. İlk albüm çıkmadan önce haftanın altı günü spor salonuna gittim. O günden bugüne kadar disiplin oldu bende... 2002'den-2012'ye kadar iyice abarttım. O zaman tartıda 100 gram oynayınca psikolojim bozuluyordu. Antisosyal ve arkadaşlarımdan kopmuştum. Restorana gidip herkes sipariş veriyordu, ben ise roka ve su istiyordum. İskenderciye gittik sadece kokladım ve 'Arkadaşlar paylaşın' dedim. Çevremde rahatsız oluyordu. Günde 35-40 kere tartıya çıkıyordum. Galiba şimdi 1.5 sene önce çıktım. 2015'ten bu yana kadar şimdi üç kere çıkmışımdır" dedi.
'İnsan sağlığı için sosyalleşmek önemli...'
Sandal, "Sizi ne değiştirdi?" sorusuna, "Bu, 'böyle gitmez' dedim. Sağlıklı yaşam için negatif ya da pozitif abartıdan uzak durmak gerekiyor. Ortada ve dengede hissetmek gerekiyor. Bu tamamen kendini, 'bırak' demek değil. Yine haftanın altı günü spor salonuna gidiyorum. O zaman koşu bandında 40 dakika koşardım eskiden, ciğer kapasitesini yükselteyim diye oksijen azaltıcı maskeler kullanırdım. Ne gerek var! Profesyonel yarışmaya mı katılacağım? Kendimi gözlemledikçe, bir tık aklını da kullanabiliyorsan, 'Bu kafalardan çıkayım, insan sağlığı için sosyalleşmek önemli... Gülmek de önemli' dedim. Mükemmel görünümlü vücut ama yüzünden tebessüm yok. Tebessüm edemeyen insandan uzak durun, herkese tavsiyem. Zaten bizim coğrafya ve ortamda, yeteri kadar çılgınca dramatik enerjiler günün her saatinde oluyor. Norveçli, Finlandiyalı ve İsveçli'ye bir hafta yaşadığımız gündemi anlatsak, onların 50 senede yaşadığı durum. Artık insan olarak yaşayabilmek ve kalabilmek için akıl gerektiyor. Hayatına hangi enerjiyi sokup sokmayacağını çok iyi yönetmenle alakalı... Sosyal medyada 20 dakika takıl normal insanın üç ayda alması gerektiği negatifi alıyorsun" yanıtını verdi.
'Çocuklar telefona hipnoz olmuş' Gereksiz hızlandık" diyen şarkıcı. "Saçma sapan bir hızdayız. Bilgi oranı arttıkça zaman sanki baskıya maruz kalıyor. Maruz kaldığınız gereksiz bilgi kışı var. Sakinleşmek! TikTok'a girmiyorum, ekibim, 'girmeliyiz' diyor. Girmeye gerek yok yani... Çocuklar telefona hipnoz olmuş. Ben ve birçok aile, 'Hayi gel çocuğum birlikte film seyredelim' demekte zorlanıyoruz" ifadelerini kullandı.
'İnsanların enerjisi yükseltmekten mutluyum'
Yapay zekayı takip ettiğini belirten Sandal, "Bu konuyla ilgili panelde biri, 'Yakın zaman içinde bütün içerikle yapay zekayla olacak' demişti. Yapay zekayı aşkı ve maneviyatı çözmeden üretici içeriğin kalitesi ne boyutta olacak, kafamda soru işareti" diye konuştu. Sahne performansından bahseden şarkıcı, "Yurt dışına gittiğimde tanımayanlar 'Ne iş yapıyorsunuz?' sorusuna, 'Enerji işindeyim. 12 volt alıp, 220 yapıp geri çeviriyorum' diyorum. Sonra oradan konuya giriyor. Sahnede kitlesen bir enerji var. Onu alıp bir hikayenin içine sokuyorum. Özünde hikaye anlatıcısıyım. Enerji alıp yükseltiyorum, insanların ruhuna geri yüklüyorum. İnsanların enerjisi yükseltmekten mutluyum" şeklinde konuştu.
MUSTAFA SANDAL KİMDİR?
Mustafa Sandal, 11 Ocak 1970’te İstanbul’da dünyaya geldi. İstanbul Tarabya’daki Özel Dost Koleji’ndeki ilköğreniminin ardından İsviçre’nin Cenevre kenti yakınlarında bulunan Collège du Léman’da orta ve lise tahsilini tamamladı. Ardından, üniversite tahsiline Boston New Hampshire Collège’da başladı. İçindeki müzik tutkusunu daha fazla bastıramayıp Türkiye’ye döndü. Profesyonel müzik yaşamına İstanbul Gelişim Stüdyosu’nda; Onno Tunç, Selçuk Başar, Uğur Başar ve Garo Mafyan gibi önemli müzik adamlarının yanında başladı.
Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Zerrin Özer, Muazzez Abacı, Ayşegül Aldinç, Yonca Evcimik, Ozan Orhon, Burak Kut, Deniz Arcak, Emel Müftüoğlu, Reyhan Karaca, İzel, Sibel Alaş, Asya, Hakan Peker ve Ferda Anıl Yarkın gibi sanatçılara verdiği besteler, kendisini aranan bir besteci ve söz yazarı konumuna getirdi. 1994 yılında çıkardığı ilk albümü Suç Bende’nin başarısı Mustafa Sandal’ı Türk Pop Müziği’nin yıldızlarından biri yaptı. Gölgede Aynı adlı ikinci albümü rekor bir satış tirajını da beraberinde getirdi. 1997 yılında, Londra’ya yerleşip üniversite eğitimine kaldığı yerden American College of London’da devam etti. Daha sonra Detay, Akışına Bırak, Kop, İste, Devam˝ Var, Karizma, Organik albümleri ve single çalışmalarıyla başarı grafiğini sürdürdü. İlk kez Fransa’da Sony Music ile yaptığı anlaşmayla dünyaya açıldı. Sanatçı yine 2003 yılında, Almanya-Universal Music etiketiyle Seven isimli bir albümle Avrupa’daki müzikseverlerle buluştu. Mustafa Sandal’ın Yaman ve Yavuz adında iki oğlu vardır.