İstanbul
Orta şiddetli yağmur
9°
Ara

BODRUM BODRUM…

YAYINLAMA:

Antik çağın en eski yerleşim yerlerinden, Halikarnas üzerine kurulmuş olan Bodrum, aynı zamanda kendine özgü mimari yapısı, beyaza boyalı aynı tip evleri, tarihi ve begonvillerle süslü çehresi ile Türkiye'nin Ege'den dünyaya açılan en önemli tatil cennetidir. Bodrum'un simgelerinden Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın "Sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin, senden öncekiler de böyleydiler. Akıllarını hep Bodrum'da bırakıp gittiler..." yazdığı gibi Bodrum, Türkiye'nin tüm tatil beldeleri içinde ayrı bir yere sahiptir.

Bodrum, simgesi Halikarnas Balıkçısı’nın dediği kadar var. Bodrum’a tatil için gelen yerli va yabancı turistlerin giderken akılları hep geride kalmıştır. Bodrum, tarihi özellikleri, jeolojik yapısı, konumu ve bir tatil beldesi olarak ziyaretine gelenlerine sundukları ile dünyanın en önemli tatil bölgelerinden biridir.

YERLİ TURİSTLER İÇİN OLMAZSA OLMAZ

Bodrum, yabancı turistler için vazgeçilmez mutlaka uğranması gereken yerdir ama yerli turistlerin de rüyalarını süsler. Bodrum’a gidemeyenler, tatile gitme heveslerinin büyük bir bölümünün eksik kaldığını hisseder. Bodrum, şarkıların yarattığı romantizme de konu olmuştur. Adına bir çok şarkı bestelenmiş.

Her yıl yaz aylarında tüm zamanların en çok ziyaret edilen beldesidir. Tatil için gidenlerin yanı sıra, başta İstanbul olmak üzere ülkemizin bir çok bölgesinden göç almış, bir zamanlar çok az bilinen ve otantik tatil köyleri özelliğindeki bir çok koyu, şimdi tıka basa doldurulmuş, sahillerinden denize girmek neredeyse; tatil köyleri, restoran, kafelerinın yoğunluğundan oldukça zorlaşmıştır. Bodrum’a artık, özellikle haziran onbeş, eylül onbeş tarihleri arasında, önceden rezervasyon yapmaksızın günü birlik gitmek neredeyse imkansızlaşmıştır. Hele hele, özel tatil günlerinde gittiğinizde, konaklayacak yer bulamayabilirsiniz.

BODRUMDA DENİZE ULAŞMAK

Herkesin ayılıp bayıldığı Bodrum'a ben de gittim, ama nedense hiç ayılıp bayılmadım! Gittiğimiz Bodrum Göltürkbükü; Bodrum’un en sosyete yerlerinden biriymiş. Yer bulmak oldukça zormuş. Butik otellerde oda fiyatları 250 TL'den başlıyor ve her şey pahalının üstünde. Yemek yemek isterseniz de aklınızda bulunsun, araştırın kafanızdaki rakamlara yakın fiyatları az da olsa bulabilirsiniz. Tüm restoran ve kafeler çok şatafatlı, girişinde çok zengin menü liste tabelaları var ama nedense fiyatlar üzerlerinde yok. İçeride sürprizle karşılaşabilirsiniz.
Denize girmek mi istiyorsunuz? Koca sahilde 150 metre boyunda Mavi Bayraklı bir Belediye Plajı var. Diğer yerler ise tümüyle kafe ve restoranlar tarafından işgal edilmiş özel plajlar gibi. Denize girmek istiyorsanız denize sıfır bu kafelerden girmeniz gerekiyor. Artık gerisini siz düşünün

Bodrum’u anlatmak için her yerini gezmeniz gerekmiyor. Aşağıda adını belirtiğim tüm yerleşim koyları aşağı yukarı aynı görüntüde.

TATİL CENNETİ OLDUĞU KADER TAM BİR KÜLTÜR HAZİNESİ

Şimdi artik bir eğlence yerine dönüşen, bu doğa ve kültür harikası beldemizin anlı, şanlı tarihine bir göz gezdirmek gerekir.
Bodrum'un tarihine baktığımızda; Bodrum'un eski adı olan Halikarnassos'ta M.Ö. 484 yılında doğan ve tarihin babası olarak adlandırılan Heredot'a göre Bodrum Dor'lar tarafından kurulmuştur. Daha sonra ise Karya ve Leg'ler bu bölgeye yerleşmişlerdir. M.Ö. 650 yılında ise Megeralılar bu bölgeye gelerek şehri genişletmişler ve adını Halikarnassos koymuşlardır.
M.Ö. 386 yılında Perslerin hakimiyetine giren Halikarnassos, M.Ö. 353 yılında Karya bölgesinin başkenti olduğunda döneminin en parlak devrini yaşamıştır. Dünyanın yedi harikasından birisi olan Bodrum Mausoleion da bu dönemde Kral Mausolos'un anısına kız kardeşi ve aynı zamanda karısı olan Artemisia tarafından yaptırılmıştır.
Halikarnassos, 11. yüzyılda Türklerin egemenliğine geçmiş, daha sonra bir çok kez Türklerden Bizanslılara el değiştirmiştir. 1415 yılında Rodos Şövalyelerinin egemenliğine geçen Halikarnassos, son olarak 1522 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde tekrar Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyetine girmiştir. Bodrum ismi Cumhuriyetin ilanından sonra verilmiştir.

BODRUM KOYLARI YERLEŞİM YERLERİNİ KONUK EDER
650 km. karelik Bodrum yarımadası; Gümbet, Bitez, Ortakent, Bağla, Aspat, Karaincir, Akyarlar, Turgutreis, Gümüşlük, Kadıkalesi, Yalıkavak, Gündoğan, Türkbükü, Göltürkbükü, Torba ve daha pek çok yerleşim birimi ve plajları ile Türkiye'nin ve dünyanın en seçkin, tatil merkezlerinden biri konumundadır.
Bodrum plajları da gün içinde deniz keyfi sürmek isteyenler için ideal. Sosyetenin ve ünlülerin en çok tercih ettiği bölge ise Türkbükü plaj ve beach clubları. Bodrum, su sporları ve dalış turizmi açısından da tatilcilerine önemli imkanlar sunmaktadır. Bodrum ve çevresindeki beldelerin plajlarında su sporları tesisleri bulunmaktadır. Yelken, deniz ve rüzgar sörfü ve dalış en popüler aktivitelerden. Deniz tutkunları için günlük tekne turlarına katılmak veya mavi turlara çıkmak diğer bir alternatif.

BODRUM’UN PAHA BİÇİLMEZ KÜLTÜR VARLIKLARI
Bodrum'da gezilecek ve görülecek yerler arasında Bodrum Kalesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ilk sırada gelmektedir. Ayrıca, dünyanın yedi harikasından birisi olarak ün yapmış olan Bodrum Mausoleion, Bodrum-Turgutreis yolu üzerinde yer alan Antik Tiyatro ve yamacında bulunan Kaya Mezarları, Bodrum merkezinin batı tarafında yer alan Myndos Kapısı, marinanın kuzey batı tarafında bulunan Bodrum Osmanlı Tersanesi ve Bodrum-Gümbet koylarına hakim bir tepede bulunan Bodrum Yel Değirmenleri Bodrum'da görülmeye değer diğer önemli yerlerdendir.

BODRUM ARTIK BİR EĞLENCE VE GÖSTERİŞ YERİDİR

Bodrum saydığımız bu tarihi özellikleriyle de dünyanın en özellikli bölgelerinden biri olmasına ragmen son zamanlarda bir eğlence, özellikle gece yaşamı ve plajlarında boy gösterme, desinler keyfine varma tatil yöresi haline dönüşmüştür. Son yıllarda o kadar göç aldı ki, o otantik doğal özellikli koyları, marinaları, neredeyse özele dönüştürülmüş plajları ile ayrıcalıklı bir yer olmaya doğru hızla ilerliyor.. Bodrum tarihi ve coğrafi özellikleriyle bir turizm cenneti olmaktan ziyade yerli ve yabancıların tercih ettikleri bir eğlence merkezi olarak tanınma yolundadır.
Bodrumun tanıtımlarında da bu özelliği daha çok öne çıkmaya başlamıştır. Kısacası; Bodrum'u Bodrum yapan en önemli özelliklerinden birisi, oldukça canlı ve dinamik gece hayatıdır. Bodrum gece hayatı Türkiye'nin en popülerlerindendir. Bazı dönemlerde gündüzün doğal güzelliği ve sakinliği, geceleri yerini eğlencenin hiç bitmeyen ritmine bırakmıştır..

BODRUM’DA KONAKLAMAK
Bodrum yarımadasında tatilciler için Bodrum otelleri, Bodrum apartlar ve apart otelleri ve Bodrum pansiyonları tatilcilerine kaliteli ve eğlenceli konaklama hizmeti sunmaktadır. Ama bu olanaklar yaz aylarının genelinde oldukça yetersiz hale gelmiştir.

Bu dokuz günlük tatil döneminde olduğu gibi. Bodrum tatil sürecinde enaz 50 bin araca ve bir milyonun üzerine yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapma zorunda kalmıştır.

Bodrum’u yerel yönetimlerdeki eksiklikleri açısından çok eleştirmek lazım ama, böylesine kontrol dışı turist göçü alan, dünyanın gözü üzerinde olan bir turizm cennetini eksiksiz yönetmek de pek kolay değil.

O nedenle bu konuda şimdilik sadece bir iki şey söylemek isterim; sahillerin tamamen halka kapatılmış, denizle yerleşim yerleri arasında bir sahil şeridinin olmaması, neredeyse özele teslim edilmiş gibi olması ve bir yerden bir yere giderken çokça kullanılan dağ yollarının asfaltlanmış olmasına karşın, kenar emniyet şerit çizgilerinin çoğunlukla eksik olması. Yol kenarlarındaki refüjlerin düzensizliği, bilmeyenlerin kaza yapma riskleri çok fazla arttırıyor olması öncelikli akla gelenler.

REZERVASYONSUZ VE PLANSIZ GİTMEK TAM BİR MACERA

Bu tatil döneminde onbeş gün önce Ege kıyılarındaki tatil sürecimizde, hayatımda hiç merak edip de gitmediğim Bodrum’a da uğrayalım dedik. Rezervasyonsuz gittik ama, Göl Türkbükü yamacında sahile 200 metre mesafedeki çok güzel, havuzlu bir butik otelde yer bulduk. Tam kafa dinlemek için çok da güzeldi. Beş gün dört gece kaldık.

Göltürkbükü, Bodrum’un en nezih yerlerinden biriymiş, gittiğimizde öğrendik. Ve kaldığımız sürece de gördük yaşadık. Tavsiyem, Bodrum’a gitmeye karar verdiğinizde, kred kartı harcamalarınızı sürekli kontrol etmeniz, bütçenizi kullanma konusunda çok planlı hareket etmeniz, kredi kartlarınıza yüklenmemeniz, döndüğünüzde kabus yaşamamanız açısından hayırınızadır.

BODRUMA ÖZEL YEREL YÖNETİM BİÇİMİ GEREK

Hep söylenir, Bodrum’u, köşeleri kapmış olan bir kesim istediği gibi yönetiyor. Sahillerde; marinalar, ta denize kadar uzanan kafe ve restoranlar bu merkezi yerlerde denize girme hayalı kuranlar için neredeyse imkansız gibi.

Biz beş gün geçirdiğimiz Göltürkbükü de aynen anlattığım gibiydi. Koca koyu kaplayan sahilde denize girmek için belediyeye ait Mavi Bayraklı, 150-200 metre boyunda oldukça iyi ve temiz Türkbükü Belediye Plajı’ndan yararlanmak zorundalar. Denize girmek isteyenler yer bulabilirse bu plajda denize girebiliyorlar.

Bodrum giderek hızla özelleşen, efsanevi, kültür hazinesi bir turizm ve tatil beldesi olmanın ötesinde ayrıcalıklı bir eğlence merkezine dönüşüyor.

Kısacası; Bodrum’un ayrıcalıklı, kendine özgü, bir büyükşehir gibi bir yerel yönetim modeline dönmesi lazım.

Kaynak; http://www.holidaystobodrum.com/tr/bodrum-hakkinda/

Göltürkbükü sahili ve Belediye plajı

Göltürkbükü Koyu, sahil ve marinadan oluşan bir yürüyüş yolu, cadde üzerinde kurulu. Yol üstünde kafeler restoranlar yolla deniz arasında ise bu restoran ve kafelere ait kafe plajlarla kaplı.

Göltürkbükü 150-200 metrelik Göltürkbükü Belediye Plajı, oldukça düzenli ve modern. Ve devamındaki café ve Restaurantlara ait denize sıfır café plajlar. Tüm Götlürkbükü sahil şerdindeki yerleşim hemen hemen böyle

Göltürkbükü sahilleri neredeyse tümüyle restaurant ve cafelere ait plaj cafelerle kapatılmış. Arada görünen yol ise sahil yolu.

Göltürkbükü sahilleri neredeyse tümüyle restoran ve cafelere ait plaj cafelerle kapatılmış. Belediye plajında denize grime olanağı bulamadıysanız, bu plaj cafelerden denize girmek zorundasınız. Buna karar vermek size kalmış.

Bodrum Belediyesi’ne ait 150-200 metre boyutunda, oldukça modern ve temiz mavi bayraklı Göltürkbükü halk plajı.

Sabah erken gelip kendinize şezlong kapmazsanız buradan yer bulup denize girmeniz neredeyse imkansız

Göltürkbükü sahilde halk plajından yararlanabilmek için en uygun yer. Türkbükü Belediye Café. Burada yiyecek her şey var ve fiyatlar da oldukça uygun.. En güzeli ise; Café belediye halk plajının sonunda onu plaja bitişik bu café plajdan denize girebilmek için en uygun yer. Ancak, burada ve doğal olarak plajda yer bulabilmek ve sezlong kapabilmek için sabah erkenden gelmeniz gerekiyor. Bunu yapanlar o sezlongları ve kafede kapattıkları masaları plajdan ayrılıncaya kadar terketmiyorlar. O cafede bir kaç saat oturdum, bir şeyler içtim, ayrılanları hiç görmedim

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *