İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

ALTIN YATIRIMI VE ALTIN PARA

YAYINLAMA:

Bu sorunun en temiz cevabıysa altına yatırım yapılmasıdır. Altının tarihi dünyanın tarihiyle eştir. İnsanlar hep onun arayışında olmuştur.

İstikrarlı yapısı, güvenli liman özelliği ve genel kabul görmesi altının aslında bir tür para olduğunu ortaya koymaktadır. Çünkü istikrarlı yapısı onu dönüşüm aracı kılar, güvenli liman özelliği muhafaza aracı kılar ve genel kabul görmesi değer ölçüsü kılar.

Bu yönleriyle altın hep para gibi görülmüştür. Fakat bu modernizmin bir yanılsamasıdır. Asıl gerçek şudur ki para hep altın olarak görülmüştür.

Ne var ki para altın değildir.

O yüzden yatırım yapacaksanız dövize değil altına odaklanmanızda fayda vardır. Üstelik Türkiye ekonomisi altının doğrudan fiyatlandığı bir ekonomi değildir. Türk Lirası cinsi fiyatlar ons değeri ile USD kurunun çarpılması sonucu elde edilir.

Buna göre ons fiyatı sabitken kur çıkacaksa altın da primlenir. Ons fiyatı düşerken kur çıkarsa dengelenir. Hem ons fiyatı çıkar hem kur çıkarsa çifte kazanç sunar.

Türkiye’nin iktisadi geleceği açısından da altın rezervlerimizin büyüklüğü önem arz etmektedir. Fakat yastık altı etkisi nedeniyle bu önem vurgulanamasa da illa altın illa altın demek zorunda olduğumuz bilinmelidir.

Son zamanlarda Türk parası üzerine Sn Cumhurbaşkanımız altın etrafında bir söylem geliştirmiştir. Altın dayanaklı para gerçekten altın gibidir. Değerlidir. Fakat mevcut iktisadi model enflasyonist yapı üzerine kurgulanmıştır. Deflasyonda bunalıma girer. Altın para ise piyasa fiyatları karşısında deflasyon sonucu doğuracak güçtedir.

Paranın altın dayanağı olması iyidir ve doğrudur. Fakat evvela iktisadi model değişmelidir. Kapitalist teori altın paranın neden olacağı deflasyonu kaldıracak yeterlilikte değildir. Gene de altın paranın tağşiş planı para sisteminin bir parçası haline getirilebilirse kapitalist model içinde dahi sürdürülebilir bir yapı geliştirilmiş olur. Ancak bu durum sabit kur rejimi sonucu vereceğinden devalüasyonlara sıklıkla başvurulması gerekebilir. Bu şartlarda nasıl bir iktisadi yapı ortaya çıkacağının ele alınması öncelikli konudur. Şu nu da belirtmek gerekir ki sabit kur rejiminde devalüasyon yatırımların finansmanı aracı olarak kullanılabilir. Bu bakımdan Çin örneği ortadadır.

Çok teknik bir konu olması hasebiyle burada keselim. Ama eğer sorulursa altın yatırımını tavsiye etmeyi ilk bilelim.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *