İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

ŞAMPİYON PATLICAN

YAYINLAMA:

(TÜİK) Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı ve aralık ayında 0,69 oldu ve yıllık enflasyon orası yüzde 11.92 olarak gerçekleşti.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,37, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,47 on iki aylık ortalamalara göre yüzde 15,82 artış gösterdi.

Şampiyona gelirsek…

Aralık ayında yüzde 23.10 ile zam şampiyonu patlıcan olurken, onu yüzde 20.62 ile nar ve yüzde 15.15 ile salatalık takip etti.

Fiyatların dip yaptığı meyvelerden portakala inanamadım, yüzde 17.03 ile en fazla fiyat düşüşü portakalda gerçekleşti. Ardından, yüzde 16.27 ile ıspanak ve yüzde 10.06 ile pırasa izledi.

Oysaki Portakal tam mevsimi ve vitamin deposu ile soğuk kış günlerinin vazgeçilmez meyvesi olurken, ıspanak ve pırasa fiyatlardaki istikrarsızlığa göre mevsimsel bir değişim yaşanmakta.

Enflasyon için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüzde 5 olarak hedeflenen 2017 enflasyonunun yüzde 11,92 çıkması dolayısıyla Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'e açık mektup gönderdi

Mektup şu ifadeler dikkat çekti:
“Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler TCMB tarafından yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Enflasyon hedeflemesi rejiminde elde edilen tecrübeler ve 2017 yılı gelişmeleri enflasyonla mücadelenin başarısının artırılması için makro iktisadi politika tasarımında bütüncül bir yaklaşım benimsenmesinin önemine işaret etmektedir. Bu kapsamda, toplumun refah düzeyini önemli ölçüde destekleyecek olan kalıcı fiyat istikrarına ulaşılabilmesi açısından kurumlar arası iş birliği ve koordinasyonun artırılması ile para ve maliye politikaları arasındaki eş güdümün süreklilik kazanması önem taşımaktadır.”

Mektup bu kadar değil elbette, ancak üretimde katma değerin artırılmasına yönelik döviz kuru mücadelesi ve enflasyonla mücadele katkı sunacağının özellikle altı çizildi.

Kısacası, TCMB’nin yüzde 7’lik hedefine çok uzak olduğumuzu söyleyebiliriz. Ayrıca görünen o ki, TCMB’nin sıkı duruşu devam edecektir.

Bu sayede kurda aşağıya dönük eğilimler ve enflasyona etkisi olumlu olarak etki gösterebilir.

Geçtiğimiz yıl en büyük enflasyon şokunu yüzde 12,30 ile görmüştük.

Bu rakamlar ile şimdi reform zamanı diyebilirim, özellikle maliye politikasında yeni düzenlemeler ile biraz nefes aldırabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *