ENERJİNİ DEPOLA, GELECEĞİNİ KURTAR
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) IX. Küresel Isınma Kurultayı yapıldı. İstanbul Fuarı Merkezi’nde Pil Teknolojileri Zirvesi içinde gerçekleşen Kurultay’da bu yıl “Enerjini Depola, Geleceğini Kurtar'' teması işlendi.
Ben de oradaydım.
Kurultay'ın açılış konuşmalarını EGD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak ve İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle yaptı.
Başkan İsmail Gülle Türkiye’nin, küresel ısınmada en çok etkilenecek ülkeler arasında 41. sırada yer aldığının belirterek söylediği birkaç notu ve konu hakkındaki düşüncelerimi sizlerle paylaşmak isterim.
“Enerji yoksa, gerisini anlatmaya gerek yok. Küresel ısınma denildiğinde, aslında hepimiz bir şeyleri biliyoruz, ama çok şeyi de aslında bilmiyoruz. Kutuplardaki buzullardan haberdarız, birçok canlı türünün neslinin tükendiğini gözlemliyoruz, çölleşme artarak sürüyor. Küresel iklim değişikliğinin ekonomiye etkisi 2 trilyon dolara mal olduğu belirtiliyor. Ülke olarak küresel ısınmayı önleme konusunda gerekli adımları atmalıyız. Gereken adımlar atılmazsa, gelecek 100 yıl içinde, Türkiye’nin iklimi, Afrika iklimine sahip olabilir. Ülke olarak hedeflerimiz büyük. Geleceğe yön vereceksek, enerjimize sahip çıkarak, onu verimli kullanmalıyız.” dedi.
Ancak benim dikkatimi en çok çeken konu; küresel ısınma kaynaklı bütün etkilerin 2030 yılına kadar dünya ekonomisine 2 trilyon dolara mal olacağının öngörüldüğü ve tekstil sektöründe de üreticilerin artık ince kumaşlardan ürün yaptığını belirtmesi oldu.
O an aklıma eskiden giydiğimiz shetland kazaklar geldi.
Hatırlar mısınız, eskiden kalın yünlü kazaklar üretilirdi. Hatta hepimizin dolabında shetland kazaklarımız olurdu. Çünkü kış ayları sert ve soğuk yazları sıcak ve ılık geçerdi. Neredeyse kasım ayının sonlarındayız ve halen ince bir kazak ve üzerine ince mont ile dışarı çıkabiliyoruz. Eskiden kalın yünlü kazak üreticiler yıllık üretimi ince iplikten kalına doğru şöyle tarif ederlermiş. “12 numara 12 ay, 7 numara 7 ay, 5 numara 5 ay, 3 numara üç ay çalışır" derlermiş.
Şimdilerde ise İngiltere, Almanya, Rusya dahil pek çok ülkede küresel ısınma dolayısıyla kalın yünlü kazak üretimi yok oldu.
Yerine trikolar aldı…
Kısaca küresel ısınma sonucu kazakları da inceltmiş oldu.
Teknoloji gelişti…
Makinalar değişti…
Küresel ısınma ile yakın gelecekte dünya ortalamasında 1.4 ila 5.8 C derece artışa neden olacağı, hatta 2100 yılına kadar deniz seviyesinde 80 cm yükselme olacağını…
Buzlar eriyerek su seviyesi gittikçe artacağı ve yaşanabilir kesimlerin tamamen sular altında kalacağı, dağlardaki karların erimesiyle çığlar oluşacak ve su kaynakların azalacağını…
İklim değişikliği dolayısıyla şiddetli kasırgalar ve sellere neden olurken, kuraklıkların artmasıyla yangınlar ve ardından çölleşmelere neden olacağı bilinen gerçekler.
Şimdi zaman hareket zamanı ve çocuklarımıza gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmak için şimdi hareket zamanı.
“Enerjini Depola, Geleceğini sende Kurtar”