ZAYIFLAMAK UĞRUNA SAĞLIKLARINI KAYBEDENLER…
Seksenler Dizisi’nde pastacı Sami rolünü canlandıran tiyatro sanatçısı Berat Yenilmez, diyet ve sporla 9 ayda tam 25 kilo vermiş. Yani bir ayda ortalama 3 kilo zayıflamış. Tam da uzmanların istediği gibi; aç kalmadan, yoksunluk krizi çekmeden.
Sağlığım İçin Herşey’de dün konuğum olan Berat Yenilmez’e diyet başarısının sırlarını sorduğumda “Beslenme tarzımı değiştirdim. Hayatımdan makarnayı, böreği, tatlıyı çıkardım. Onun dışında her şeyi aşırıyı kaçmadan tükettim. Bu yüzden de hiç açlık çekmedim. Hızlıca kilo verme sevdasına ise asla kapılmadım” dedi.
Çoğu insanın diyet yaparken zorlanmasının en büyük nedeni ise, kısa sürede zayıflayabilme stresiyle, aç kalarak, öğün atlayarak, vücut için oldukça zararlı tek gıda rejimlerini uygulayarak kilo vermeye çalışmaları. Berat Yenilmez ise, “üç beyaz” diye bilinen un, şeker ve tuzu beslenmesinden çıkartıp, porsiyon miktarlarını küçültmüş. Diyet konusunda en büyük destekçisi ise eşi Seda olmuş. Birlikte sadece diyet değil, spor da yapmışlar. Karı-koca egzersizin olumlu etkilerinden faydalanabilmek için tenise başlamışlar. Berat Yenilmez ve eşi de bu süre zarfında pizza bile yemişler ama yarı yarıya. Sonuçta Seda Yenilmez de 10 kilo zayıflamış.
YAĞ YAKMAK İSTERKEN, KALP SAĞLIĞINDAN OLANLAR…
Uyguladığı yanlış diyetler yüzünden 3-5 kiloyu bile zor veren, sonrasında çok daha şişmanlayanlar var. Yaşadıkları olumsuz deneyim yüzünden 10-20 kilo gibi hedeflere ise imkansız gözüyle bakıyorlar. İşte, bu yüzden 20-30 kilo fazlası olan çoğu kişi ameliyatla zayıflamanın daha kolay bir yol olduğu düşünerek obezite cerrahlarının kapısını çalıyor. Kimi de metabolizmayı hızlandırdığı, yağ yaktığı iddia edilen bitkisel ürünlerden medet umuyor. Oysa bu tür ürünler, kalpte ciddi ritim bozukluklarına, karaciğer ya da böbreklerin iflası gibi ölümle sonuçlanabilen tablolara yol açabiliyor. Berat Yenilmez örneğinde olduğu gibi diyet ve egzersizle istenilen vücut ağırlığına ulaşmak pekala mümkün.
OBEZİTE CERRAHİSİ İÇİN DOKTOR VE HASTANE SEÇERKEN…
Ameliyatla zayıflamak isteyenlerin sayısının her geçen gün artması sonucu obezite cerrahisi genel cerrahların en çok tercih ettiği operasyonlardan biri oldu. Sağlık Bakanlığı, zayıflama ameliyatlarının sayısındaki artış, zaman zaman medyaya yansıyan olumsuz örnekler üzerine bu konuya el attı. Yayınlanan genelgeyle, obezite cerrahisi yapacak uzmanlarla ve bu tür ameliyatların gerçekleştirileceği sağlık kuruluşlarına birtakım kriterler getirildi. Buna göre, eğer, doktorunuz obezite cerrahisi önerdiyse, genel cerrahın yanısıra, endokrinoloji - dahiliye, ruh hastalıkları uzmanları ile anestezistler tarafından da size konsültasyon yapılacak. Obezite cerrahisine uygunluğunuza ancak bu şekilde karar verilebilecek. Tıbbi durumunuzun gerektirdiği durumlarda kardiyoloji, göğüs hastalıkları, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları ile diğer uzmanlık dallarından da görüş alınacak. Zayıflama ameliyatı için doktor ve hastane seçerken dikkat etmeniz gerekenler ise şöyle sıralanıyor:
* Ameliyatınızı yapacak hekim, bariyatrik cerrahi ve ileri laparoskopik tekniklerini uygulama konusunda bilgili ve deneyimli mi?
* Ameliyat olacağınız hastanedeki yatak, sedye, ameliyat masası ve benzeri donanımlar obez hastalara uygun mu?
* Hastanenin ameliyathanesi obezler iç uygun alt yapıya ve cerrahi donanıma sahip mi?
* Hastanede ameliyat sonrası dönemde oluşabilecek komplikasyonların zamanında ve uygun şekilde yönetilebileceği üçüncü seviye erişkin yoğun bakım servisi var mı?
Size obezite ameliyatı önerildiğinde doktorunuzu titizlikle seçmek de, yukardaki kriterleri araştırmak da bir hasta olarak en doğal hakkınız. Genel cerrahın deneyimi kadar, zayıflama ameliyatınızın gerçekleştirileceği hastanenin alt yapı imkanları da gözardı edilmemesi gereken bir konu. Sağlıkta ucuzu değil; deneyimi, alt yapıyı ve Sağlık Bakanlığı’nın kriterlerine uygunluğu arayın. Hep söylüyorum; sağlığımız değerlidir ve sağlık asla ihmale gelmez.