REFORMLARDA (OVP) PROGRAMI
10 günlük bayram tatil sonrası Ülkemizin ekonomi gündemi oldukça yoğunlaşacak. 1 Ekim’de açılacak TBMM’de 2018 bütçe görüşmeleri ile Orta Vadeli Program yer alacak.
(OVP) Orta Vadeli Program’da, Türkiye gündeminde (KDV Kanunu’na yönelik reform) Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nun yenilenmesi, AB ile Gümrük Birliğinin güncellenmesi görüşmelerine kadar hatta süper teşvik başlığıyla (Proje Bazlı Teşvik Sistemi) yatırımcıyı cezbedecek birçok ekonomi başlıkları yer alacak.
OVP, amacı küresel ekonomide devam eden jeopolitik sorunlardan doğan ekonomi sarmalına rağmen büyümeyi hedefleyerek istihdamı artırmak, enflasyonla mücadele etmek, cari işlemler dengesini kurmak, tasarrufları artırarak makroekonomik istikrarı sağlamak vs. gibi birçok ekonomi verilerini iyileştirmenin yanı sıra dış şoklara karşı kalkan oluşturmak son derece zor olsa gerek.
Bunun yanı sıra kamu harcamalarında etkinlik, iyi yönetişim, eğitim sistemi, yargı sistemi, vergi sistemi, kayıt dışılık, yerel yönetimler, bölgesel gelişme ve sürdürülebilir kalkınma alanlarındaki yapısal dönüşümün devam ettirilmesi, kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi programın temel öncelikleri 10. kalkınma planında yer almıştır.
Peki yeterli mi?
Elbette değil…
2 yıl aralıklarla hazırlanan OVP içeriğinde bugünlerde açıklanan 5 madde yenilenerek karşımıza çıkıyor. (Jeopolitik riskler ile nüfus hızla arttıkça yeni maddelerin eklenmesi elbette olağan)
PERSONEL REJİMİ: Kamu personel rejimi ve kıdem tazminatı fonu yaşama geçirilecek. Taşeron işçiler kadroya alınacak.
VERGİ ADALETİ: Gelir Vergisi Yasası yaşama geçirilecek. KDV, Vergi Usul Kanunu'nda da vatandaş lehine düzenlemeler yapılacak.
YAPILANDIRMA UZUYOR: Vergi borçlarının yapılandırılmasında yeni bir fırsat daha verilecek.
ÜRETİM PAKETİ: Üretim reformu paketi Meclis'e gönderilecek. Bu kapsamda teşvikler yeniden gözden geçirilecek.
YATIRIMLAR HIZLANACAK: Mega projeler, altyapı yatırımları hızlanacak. Yatırımların önü açılacak.
Son olarak; TÜİK rakamlarına göre 2003 – 2017 Ağustos dönemi içerisinde fiyatların kaç kat artığını gösteriyor. Merkezden uzaklaşıldıkça fiyatların artış hızı da yükseliyor. Şüphesiz bir gıda etkisi net bir şekilde göze çarpıyor. Geçtiğimiz aylarda da üzerinde durduğumuz bir diğer konu da lokanta ve otellerdeki fiyatlar. Bir politika önerisi olarak “Gıda Komitesi” haricinde Türkiye’de enflasyon ile ilgili bir yapısal hamle yapılacaksa o da kesinlikle lokanta ve oteller ile ilgili olmalıdır. Bunun için de mutlaka özellikle otellerde TL bazlı fiyatlama olması gerektiği görüşündeyiz.
Bugün açıklanan rakamlara göre Türkiye’de ağustos ayı aylık enflasyon beklentilerin üzerinde 0,52 olarak açıklandı ve tarihsel olarak ağustos ayları içerisinde 2012’den sonraki en yüksek ağustos enflasyonunu gördük. Yıllık enflasyon ise bir ay aradan sonra yeniden çift haneye yükseldi ve 10,68’e çıktı. Yıllık enflasyondaki sert yükselişte özellikle bir baz etkisi görüyoruz fakat ağustos rakamı kendi içerisinde de oldukça yüksek. Gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin ivme kaybettiğini görmekteyiz.