İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

​KURBAN BAYRAMI'NIN EKONOMİ ÇARKLARI

YAYINLAMA:

Bayramlarımız bizim en geleneksel davranış biçimimizdir. “Büyüklerimizin ellerinden, küçüklerimizin gözlerinden öperiz” başlığıyla yola çıkıp, zenginlik, yücelik ve saygınlık belirtir.

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kahramanlıklarıyla bize emanet ettiği vatanımızı, büyük gururla kutladığımız Milli Bayramlarımızdan 30 Ağustos Zafer Bayramı ile İslam dünyasının en kıymetli bayramlarından “Allah rızasına ermek” anlamı ile birlik ve beraberliğin öneminin kurban keserek, komşularıyla paylaşmanın duygusu olan Kurban Bayramı’nın birleşmesi ve de tatilinin 10 güne çıkarılması ile kutladık.

Her bayram ertesi mutlaka bayram ekonomisinden bahsederim.

Kurban Bayramı 30 Ağustos Zafer Bayramı ile birleşmesi ve 10 güne çıkarılan yaz tatili fırsatıyla da otel ve bilet rezervasyonlarıyla büyük bir ekonomi yarattı. Bayram ekonomisinden ciddi bir ekonomi yaratılarak yaklaşık 17 milyon TL’yi aşan bir ekonomi oluştu.

Kurbanlık pazarında yaklaşık 4 milyon adet kurbanlık satışı beklenirken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin verilerine göre kurbanlık için harcanacak para ise 10 milyar TL olacağına işaret etti.

Elbette Kurban Bayramı ekonomisiyle et, ikram, alışveriş sektörlerin etkileşimin getirdiği ekonominin rahatlığını yaşarken, bayram çarklarından en etkili sektör ise turizm sektörü oldu.

Bakanlar Kurulu Kararı ile 10 güne çıkarılan tatil, turizm acentelerinde hızla artan uçak, otobüs ve tren bilet rezervasyonlarda yoğunluk yaşanırken, bir çok tatil yerlerindeki otel ve tatil köylerinde de doluluk oranında yüzde yüz oranına ulaşarak iç turizmde canlılığa neden oldu.

Bayram ekonomisi, ekonomi çarklarına bakacak olursak;

*Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Kurban Bayramı tatili dolayısıyla iç turizmde tatil hareketin 1.5 milyon olacağını belirterek, yaklaşık 5 milyar 200 milyon TL gelir elde edilmesini beklediklerini söyledi.

*Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan bayramda 42 bin uçağın sefer yapacağını ve 1 milyon bilet satılacağını söyledi.

*Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım da 10 günlük tatilin ulaştırma sektöründe de büyük hareketlilik yaratacağını belirterek, "Bu dönemde 10 milyon kişi otobüslerle, 6.5 milyon kişi uçakla, yaklaşık 500 bin kişi de trenle yolculuk yapacak. Kişi başı ortalama 150 TL'den sektörde 2.5 milyar TL'lik hacim oluşacak" dedi.

*Bayramların ikram ekonomisindeki harcaması bayram ziyaretlerindeki hediyeler de dahil olmak üzere toplamda 1 milyar TL’ye yakın şeker, çikolata ve ikramlığın satılması bekleniyor.

*Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, perakende sektörünün bayramda büyük hareketlilik içinde olduğunu ifade ederek, kartla bu bayramda yapılacak harcamanın 8.5 milyar TL’yi bulmasının beklendiğini de söyledi.

Bugün yarın sonuçları da görürüz...

Bayramın getirdiği ekonomiden bahsederken ekonomide bayramı da TİM verilerinde gördük.

Bu verilere göre;

Ekonomideki bayramı ise ağustos ayındaki ihracatta yaşanan yüzde 10’luk artış ile yaşadık.

Türkiye İhracatçılar Meclisi, (TİM) 2017'nin Ağustos ayına ilişkin ihracat verilerini açıkladı. TİM, verilerine göre, ağustos ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,9 artarak 12 milyar 439 milyon dolar oldu.

Buna göre, ihracat ağustos ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,9 artarak 12 milyar 439 milyon dolar oldu. Yılbaşından bu yana ihracat, yüzde 10,7 artış ile 102,5 milyar dolara ulaşırken, son 12 aylık ihracat, yüzde 7,8 artışla 151,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *