ORMAN KÖYLÜLERİNİN 2B SINAVI
2B Arazisi, 6831 sayılı kanun içinde yer alan, Hazine’nin üzerine kayıtlı ve orman vasfını yitirmiş, verimsiz arazilere denir.
2009 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından satış onayı verilmişti ve o günden sonra gündemimizde yer aldı.
Genellikle köprü veya havalimanı yapımında belirlenen bölgelerdeki 2B arazileri fiyatlanır ve konu gündeme tekrar gelir.
Aslında 2B, 6831 sayılı Orman Kanununun değişik 2’nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendine göre Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin değerlendirilmesi, o bölgelerde yaşayan yaklaşık 7,3 milyon orman köylüsünün kalkındırılmasının desteklenmesi, Hazineye ait tarım arazilerinin satışına ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir. Kısaca aslolan orman köylülerinin arazilerinden faydalanmasıdır.
Ülke genelinde yaklaşık 4,7 milyon dönüm 2B arazisinin yüzde 4,7’si yerleşim yeri, yüzde 33,2’si ise tarımsal amaçlar ile kullanılmaktadır. Aldığım bilgiye göre tüm “2B arazilerinin” yüzde 58’i Antalya, Mersin, Balıkesir, Ankara, Adapazarı, Muğla, İstanbul, Bolu, Samsun ve İzmir’de bulunmaktadır.
İstanbul’daki toplam 258 bin 699 dönüm “2B arazisinin” yüzde 45,7’si Tuzla, yüzde 20,5’i Pendik, yüzde 16,3’ü Beykoz, yüzde 9,1’i Maltepe, yüzde 5,4’ü Şile ve yüzde 2,4’ü de Ümraniye’dedir.
Satışların yapıldığı 473 bin hektarlık alan ve 400 bin yapıyı kapsayan 2B arazilerin bir kısmının kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik TOKİ’ye çeşitli yetkilerin verilmesi yeni bir tartışma yaratarak, orman içinde yapılaşmanın ve betonlaşmaya dönük çalışmaların ekolojik sistemi bozmasıyla orman dokusunun bozulmasına hatta toplumsal yıkımlara yol açmasına neden olacak yapılaşmanın nasıl kullanılması gerektiği konusu planlanmamış halen açık kalmıştır.
Aslında 2B arazilerinin ağaçlandırılması sırasında kent ormanlarının gürültüyü, hava kirliliğini önleyerek orman ekosistemleri için bir tür “güvenlik kuşakları” oluşturabilecek yapıda orman ekosistemlerinin oluşturulması hedeflenmelidir.
Gelelim son dakika haberine…
2B araziler kapsamında Hazine'ye ait tarım arazileri için başvuru ve ödeme süresinin 7 Eylül'de biteceğini belirten Maliye Bakanı Ağbal, bunun son şans olduğunu belirterek arazi sahiplerine çağrıda bulundu.
Kamuoyunda "2B yasası" olarak bilinen ve devletle vatandaşlar arasında yıllardır süregelen sorunu çözüme kavuşturan 6292 Sayılı Kanun uyarınca, Orman Kanununun 2. maddesinin (b) fıkrası kapsamındaki taşınmazlardan bugüne kadar 647 bin hak sahibine yaklaşık 472 bin taşınmazın satıldığı ve bunların toplam değerinin 9,2 milyar lira olduğu belirtilerek, bu bedelin 6,2 milyar lirasının tahsil edildiği, kalan kısmın da taksitler halinde ödendiği ifade edildi.
Kanundan daha fazla hak sahibinin yararlanabilmesi için bu yıl mart ayında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla 2B alanlarında bulunan taşınmazların satışında süresi içinde başvurmayanlar, kendilerine yapılan tebligatta belirtilen bedeli süresi içinde ödemeyenler, taksitli satışlarda sözleşmesinde belirtilen taksitlerden ikiden fazlasını vadesinde yatırmayanlar için altı ay ödeme süresi verildiği hatırlatılarak, sürenin 7 Eylül 2017'de sona ereceğine dikkat çekildi.
Tarımla geçimini sağlayan vatandaşlarımızın bu arazileri uzun yıllardır kullandıkları hususu göz önünde bulundurularak, belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan tarım arazileri hak sahiplerine rayiç bedellerinin yüzde 50'si oranında indirimli ve faizsiz 6 yıl vadeli olarak satılmaktadır. Türkiye genelinde bugüne kadar yaklaşık 23 bin kişiye toplam 29 bin taşınmaz 358 milyon lira bedelle satılmış, bu bedelin 129 milyon lirası tahsil edilmiştir. Söz konusu kanun kapsamında tarım arazileri satışında başvuru sürelerini kaçıran hak sahiplerinin mağduriyetlerini gidermek adına başvuru tarihi 7 Eylül 2017'e kadar uzatılmış olup vatandaşlarımızın 2B ve tarım arazileri satışındaki bu süre uzatımını kaçırmamaları önem arz etmektedir.” dedi.