İKİ UCU KESKİN KILIÇ "KLİMALAR"
“Daha Sağlıklı Ortamlar için Hayatınızda Klimalara Yer Açın!” diyerek, atılan sloganlar karşısında ne kadar bilinçli kullanıyor ve havaların ısınmasıyla ne kadar konforlu bir yaşam için tercih ediyoruz derken, posta kutuma KBB Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Seçkin Ulusoy tarafından bilgilendirici bir mail geldi.
Mailinde; yazın klima çarpmalarına dikkat çekerek “Klimalar, bilinçsiz klima kullanımı, üst solunum yolları enfeksiyonlarına, zatürre ve yüz felcine sebep olmasın” diyor.
Klimaların, adeta iki ucu keskin kılıç olduğunu söyleyen Dr. Seçkin Ulusoy, “Yazın, tabii ki klima ortamı serinletiyor ve cennet gibi bir ortam sağlıyor, klima kullanımındaki en önemli püf nokta, yüzümüze ve bedenimize direkt vurmasın. Uyuduğumuz odada mümkünse, uyumadan önce klimayı çalıştırmak ve uyurken kapatmak doğrudur. Eğer, çok sıcak zamanlarda mecburen klimayla uyuyorsak, direkt olarak bedenimize üflemesin ve mümkünse soğuk havanın hareket edeceği hava koridorunda bulunmayın. Klimalar, ayrıca havayı kuruttukları için burun tıkanıklığını da artırırlar. Bunun önlenmesi için mümkünse soğuk buhar üfleyen cihazlar ve burun nemlendiricileri faydalıdır. Bir de bilinenin aksine, bademcik iltihabı, yaz aylarında daha çok görülüyor” diye belirtti.
Ve…
Doç Dr. Seçkin Ulusoy’dan bu mail geldikten sonra işin uzmanı olan İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) Müdür Yardımcısı Melek Ünal Tavukçuoğlu’ndan İklimlendirme ve Klima sektör raporu istek mailime hızlıca yanıt aldım.
Peki, klima sektörün bu konuda aldığı önlemler neydi.
İSKİD’in Türkiye pazarının yüzde 90’ını temsil ettiği ve envanter çalışması rapora göre 2016 yılında önceki yıla oranla %17,5 artarak 800.000 adet klima satışı ile Avrupa’da en büyük üç pazardan birisi olma özelliğini korumasının ardından
Türkiye’de yaklaşık 12 milyon kadar ev tipi klima cihazının aktif olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.
Akdeniz ülkelerinde ev tipi klimaların kullanımı %20-50 aralığında iken bu oran ülkemizde henüz %10 civarındadır. Türkiye İklimlendirme Sektörü toplamda 2016 yılında 1,4 milyar USD iç satış büyüklüğüne ulaşmış ve küresel ısınmanın etkileri iklimlendirme pazarını daha da büyütecek gibi duruyor.
Buna göre ülkemizde ev tipi klimalarının kullanımının giderek artacağı şu günlerde klima için sağlanan ÖTV indirimi nedeniyle de artış bekleniyor.
Çoğu zaman kapalı mekanlarda veya dışarıda geçirdiğimiz zamanlarda klimalı ortamı tercih ederiz. Ancak zaman geçirdiğimiz mekanın iç hava kalitesini hiç birimiz test edemeyiz. Klima ile iklimlendirilmiş ortamlar sağlık açısından da son derece önemlidir.
Çünkü, iç ortamdaki havanın taze hava ile değiştirilmesinin de mutlaka dikkate alınması klima cihazlarından bağımsız olarak havalandırma yapılmasından da daha önemlisi, klimanın doğru kullanılmasıdır. Klima üfleme yönü ayarlarının yakın mesafeden insan vücuduna doğrudan temas etmeyecek şekilde yapılması gerekir.
Soğutmada 24-25 ⁰C’lik, ısıtmada ise 22-23 ⁰C’lik ayarlar, gerekli konforu sağlamak için yeterlidir. Soğutmada düşürülen her bir derece, elektrik tüketimini yaklaşık yüzde 10 oranında artırır.
Evlerimize alacağımız klimalardan en iyi şekilde faydalanabilmek için, bu
konuda uzman yetkili satıcı ve servislerden keşif hizmeti almak, ihtiyaca en
uygun kapasite ve modeli belirlemek ve montaj için en uygun yeri seçmek son derece önemlidir. Doğru seçilen ve montajı doğru yapılan uygun kapasiteli bir klima cihazı, hem daha az enerji harcayacak hem de konfor ve sağlık açısından en uygun koşulları sağlayacaktır.