KRİPTO PARA BİTCOİN MADENCİLERİ
“Bitcoin nedir”? diyenlere ve sıkça aldığım sorulara cevaben yazıyorum.
1998 yılında Wei Dai tarafından "cypherpunks" e-posta listesinde, merkezi bir sistem yerine kriptografi kullanılarak yaratılan ve işletilen para fikri olarak ortaya atılmış. İlk Bitcoin tanımı ve konsepti 2009'da kriptografi e-posta listesinde Satoshi Nakamoto tarafından basılmış. Satoshi 2010'un sonuna doğru projeden ayrılmış. Uzun bir aradan sonra ise Nakamoto lakabını kullanan Avustralyalı iş adamı Craig Wright, sanal parayı bulan kişi olduğunu Bitcoin'in önde gelen kullanıcıları ve sanal parayı geliştiren yazılımcılar da Craig Wright'ın Bitcoin'i bulan kişi olduğunu teyit ediyor.
Neyse, konuyla ilgili aklımda deli sorular devam ediyor…
Kripto para;
Herkesin, dünyanın her yerine anlık ödeme ile merkezi otoriteden bağımsız, üretilebilen dijital bir para birimidir. Kripto Para üretimi yüksek teknoloji gerektiren donanımlara sahip bilgisayarlar tarafından özel bir yazılım sayesinde üretilen kodlarla sağlanmaktadır, bu üretime Kripto Para Madenciliği veya dünyada bilinen adıyla Cryptocurrency Blockchain denilmektedir. Dünya’da en çok kullanılan dijital para birimleri ise
“Bitcoin, Ethereum ve Litecoin” dir.
Bitcoin merkezi olmayan dijital para birimidir.
Haliyle internet olmadan kullanılamaz. Hiçbir banka ve kurum kullanılmadan kişiden kişiye gönderilir. Dolayısıyla ek maliyet gerektirmez her türlü para birimiyle alıp satabilirsiniz ancak bitcoinlerin bulunduğu dijital cüzdanlarda muhafaza edersiniz. Her şey alıp satabilirsiniz tek şart bu dijital paranızı onaylayan “madenciler” adı verilen bitcoin ağını koruyan kişilerin onaylaması gerekir.
Mal ve hizmet karşılığı ödeme olarak ya da arkadaşınızdan veya yakında tanıdıklarınızdan satın alarak bitcoin edinebilirsiniz. Direkt banka hesabınızdan takasla da alabilirsiniz.
Bitcoin kabul eden hizmet ve mağazaların sayısı dünyanın her tarafında giderek artmaktadır. Şirketin veya mağazanın online dizinlere sahip olması yeterli.
Bitcoin’in karşısında duran en büyük rakip ise ‘Ethereum’.dur.
Kripto para piyasalarının gelişimi göz önünde tutulduğunda Türkiye'de henüz yok denecek kadar az geleceğin para dünyası olarak bilinen Bitcoin, Türkiye’de BDDK tarafından, Sayı: 2013/32/ 25 Kasım 2013 tarihinde yapılan Basın Açıklaması’nda “Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin, mevcut yapısı ve işleyişi itibarıyla Kanun kapsamında elektronik para olarak değerlendirilmemekte, bu nedenle de söz konusu Kanun çerçevesinde gözetim ve denetimi mümkün görülmemektedir.” demiştir. TCMB ise, Türkiye’de kendilerinin izni olmadan böyle bir işlem yapılamayacağından Bitcoin sistemini yasa dışı olarak tanımlıyor. Bununla ilgili düzenleme yapılacağı ifade ediliyor.
Kripto dijital paranın lokomotifi olan Bitcoin, 01 Ağustos 2017 tarihinde yani bugün altyapı değişikliği ile Bitcoin’in iki farklı kripto paraya ayrılması konusunda Bitcoin’de fiyat dalgalanmalarının artarak devam edeceğini hatta şu anki Bitcoin kuru TL olarak;
1 Bitcoin (BTC)=9.790,84 TL artarak devam ediyor.
Avrupa’nın en büyük Bitcoin ve kripto para borsası Bitstamp’ın, Bitcoin’in iki farklı kripto paraya ayrılması konusunda gün içerisinde yaptığı açıklamada
“Bitcoin (BTC) transfer işlemlerinde yol açtığımız kısa süreli kesintiyi ve fonlarınızın güvenliği,1 Ağustos’ta veya sonrasında User Activated Hard Fork (UAHF) durumunda, Bitstamp’ın son dönemde ortaya atılan “Bitcoin Cash” BCC’yi destekleyecek bir konumda olmayacağını bildirmek istiyoruz. 31 Temmuz 2017’de UTC saat 23: 00’de para yatırma ve para çekme işlemlerini devre dışı bırakacağız. Alım satım işlemleri bundan etkilenmeyecek. Para yatırma ve para çekme işlemleri, güvenli olduğu düşünüldüğünde tekrar açılacaktır.” dedi.
Gelişmeleri ve alınan kararları sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.
Bizden ayrılmayın...