İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

​KABİNE REVİZYONUNUN TL PERFORMANSI

YAYINLAMA:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın görüşmesinden sonra yapacağı açıklama ile Dolar/TL’de hareket başladı.

Başbakan açıklama yapmadan evvel 3.5265 seviyesinde yer alan Dolar/TL, açıklama sonrası 3.53'ün üzerine çıktı. Saat 15:44 itibariyle de düşmeye başladı ve ben bu satırları yazdığım saatte 3.51 seviyelerine kadar düştü. Bana kalırsa piyasalar tarafından kabinede çok büyük bir değişim olmadığından bu refleksi verdi ve ardından Dolar/TL’de düşmeye başladı.

Borsa tarihi zirveye oturdu

Borsa İstanbul ise pazartesi günden itibaren 106.127 civarındaydı, dün ise yükselişe devam ederek 106.997 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini yeniledi.

Başbakan Binali Yıldırımın kabine revizyonu açıklamalarından sonra yükselişini sürdüren BIST 100, 107.100 zirvesini test etti.

AHL Forex Araştırma Direktörü Tonguç Erbaş’ın verdiği bilgiye göre;

“Referandum sonrası beklenen kabine değişikliğinin bugünkü açıklamalar sonrasında gerçekleştiğini görüyoruz. Piyasanın son günlerde farklı isimler üzerinde özellikle, ekonomi yönetimi tarafında gerçekleşebilecek revizyona odaklanmasına rağmen Nihat Zeybekçi’nin Ekonomi Bakanı, Mehmet Şimşek’in Başbakan Yardımcısı olarak görevlerine devam ediyor olmaları şimdilik olumlu karşılanmış gözüküyor. Ayrıca, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin, Milli Savunma Bakanı olarak atanması ve yerine Bekir Bozdağ’ın görev yapacak olması ekonomi yönetimi tarafında Mehmet Şimşek’in biraz daha ön plana çıkmasına neden olabilir. Bu değişiklikler sonrasında piyasadaki olumlu havanın devam ettiğini ve alışların hızlandığını ekonomiye değişikliklerin yeni bir hareketlenme getireceği düşüncesinin oluştuğunu görüyoruz. Teknik olarak, Borsa İstanbul’da kur tarafında mevcut seviyelerle 30,000 direncinin de geçildiğini ve yüzde 65.70 yabancı oranı ile para girişinin devam ettiğini görüyoruz. Tüm bu olumlu havanın değişebilmesi için yarın ECB toplantısında alınacak kararlar ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi açıklamalarının etkisi bu hafta için en önemli başlık olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.

Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Vahap Taştan ise;

“Mehmet Şimşek Bey’in ekonomi yönetiminde yer alması, reformların disiplinini yüksek tutacaktır. Bir miktar Ali Babacan beklentisi olsa da bunun çok gerçekçi olmadığını zaten değerlendirmekteydik. Türkiye, ekonomi anlamında yeni bir hikaye yazıyor. Dışarısı da bizim olası adımlarımızı destekleyecek bir havada. Benim asıl endişem bu havaya ilişkin olumsuz beklentiler. Türkiye ekonomisinin şu anki konjonktürde çok vakti yok. KGF, ekonomide net bir reform etkisi yarattı. Bunu olumlu buluyoruz. Buna karşın hala çözülememiş sorunlarımız var. Bunlar için de ekonomi yöneticilerinin direkt müdahalesi gerekiyor.

· İstihdam için yapılan çalışmalar, yeni teşviklerle desteklenmelidir.

· Daha önemlisi, Merkez Bankası ile enflasyonu aşağı çekmek anlamında çalışmalar artırılmalıdır.

· Gıda Komitesinin yaptırım etkisi artırılmalıdır. Bu tür durumlarda kısa vadede ithalata dayalı çözümler mümkün fakat kalıcı bir çözüm devletin direkt olarak piyasada varlığının sağlanması ile gerçekleşir.

Genel çerçevede olumlu. Adalet ve Kalkınma Partisi hükumetlerinde alışık olduğumuz, kan tazeleyici adımları her zaman izledik. Bununla birlikte Kabine’de artık yeni isimlerin ağırlığı artırılmalıdır diye düşünüyorum.”

Diğer önemli konu ise;

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu olan Fitch'in 21 Temmuz Cuma günü Türkiye değerlendirmesini açıklaması bekleniyor.

Hatırlarsanız 2017 Ocak ayının ilk gününe kanlı uyanmıştık, bu dehşet verici olayın ardından Fitch açıklama yaparak Türkiye notunu "BBB-"den "B+" seviyesine çekerek yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmiş, not görünümünü "durağan"a düşürmüştü.

Ancak Fitch’in değerlendirmesindeki küçük bir ayrıntısı ise İzmir şehrinin ulusal kredi notunu, "AAA"ya yükseltmiş olmasıdır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *