20'LER GRUBU (G20) ZİRVESİ
1999 yılından bu yana dünyanın gelişmiş ve de gelişmekte olan 19 ülke liderleri ile Avrupa Birliği temsilcilerinin bir araya getiren G20 zirvesi bu yıl Almanya’nın Hamburg kentinde yapıldı.
Zirveye diğer katılımcılar ise;
Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Miletler (BM) gibi uluslararası örgütlerin temsilcileri oldu.
G20’nin uluslararası örgüt statüsünde bulunmayışı, aldıkları kararların yasal ve bağlayıcılığı hatta yaptırım gücü olmasa bile, 19+AB ülke olan 20’ler zirvesinin üyeleri, dünya nüfusunun üçte ikisini oluşturmakta ve bu ülkelerin, dünyanın gayrisafi hasılanın beşte dördünü, ticaretin ise dörtte üçünde söz sahibidir.
Bu zirvenin ana gündem başlıkları ise “iklim değişikliğiyle mücadele, ekonomik büyüme, göç akını ve terörle mücadele” konuların yanı sıra "Dijitalleşme, Afrika'yla Ortaklık, Kadınların Güçlendirilmesi ve İstihdam" kapsıyor.
Ana başlık “İklim değişikliğiyle mücadele” olunca
ABD Başkanı Trump’ın katılmasını aslında hiç beklemiyordum.
Neden mi?
Paris İklim Anlaşmasını belki de hiç okumadan delilik bu diyerek reddeden ve iklim değişikliğine inanmayan birinin bu toplantıya ne katacaktır doğrusu merak içindeyim.
ABD Başkanı Trump, Paris İklim Değişikliği Anlaşması’ndan çekildiğini ve bu kararını Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne hemen ileteceğini duyurması sonrası İtalya Başbakanlığı resmi internet sitesinden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ve Almanya Başbakanı Angela Merkel imzalı Paris İklim Anlaşması Trump’ın çekilme kararı açıklamasına karşın şöyle bir açıklama yayınladılar.
"Biz, Fransa, Almanya ve İtalya'nın hükümet ve devlet başkanları olarak, ABD'nin iklim değişikliğine ilişkin evrensel anlaşmadan çekilme kararını esefle karşılıyoruz. Paris Anlaşması, iklim değişikliğiyle etkin ve zamanında mücadele etmek ve 2030 sürdürülebilir kalkınma hedeflerini uygulamak için ülkelerimiz arasındaki iş birliğinde temel olmayı sürdürüyor.” dediler.
Peki tekrar müzakere edilmeyecek bu anlaşma sonrası özellikle iklim değişikliği, ekonomi büyüme ve göç konularını da kapsayan G20 zirvesinde Trump’ın ne yapacağı herkesin dikkatini çekmese bile, bu anlaşma insan hayatını ve geleceğimizi dolayısıyla küresel ölçekte ekonomi çarkını hiçe sayan birinin daha neler söyleyebileceği bizleri oldukça ilgilendiriyor.
ABD Başkanı Trump’ın G20 zirve konularından, gümrük birliğini desteklemediğini, göçmen politikalarını desteklemediğini, çevre duyarlılığını ve iklim değişikliğini de desteklemediğini biliyorsak G20 zirvesinde Trump’ın politikalarını destekleyenler kimler çok merak ediyorum.